Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Manausba érkezett a Bede

Mostantól jobban figyeljétek a blogját, mert nyilvánvalóan megmondja majd a frankót Brazíliáról is. (Én meg ha minden jól megy, pont egy hónap múlva érkezem meg Rióba.) Épp akartam írni, hogy kíváncsi vagyok, mikor rabolják ki először, de a Fácse szerint ez már tegnap megtörtént egy hajón.

2 Tovább

Helyesírási hibával fújták fel Ronaldinho nevét egy Krisztus-szoborra

Felfestettek egy Ronaldinhót magasztaló graffitit az éjjel Belo Horizonte egyik fő szimbólumára, egy Krisztus-szoborra. Az eset duplán kellemetlen: egyrészt mert épp egy ilyen szép emlékművet kellett összefirkálni, másrészt mert egy durva helyesírási hibát vétett a focirajongó graffitis: kihagyott egy „L” betűt.

A Michael Antonio Silva Azevedo nevű lúzert el is kapták még az éjjel, röviddel azután, hogy letette a festékszóróját. Nem elég, hogy nem tud helyesen írni, kiderült, hogy több erőszakos bűncselekmény - köztük rablás és egy kis drogkereskedelem - is szerepel a 22 éves fiatalember bűnlajstromán. Plusz a papírjai is hamisak.

0 Tovább

Brazil filmek a Cervantes Intézetben

gy filmet bemutató brazil filmciklus kezdődött kedden a budapesti Cervantes Intézetben.

A programban sorrendben Guel Arraes Románc, Walter Salles Idegenben, Mauro Lima Nem én vagyok Johnny, valamint Fernando Meirelles és Nando Olival Egy takarítónő naplója című filmje szerepel. Az alkotásokat keddenként este 6-tól vetítik. A filmeket eredeti nyelven, spanyol felirattal láthatják a nézők.

A keddi filmről már lecsúsztunk, lássuk a többit: az 1996-ban készült Idegenben című fekete-fehér road movie június 19-én látható. Walter Salles első játékfilmjét négy fesztivál is díjazta. A rendező nevéhez fűződik a később nagy sikert aratott Központi pályaudvar és a Che Guevara: A motoros naplója című film is.

Az Idegenben főhőse a kilátástalan jövő elől Portugáliába utazó Paco (Fernando Alves Pinto), akinek az élete cseppet sem lesz könnyebb az új világban, ugyanis új ismerőseivel belekeveredik egy csempészbanda ügyleteibe.

Mauro Lima Nem én vagyok Johnny című drogfilmje 2009-ben aratott a brazil filmes nagydíjak kiosztásán: a színészi trófeákon kívül, forgatókönyvírói és több technikai díjat is kapott. Lima maga írta a forgatókönyvet valós történet alapján. Egy Rio de Janeiró-i aranyifjú sztoriját dolgozta fel, akiből az ország egyik drogbárója vált, ám a fényűző élet véget ért, amikor lecsapott rá a rendőrség. A főszerepet a népszerű brazil színész, Selton Mello alakította a június 26-án műsorra kerülő filmben.

A brazil filmművészet közelmúltjába betekintést nyújtó válogatást július 3-án az Egy takarítónő naplója zárja. A 2001-es vígjátékot - az Isten városa című filmjéért egy évvel később Oscar-díjra is jelölt - Fernando Meirelles rendezte kollégájával, Nando Olivallal. A film bejárónők, a brazil háztartások nélkülözhetetlen segítőinek világát mutatja be.

A Cervantes Intézet a budapesti Brazil Nagykövetség együttműködésével szervezte meg a brazil filmciklust.

0 Tovább

Mozgókép post itekből egy galéria falán

Gyorsan egy videó, mielőtt azonnal elalszom: 350 ezer post it egy Sao Paulo-i galéria falán, amin több, mint 30 ezer üzenetet helyeztek el, és elképesztő mozgóképpé áll össze a videón.

0 Tovább

Európa Bajnokság - ugyan már!

Ha már úgysem lehet kibújni az EB-láz őrülete alól, akkor Izaura barátai egy szuper focis dallal jeleznék azt, hogy nemcsak a selecao oktatná az Öreg Kontinens csapatait, hanem a brazil futballnóták is messze az ilyen bajnokságokra mostanában jellemző eurotrash slágerek fölé nőnek. Míg a lengyelek egy ilyen, karater és érték nélküli förtelmet bírtak kiválasztani az Európa Bajnokság hivatalos dalának, addig Jorge Ben egy vérbő tropicalia-gyöngyszemmel spannolta Sócrateséket az 1982-es VB-re. Külön szépség, hogy a dal címe Umbabarauma, ami valami olyasmit jelent, mit "csúnyán befűzni az ellenfelet". És hogy hol a dal? hol máshol, mint a hajtás után!

0 Tovább

Hohó, itt a dengue-láz ellenszere!

A Brazíliába utazók egyik legnagyobb félelme, hogy elkapják a dengue-szúnyog által terjesztett lázat, ami akár halálos kimenetelű is lehet – és aminek eddig nem találták az ellenszerét. De a Reuters most arról számolt be, hogy az összes trópusi országban igen komoly problémát okozó betegségre a francia Sanofi gyógyszergyár tudósai megtalálták az ellenszert – a kutatás bonyolultságát és az ellenanyagtól várt bevétel nagyságát asszem jól jelzi azt, hogy eddig 350 millió eurót költöttek rá –, és a thaiföldi tesztek is kiváló eredményt hoztak. Szóval ha valakit eddig a dengue-től való rettegés tartott vissza egy brazil úttól, akkor vegyen 2013-ra egy jegyet, mert addigra már tuti forgalmazzák a szérumot!

0 Tovább

Fantasztikus brazil zene: Aíla

Egyik kedvenc blogom, a dont touch my moleskine felfedezése, ő linkelte be ezt a Proposta indecente, azaz Illetlen javaslat azaz Tisztességtelen ajánlat című számot Aílától, ami tényleg szuper!! Alig várom, hogy alkalmi szerzőkollégám, Egyhúros Gitár letöltse nekem illegálisan. Addig is itt a hivatalos oldala, ahol pazar zöld rövidnadrágot hord, illetve maga a fantasztikus szám - amit Dona Oente-vel közösen énekel:

2 Tovább

Hallgasson esőerdőt munka közben!

Az agyzsibbasztó irodai munka, fárasztó kollégák és ordítozó főnök elől nincs jobb menekvés, mint az esőerdők esőjének és állatainak hangja. Két remek példát itt szemlézünk, ráadásul a második négyszeri lejátszásával a teljes munkaidő valamennyi zavaró hangja kiiktatható.

0 Tovább

Névadónkra emlékszik a magyar sajtó: Isaura 55 éves!

Egyelőre jöjjön a Helyi Téma méltatása, de a napokban természetesen itt is meg fogunk emlékezni névadónkról. Íme, egy részlet az ingyenes hetilap megemlékezéséből (a többi itt):

A napokban ünnepelte 55. születésnapját Lucélia Santos, az Isaura-sorozat főszereplője. A Rabszolgasors című filmsorozatot 25 éve vetítették hazánkban, de a mai napig mindenki emlékszik rá. A címszereplő magyar hangját Detre Annamária kölcsönözte, aki gyakran került megdöbbentő helyzetekbe a film miatt. Isaura, azaz Lucélia Santos manapság egy Sao Pauló-i színházban játszik és utazó nagykövetként járja Kínát.

A kép jobb sarkában a színésznő látható manapság, az alsó képet pedig egy Facebook-pajtásomtól loptam, mert nem sikerült felhajtanom az eredeti példányt. A Helyi Téma címlapját ábrázolja.

0 Tovább

Elégették a brazil parlamentben talált tangát

Zárjuk a hetet egy brékinggel: elégették a brazil parlamentben az egyik képviselő tárcájából kiesett tangát, miután senki sem kereste a törvényhozás talált tárgyakat őrző irodájában.

Az O Globo című lap szerint a tangát két hete találták. Május 15-én este öt képviselő tartott a képviselői ülésterembe, hogy a kiberbűnözésről szóló törvényről szavazzon, egyikük vesztette el piros-fehér színű alsóneműjét.

Az őrök gyorsan, de diszkréten léptek fel: felvették a fehérneműt, majd a talált tárgyak irodájába vitték. A sztori hamar megjelent a közösségi portálokon, a biztonsági személyzet ezért úgy döntött, elégeti az alsóneműt.

A képviselők szerint tréfáról volt szó, valaki meg akarta viccelni a képviselőt. "Gyanítjuk, hogy ki lehet a gazdája, de nem akarjuk lejáratni őt" - mondta Francisco Everado Oliveira Silva, a hivatásos bohóc, aki 2010-ben szerzett széket a brazil kongresszusban.
MTI

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek