Hamarosan jönnek a saját kontentok, de gyorsan még egy érdekes MTI-cikk a Globoból.

Az O Globo című brazil lap szerint 113 futballpálya méretével lett kisebb a riói favelák területe  négy év alatt, a szegénynegyedek azonban vertikális növekedésnek indultak, noha a polgármester betiltotta az ilyen irányú terjeszkedést.

A 2000 és 2010 közötti években a nyomornegyedek lakossága 27,5 százalékkal, egymillióról 1,4 millióra bővült, miközben Rio de Janeiro más részeiben csak 7,4 százalékos népességgyarapodás volt kimutatható. A brazil nagyváros hivatalos körzethatárán belül jelenleg 763 favelát számlálnak, míg 2000-ben csak 514 volt. Ez 48 százalékos növekedést jelent. A favelákban 118 ezer új épület nőtt ki a földből ez idő alatt, ami 36,8 százalékos bővülés.

Rocinhában, Rio legnagyobb favelájában, a turistaövezet déli részén például a földcsuszamlásoktól fenyegetett veszélyzónában lévő 22 ezer négyzetméternyi lakóterületet bontottak le és költöztették ki az ott élőket, akiknek kártérítést fizettek. A hatóságok 2011 decembere és ez év márciusa között mégis 206 - napi átlagban 1,7 - új ház építését tiltották meg. Így viszont van olyan épület, amely 11 emeletet számlál. A tiltás ellenére a lakások megépülnek, és egyelőre nem is bontják le őket, még a 11 emeletest sem.

"A bontás hosszú folyamat. A polgármester bosszúságára egyes lakók bíróságon támadják meg a döntést, és közben tovább építkeznek" - idézte az O Globo Rio de Janeiro városrendezési tanácsosát, Sergio Diast. A nyomornegyedek egyik lakója ugyanakkor elmondta, ő a nagyszüleitől örökölte lakását, a hatóságoknak pedig nincs joguk megtiltani, hogy egy negyedik emeletet építsen házára a lányának, aki várandós.

A polgármester célja ennek ellenére, hogy idén 3,5 százalékkal, 2016-ra pedig öt százalékkal csökkentse a favelák területét.