Még egy utolsó lapszemle a saját kontent előtt. Ahogy a lenti hírből kitűnik, meglehet, hogy a mátészalkai almaszirom lesz az első fecske (elnézést), és őt követve végre valami meginul a két ország között, hozzánk pedig ezután tonnaszám jön majd a Guarana Antarctica, a pao de queijo, az acai fagyasztott formában és a Havainas papucs.

Brazil áruházlánc polcain jelenik meg a mátészalkai Nobilis Zrt. által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból Brazíliába. A húsz éve alapított családi vállalkozás a régióban fellelhető almát, meggyet és szilvát dolgozza fel, ezekből hatvanfélé szárított gyümölcsterméket állít elő.

Remélem, hogy ilyen csokival bevont almacsipszet is ropogtathatnak mostantól a brazilok

A Nobilis brazíliai piacra lépésével lehetőség nyílik arra, hogy akár a kisebb magyar mezőgazdasági vállalkozások is bekapcsolódhassanak a Magyarország és Brazília közötti termékforgalomba. A két ország termékforgalmában évtizedek óta a gépek, híradástechnikai készülékek, vegyi termékek jellemzőek, az élelmiszer elenyésző részt képvisel; Brazíliából nagyobb mennyiségű nád- és répacukor, dohány és kávé érkezik, Magyarország pedig főleg bort és szárított zöldséget exportál.

ITT a cikk a többi érdekességgel