Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Technikai közlemény: tetszikelhető a blog a Facebookon!

Május közepe óta könnyebben követhetők a megjelenő kontentek, mivel - megfogadva egy német blogszakértő szavait, akivel Berlinben találkoztam - csináltam egy Facebook-csoportot az Izaura-blognak.

Itt lehet rányomni egy tetsziket, és akkor sokkal egyszerűbb lesz minden!

0 Tovább

Brazil főzőtanfolyam Budapesten

Egyedülálló lehetőség bepillantani a nem trükkösen bonyolult, ám annál fantasztikusabb brazil konyha rejtelmeibe, mivel június 9-én, szombaton brazil főzőtanfolyamot rendeznek a Bécsi úton.

"Az alapötletünk az volt, hogy olyan ételeket mutassunk be a magyar közönségnek, melyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, egészségesek és az ízviláguk annyira különleges, hogy a siker garantált: le fogod nyűgözni a barátaidat és a családtagjaidat az új receptekkel!" - írják a szervezők.

Az elkészült ételeket a helyszínen meg lehet enni, és természetesen kísérőként caipirinha is lesz.

Előzetesen kell regisztrálni a szórólapon látható mailcímre, minél többen regisztráltok, annál olcsóbb. A cím: Chef Parade, II. ker. Bécsi út 27.
További infó itt

0 Tovább

Zene hosszúhétvégére: Céu - Bubuia

2 Tovább

Az élelmiszer, amit irigyelünk: az almaszirom

Még egy utolsó lapszemle a saját kontent előtt. Ahogy a lenti hírből kitűnik, meglehet, hogy a mátészalkai almaszirom lesz az első fecske (elnézést), és őt követve végre valami meginul a két ország között, hozzánk pedig ezután tonnaszám jön majd a Guarana Antarctica, a pao de queijo, az acai fagyasztott formában és a Havainas papucs.

Brazil áruházlánc polcain jelenik meg a mátészalkai Nobilis Zrt. által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból Brazíliába. A húsz éve alapított családi vállalkozás a régióban fellelhető almát, meggyet és szilvát dolgozza fel, ezekből hatvanfélé szárított gyümölcsterméket állít elő.

Remélem, hogy ilyen csokival bevont almacsipszet is ropogtathatnak mostantól a brazilok

A Nobilis brazíliai piacra lépésével lehetőség nyílik arra, hogy akár a kisebb magyar mezőgazdasági vállalkozások is bekapcsolódhassanak a Magyarország és Brazília közötti termékforgalomba. A két ország termékforgalmában évtizedek óta a gépek, híradástechnikai készülékek, vegyi termékek jellemzőek, az élelmiszer elenyésző részt képvisel; Brazíliából nagyobb mennyiségű nád- és répacukor, dohány és kávé érkezik, Magyarország pedig főleg bort és szárított zöldséget exportál.

ITT a cikk a többi érdekességgel

0 Tovább

Függőlegesen terjeszkednek a favelák

Hamarosan jönnek a saját kontentok, de gyorsan még egy érdekes MTI-cikk a Globoból.

Az O Globo című brazil lap szerint 113 futballpálya méretével lett kisebb a riói favelák területe négy év alatt, a szegénynegyedek azonban vertikális növekedésnek indultak, noha a polgármester betiltotta az ilyen irányú terjeszkedést.

A 2000 és 2010 közötti években a nyomornegyedek lakossága 27,5 százalékkal, egymillióról 1,4 millióra bővült, miközben Rio de Janeiro más részeiben csak 7,4 százalékos népességgyarapodás volt kimutatható. A brazil nagyváros hivatalos körzethatárán belül jelenleg 763 favelát számlálnak, míg 2000-ben csak 514 volt. Ez 48 százalékos növekedést jelent. A favelákban 118 ezer új épület nőtt ki a földből ez idő alatt, ami 36,8 százalékos bővülés.

Rocinhában, Rio legnagyobb favelájában, a turistaövezet déli részén például a földcsuszamlásoktól fenyegetett veszélyzónában lévő 22 ezer négyzetméternyi lakóterületet bontottak le és költöztették ki az ott élőket, akiknek kártérítést fizettek. A hatóságok 2011 decembere és ez év márciusa között mégis 206 - napi átlagban 1,7 - új ház építését tiltották meg. Így viszont van olyan épület, amely 11 emeletet számlál. A tiltás ellenére a lakások megépülnek, és egyelőre nem is bontják le őket, még a 11 emeletest sem.

0 Tovább

A brazil kollégák elírták Orbán Viktor nevét

Ha működött volna a postr, már két napja kint lenne ez a poszt, így csak most tudom belinkelni a Globoban megjelent Martonyi-interjút, amiről már nyilván mindenki olvasott, mivel az MTI összefoglalta. ITT van eredetiben.

Másrészt üzenem a cikket jegyző kollégának, hogy elírta Viktor Órban nevét. Az Izaura-blog mindig külön figyelmet fordít a Dilma Rousseff nevében olvasható zavarbaejtően sok mássalhangzó helyes leírására. Ezért ha a Globo-cikk szerzőjébe kis bűnbánás is szorult, arra kérném, hogy írja le O.V. nevét ötvenszer, hogy rögzüljön, meg mert hátha a jövőben még írnia kell róla.

7 Tovább

Martonyi tárgyalt és visszatért

Ahogy irigykedve írtunk róla, Martonyi János külügyminiszter május 12-én Argentínát és Brazíliát érintő dél-amerikai útra indult. A globális nyitás politikájának jegyében a hivatalos látogatáson kétoldalú tárgyalásokat folytatott partnereivel, vezető politikusokkal és gazdasági kamarák tagjaival konzultált, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel is. Brazíliában pedig interjút adott a magyar demokrácia helyzetéről.

Dél-amerikai útja végén úgy nyilatkozott, hogy "várakozáson felüli" eredményeket hozott az Argentínában és Brazíliában tett látogatása, a globális nyitás politikájában "minőségi előrelépést" sikerült elérni a politikai, a gazdasági, a kereskedelmi, a tudományos és az oktatási kapcsolatokat illetően - áll egyrészt a kormany.hu tájékoztatójában, másrészt a kitekintő.hu terjedelmes, de érdekes összefoglalójában.

Előbbiből egy idézet: "(Martonyi) úgy fogalmazott, a brazil politikusok és üzletemberek egyaránt 'nagyon nagy barátsággal' fogadták őt, és a közeljövőben várhatóan további magas szintű találkozók lesznek a két ország között. Kifejtette: remélhetőleg hamarosan Budapestre utazik Antonio Patriota brazil külügyminiszter, a Rió+20 csúcstalálkozóra Brazíliába érkezhet Áder János köztársasági elnök, és oda látogathat a vidékfejlesztési miniszter, az oktatási államtitkár és a nemzetgazdasági miniszter is. Megjegyezte: a gazdasági vegyes bizottság 2012. novemberi ülésére magyar üzletemberek delegációja utazik."

0 Tovább

Bezárják a híres riói szeméttelepet

Ezrek megélhetése kerül veszélybe június elsejétől, mert a brazil kormány közegészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozva bezárja a Rio de Janeiro melletti Gramacho szeméttelepet. A rendkívül veszélyes munkát végző gyűjtögetők szinte másfél évtizedig kapnak kompenzációt, mert elveszítik a megélhetésüket - írja az origo.hu itt. A képre klikkolva pedig egy remek fotógaléria nyílik:

A szemétlerakó sorsára 2010-ben figyelt föl világ, amikor telep mindennapjait bemutató Waste Land (magyar címe: Vik Muniz - A szemét művésze) című dokumentumfilm több nemzetközi fesztiválon (Sundance, Berlin, Seattle, London stb.) összesen tizennyolc díjat nyert, és jelölték az Oscar-díjra is. (Az Izaura-blog pedig több mint egy éve próbál befejezni egy kritikát a filmről.)

A catadorok (gyűjtögetők) közül sokan továbbra is ezen a területen kívánnak dolgozni az új, korszerű hulladék-feldolgozó üzemekben. Számukra képzéseket szerveznek, a Gramacho környékén pedig rendezett lakónegyedet alakítanak ki.

0 Tovább

Ne lopja el a szemüvegemet, olvassa el inkább a könyveimet!

Fantasztikusan találó lopás elleni kampány Rióból egy szoborhoz támasztva, ami egyben szépen szemlélteti a carioca humort is (a Rio eu amo eu cuido oldaláról). Ha valaki bekommenteli, ki ez az író, akkor nagyon hálás leszek.

3 Tovább

Egy Amazonasnál talált szupergomba mentheti meg a világot a műanyagtól

A Yale Egyetem hallgatói és professzorai találtak egy gombát az Amazonas őserdejében, amely képes lebontani és felhasználni a közönséges poliuretán műanyagot, az ún. PUR-t.

Az egyetem a Rainforest Expedition and Laboratory nevű programjának keretében kutatott márciusban növények után az esőerdőben. A programot azért hozták létre, hogy az egyetemistákat bevonják a felfedezés alapú kutatásba - olvasható a Mashable.com-on.

Yale-fotó

A cikk szerint számos aktív organizmust beazonosítottak, köztük két különböző Pestalotiopsis microspora nevű izolátumot (?), amelyek képesek arra, hogy hatékonyan lebontsák és hasznosítsák a PUR-t. (Erről bővebben az angol nyelvű cikkben lehet olvasni, innentől nekem ez már magas.)

A poliuretán az emberiség egyik gonosz műanyagszemete, az ezt kedvelő szupergomba pedig az új lehetséges megoldás lenne a feldolgozására. A gomba ugyanis képes arra, hogy csak ezen a poliuretánon éljen, sőt, egyedülálló módon oxigénmentes környezetben is. A Yale Egyetem csoportja a világra szóló eredményeit a Biodegradation of Polyester Polyurethane by Endophytic Fungi című cikkben publikálta az Applied and Environmental Microbiology című lapban.

1 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek