Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A politikus, akit irigyelünk: Martonyi János

Az Izaura blog általában nem irigyeli a magyar politikusok életét. Ezalól egy kivétel van: amikor a politikusok Brazíliába utaznak az adófizetők pénzén. Ezúttal Martonyi Jánost irigyeljük, mert épp egyhetes dél-amerikai látogatáson vesz részt, ahova szombat este utazott. A külügyminiszter Argentínát és Brazíliát keresi fel, ahol mindenekelőtt gazdasági témákról folytat megbeszéléseket, és találkozik a helyi magyarság képviselőivel - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel a hétvégén.

A külügyi tárca vezetőjének útja a globális nyitás politikájához illeszkedik - tudatta a minisztérium a távirati irodát. Martonyi János minisztertársaival, vezető politikusokkal és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek tagjaival tárgyal, valamint találkozik a helyi magyarság képviselőivel is.     

A tájékoztatás szerint a miniszter vasárnap az argentin fővárosban, Buenos Airesben csinál majd különféle dolgokat, de igazán szerdán csap bele a lecsóba, amikor is már Brazíliában tárgyal.

Rio de Janeiróban találkozik először is Carlos Mariani Bittencourt-ral, a riói Gyáriparosok Szövetsége elnökhelyettesével, majd beszédet mond a szervezet tagjai előtt. Még aznap továbbutazik Sao Paulóba, ahol a találkozik a helyi magyarság képviselőivel.

Paulo Skaffal, a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetsége elnökével, majd Guilherme Afiffal, Sao Paulo állam kormányzóhelyettesével csütörtökön tárgyal Martonyi.

Pénteken Brazíliavárosban tart előadást a brazil diplomáciai akadémián, a Rio Branco Intézetben, és tárgyal Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszterrel, majd megnyitja a Raoul Wallenberg életéről szóló kiállítást.     

Martonyi János a dél-amerikai látogatás után a május 20-21-i chicagói NATO-csúcsra utazik.

A politikus, akit korábban irigyeltünk, de ma már nagyon nem: Schmitt Pál

A politikus, akit korábban irigyeltünk: Kövér László
(duplán)

0 Tovább

Budapestre jönnek a sao paulói graffitisek

Június 1-15. között látható az On the Streets of São Paulo című brazil, kiemelten São Pauló-i graffitit bemutató fotókiállítás a Telep Galériában. A 3SPOTS brigád fotói és kisfilmjei a mexikói Waldo Lao munkáival és Daniella Cantagalli Pfisterer a Rio de Janeiró-i utcai művészetet bemutató fotóival egészülnek ki. A kiállítást június 1-jén 18 órakor nyitja meg Celso Gitahy graffitiművész.

Az sPbP movement São Paulo és Budapest kulturális dialógusát ösztönzi. A főként kortárs vizuális művészet-áramlást céljául választó, friss csoport első eseménysorozata a brazil graffiti körül forog. Május 25-én háromnapos graffiti workshop indul a Corvintetőn Celso Gitahy és Simone Sapienza Siss, a São Pauló-i Coletivo ZZ7ZZ tagjainak vezetésével. A műhely résztvevői a stenciltechnikát sajátítják majd el, és közös ötleteléssel új külsőt fújnak a tetőterasznak.

A workshop részvételi díja 10 000 HUF, további infók és jelentkezés: spbpmovement@gmail.com

0 Tovább

Kórházban ápolják a 104 éves Oscar Niemeyert

Kórházban ápolják a 104 éves világhírű brazil építészt, Oscar Niemeyert - írja az MTI. Szerdán éjszaka szállították be egy Rio de Janeiró-i kórházba. Orvosai szerint influenzája van, állapota nem súlyos. Az építész áprilisban is kórházban volt, akkor húgyúti fertőzése miatt kezelték.


Itt egy dal, amit tavaly, még csak 103 évesen írt az építész

Niemeyer a modern építészet egyik kiemelkedő alakja. Világszerte több száz épület készült a tervei nyomán, köztük a brazil parlament épülete, az elnöki és az igazságügyi palota, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum és Könyvtár, a niterói Kortárs Művészeti Múzeum és a berlini Interbau épületegyüttes egyik lakóháza. Olyan országokban is állnak általa tervezett épületek, mint India, Izrael, Algéria, Franciaország és Portugália. Izaura barátai mielőbbi jobbulást kívánnak az építésznek!

0 Tovább

Bombázni kezdik a drogdílerek farmjait az Amazonasnál

Több mint 8500 katona vesz részt az Amazonas térségében a kábítószer-kereskedelem, az erdőirtás és az illegális bányászat megfékezésére indított hadjáratban - írta csütörtökön a BBC hírportálja.

Az Agata 4 nevű művelet keretében a latin-amerikai ország északi határvidékén mintegy ötezer kilométer hosszan elnyúló  területen járőröznek majd a brazil biztonsági erők.

A nagyszabású katonai akció aggodalmat keltett a szomszédos országokban, többek között Venezuelában, bár a brazil kormány - közlése szerint - előzőleg tájékoztatta a környező államokat a készülő műveletről. A védelmi minisztérium egyik illetékese, Jose Carlos De Nardi tábornok a BBC brazíliai szolgálatának nyilatkozva elmondta, hogy ő maga személyesen tájékoztatta Venezuela, Suriname és Guyana illetékeseit a művelet természetéről.

"Elmagyaráztam, hogy célunk a bűnözés elleni harc és a brazil kormány jelenlétének megerősítése a határvidéken, országunk egyik legtávolabb eső térségében" - hangsúlyozta.

A hadsereg, a haditengerészet és a szövetségi rendőrség munkáját helikopterek és a légierő gépei segítik. A fegyveres erők közlése szerint bombázni fogják a drogdílerek által használt illegális művelési területeket és el fogják kobozni a kolumbiai és bolíviai kokacserje-ültetvényekről származó kokain szállításához használt repülőgépeket.

Az akció részeként orvosokat küldenek az Amazonas vidékének távoli falvaiba, az árvíz sújtotta lakosság megsegítésére. 2010 augusztusa óta a mostani művelet már a harmadik a maga nemében. 
MTI

1 Tovább

Megbírságolják a késő brazil menyasszonyokat

A brazil katolikus egyház mostantól 300 amerikai dollárnak megfelelő reálra bírságolja a menyasszonyt, ha késik az esküvőjéről.  A pároknak a ceremónia előtt ki kell állítaniuk egy csekket, amit csak akkor kapnak vissza, ha rendben megérkeznek. 
Forrás: G1

Igyekeztem egy szép, tengerparti képet választani, ahol éppen késik a menyasszony az esküvőjéről

0 Tovább

Elhanyagolt brazil történelem

Bár blogunk elkötelezett a megrendíthetetlen brazil alapértéknek számító könnyed, hátbaveregetős hangvétel iránt, azért nem akartunk csak úgy, recenzió nélkül átlépni a tavaly megjelent Brazília rövid története című könyvön. Márcsak azért sem, mert a róla szóló cikkek alapján a brazil Romsics Ignácnak tűnő történész, Boris Fausto műve jelenti az első kötetet a "Luzo-brazil könyvtár" nevet viselő sorozatban.

Az ELTE illetékes kutatói által elindított sorozat valóban hiánypótlónak tűnik, hiszen olyan könyvek megjelentetését vették tervbe, melyek Brazíliát a történet- és társadalomtudomány oldaláról közelítik meg. A projekt a borító alapján ráadásul a brazil kulturális minisztérium és a magyar Nemzeti Kulturális Alap támogatását is élvezi, így a pénz sem lehet gond. Lapozás után hosszas értekezés és rövid értetlenkedés!

0 Tovább

Építkezős-bulizós kikötői fotók Rióból

Porto Maravilha, azaz a Csodás kikötő néven indult többmilliárdos projekt Rióban (a Cidade Maravilhában), hogy a 2016-os olimpiára Rio de Janeiro új turisztikai és üzleti negyeddel gazdagodjon. A HVG a nyüzsgő kikötőben megkezdődött bontási munkálatokat és a feltáró ásatásokat illetve a szomszédos utcák éjszakai életét mutatja be a Nagyításban. Ide kell klikkolni érte

1 Tovább

Kövessétek Gaucsó Gyíkot, épp Brazíliában van! (Rio, Ilha Grande)

Gaucsó Gyík épp Rio környékén csapatja, és bár nem mindennel értek egyet, amit ír, alapvetően nagyon figyelemreméltó észrevételei vannak. Sőt, még laza is! Két idézet, az első Rióról: 

"Azt már az első riói éjszakámon megtapasztaltam, hogy az egymástól teljesen különböző emberek hogyan tudnak úgy élni egymás mellett, mintha mindenki baszna arra, hogy a másiknak milyennek kéne lennie. Egyáltalán nem volt például elszigetelt jelenség egy anorexiás, répanadrágos, vastag szemüvegkeretes hipszterből és egy mikrofonhajú, Beyoncé-seggű feka csajból álló pár, és azok a 60 éves, Hyperspace-ek mozgáskultúráját idéző foreveryoungok is nagyobb eséllyel indultak neki a csajozásnak, mint amekkora Korda Gyuri bának lenne a Szigeten." innen

A pásodik az Ilha Grande nevű szigetről, amiért totál odavagyok, kétszer voltam ott két éven belül, és sehol másutt nem láttam annyiféle trópusi állatot. Egyszer például Egyhúrosgitárral üldögéltünk a természetvédelmi területen egy hegyen, és épp gyönyörködtünk az előttünk elterülő óceán és a rajta található óceánjáró hajó látványában, amikor egyszer csak motozásra lettünk figyelmesek. Észrevettünk egy közeli bokor alatt cammogó leguánt. Nekem lett egy kis diszkomfort érzésem tőle, amit Egyhúrosgitár nem értett, mivel szerinte a leguán nem lehet bátrabb mondjuk a rókánál; de aztán figyelmeztettem, hogy az valahogy mégse normális, hogy egy, a dinoszauruszok jegyeit magán hordozó állat él köztünk.

A távolban Abraoo főfalu az előtte parkoló csónakokkal az Ilha Granden (@vb_2011)

Az mondjuk elkeserítő szociológiai folyamat, hogy ahogy erősödik a turizmus, úgy drágul a sziget, ezért az ott élők egyre kevésbé tudják megfizetni az árakat, és kénytelenek elköltözni a paradicsomból a másfél órás kompútra lévő Angra faveláiba meg a többi szárazföldi településre. Na, de itt az idézet Gaúcsó Gyíktól az Ilha Granderól - ahol egyébként autók sem járhatnak, csak a seriffé:

"Tényleg léteznek azok a helyek, ahol az ember legnagyobb problémája az, hogy milyen pozícióban heverjen a homokban egy trópusi szigeten, hogy minél kevésbé érezze az előző este bepuszilt caipirinhák hatását." innen

2 Tovább

Bizonyos dolgok a világon mindenütt azonosak

Ilyenek az alapvető érzelmeket kifejező mimika, a McDonald's illetve némely gyerekjátékok:


Ezt a nálunk macskabölcső névre hallgató madzagátvevősdit éppen brazil gyerekek játsszák nagy szakértelemmel. Itt van angolul, hogy mit s hogy csinálnak.

0 Tovább

Két brazil film a hétvégére ingyen - Carandiru és Tropa de Elite 1.

Az első film egy megtörtént börtönlázadáson alapul, a Sao Paulo-i túlzsúfolt Carandiru börtön végnapjait mutatja be az ott dolgozó orvos szemén keresztül (rendező: Hector Babenco). Itt lehet megnézni (csak várni kell egy ideig türelemmel, mire elindul - brazilul van talán török felirattal).

Nagyon ajánlom, mert szuper film, szuper képekkel és a Stori is jó. Érdekesség, hogy a Tropa-filmek főszereplője, Wagner Moura és más, később ismertté vált brazil színész is felbukkan benne.

Ez itt az orvost alakító Luiz Carlos Vasconcelos

A második film a témája miatt kihagyhatatlan, mondhatni alapmű a riói rendőrség korruptságáról, ám nem annyira jó. Ez a Tropa de Elite 1. az említett Wagner Moura főszereplésével (ő a BOPE-vezér), aki itt elég rosszul játszik, de késöbb, a Tropa 2-re már kikupálja magát. Mivel súlyos társadalmi problémákat érint, 2007-ben megnyerte a Berlinalét, amire senki nem számított (benéztem a sajtótájékoztatóra, alig lézengtek). Vigyázat, roppant erőszakos jelenetek!

(Szintén várni kell, míg elindul, brazilul van, mindenféle felirat nélkül).

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek