Ahogy irigykedve írtunk róla, Martonyi János külügyminiszter május 12-én Argentínát és Brazíliát érintő dél-amerikai útra indult. A globális nyitás politikájának jegyében a hivatalos látogatáson kétoldalú tárgyalásokat folytatott partnereivel, vezető politikusokkal és gazdasági kamarák tagjaival konzultált, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel is. Brazíliában pedig interjút adott a magyar demokrácia helyzetéről.

Dél-amerikai útja végén úgy nyilatkozott, hogy "várakozáson felüli" eredményeket hozott az Argentínában és Brazíliában tett látogatása, a globális nyitás politikájában "minőségi előrelépést" sikerült elérni a politikai, a gazdasági, a kereskedelmi, a tudományos és az oktatási kapcsolatokat illetően - áll egyrészt a kormany.hu tájékoztatójában, másrészt a kitekintő.hu terjedelmes, de érdekes összefoglalójában.

Előbbiből egy idézet: "(Martonyi) úgy fogalmazott, a brazil politikusok és üzletemberek egyaránt 'nagyon nagy barátsággal' fogadták őt, és a közeljövőben várhatóan további magas szintű találkozók lesznek a két ország között. Kifejtette: remélhetőleg hamarosan Budapestre utazik Antonio Patriota brazil külügyminiszter, a Rió+20 csúcstalálkozóra Brazíliába érkezhet Áder János köztársasági elnök, és oda látogathat a vidékfejlesztési miniszter, az oktatási államtitkár és a nemzetgazdasági miniszter is. Megjegyezte: a gazdasági vegyes bizottság 2012. novemberi ülésére magyar üzletemberek delegációja utazik."