A Yale Egyetem hallgatói és professzorai találtak egy gombát az Amazonas őserdejében, amely képes lebontani és felhasználni a közönséges poliuretán műanyagot, az ún. PUR-t.

Az egyetem a Rainforest Expedition and Laboratory nevű programjának keretében kutatott márciusban növények után az esőerdőben. A programot azért hozták létre, hogy az egyetemistákat bevonják a felfedezés alapú kutatásba - olvasható a Mashable.com-on.

Yale-fotó

A cikk szerint számos aktív organizmust beazonosítottak, köztük két különböző Pestalotiopsis microspora nevű izolátumot (?), amelyek képesek arra, hogy hatékonyan lebontsák és hasznosítsák a PUR-t. (Erről bővebben az angol nyelvű cikkben lehet olvasni, innentől nekem ez már magas.)

A poliuretán az emberiség egyik gonosz műanyagszemete, az ezt kedvelő szupergomba pedig az új lehetséges megoldás lenne a feldolgozására. A gomba ugyanis képes arra, hogy csak ezen a poliuretánon éljen, sőt, egyedülálló módon oxigénmentes környezetben is. A Yale Egyetem csoportja a világra szóló eredményeit a Biodegradation of Polyester Polyurethane by Endophytic Fungi című cikkben publikálta az Applied and Environmental Microbiology című lapban.