Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tudásmorzsa: Kosztolányi portugálul tanult

Ezt Rónai Páltól tudom, aki ezt írta: "Egyetlen olyan íróismerősöm volt, aki valaha megpróbálkozott a portugáltanulással, Kosztolányi Dezső. Egyszer elbeszélgetett velem erről a nyelvről, amelyet lágynak és vidámnak talált, mint a madárcsicsergést."

(Rónai Pál.: Latin és mosoly)

0 Tovább

Végre megvan Telo méltó magyar változata!

Végre végre itt van a Telo-sláger méltó magyar coverelése: Pákó levonult a Duna-partra úgy kb. Csepelnél, és megcsinálta az Ai Se Eu Te Pego átíratát. A brazil nyár slágere így most már a magyar nyárban is megfelelő tolmácsolásban hallható. Az Izaura-blog szívből gratulál az eredményhez!

0 Tovább

Hogy került a bogárhátú Volkswagen Brazíliába?

Itt egy háromrészes dokumentumfilm, ami megmondja. Van egy riói cimboránk, aki annyira odavan a Bogaráért (brazilul Fusca), hogy nemrég magára is tetováltatta. Mondjuk nincs mit csodálkozni ezen a nagy szereteten: átlag négy órát állnak a dugóban kettesben munkába menet és jövet. Szerintem a csajával kevesebb időt tölt naponta. (A film a 2009-es ötvenedik jubileumra készült.)

0 Tovább

A kulturális virágörökség része lett Rio déli része

Vasárnap az UNESCO Világörökség Bizottsága szentpétervári tanácskozásán döntött a kulturális világörökség új helyszíneiről. Ezek a Rio de Janeiro-i Carioca kultúrtáj (a hegyek és a tengerpart közötti urbánus terület); a belgiumi Vallónia főbb bányászati helyszínei; a svédországi Hälsingland míves, fából készült tanyaházai; az iszfaháni Dzsáme-mecset Iránban valamint a török Catalhöyük neolitikus helyszín.

A Carioca kultúrtájba tartoznak a Cukorsüveg-hegy, a Corcovado, a Tijuca-erdő, a Flamengo park, a Jardim Botânico és a Copacabana tengerpartja.

Itt egy csodás AFP-Globo-videó és a hír bővebben brazilul.

További infó pedig itt: www.unesco.org.

0 Tovább

Előbb szabadulnak a sokat olvasó rabok

Egy Remição pela Leitura (kb. megváltás az irodalom révén) nevű új rendelkezés szerint  több brazil fegyintézet rabja előbb szabadulhat, ha sok könyvet olvas. Az, aki végigolvas egy könyvet, négy nappal hamarabb szabadul. Van ugyanakkor korlátozás: évente legfeljebb 48 napot olvashatnak "le" büntetésükből az elítéltek, azaz 12 könyv a beszámítható maximum. A könyvek témája lehet irodalom, filozófia, tudomány. A raboknak fogalmazást kell írni minden elolvasott könyvről, ám nem összecsapott, agyonjavítgatott zagyvaságot; plusz a börtön vezetése a megfelelő helyesírást és a külalakot is megköveteli.

Kép innen

További megkötés, hogy csak azok a rabok vehetnek részt az olvasóprogramban, akiket arra méltónak talál a börtön különleges bizottsága - írja a Daily Telegraph című brit lap (illetve az MTI).

0 Tovább

Funky olimpiai posztersorozat egy napilap közepén

Az O Estado De S. Paulo című brazil napilap felkérte Emma Butler grafikust, hogy készítsen egy posztersorozatot azokról a sportokról, amelyekkel Brazília indul az idei Nyári Olimpiai Játékokon (ami Londonban lesz ugyebár július 27. és augusztus 12. között).

Az Olimpiához közeledve havonta jelennek meg a poszterek a lap printkiadásának közepén. A következő sportokat rajzolta le: úszás, judo, röplabda, foci, kosárlabda, atlétika, kerékpár, és tenisz. A képeken a brazil egyenruha, a felszerelés, a játékvezetői egyeruha, a pálya, sőt, még az időmérő eszköz is látható.

És az mennyire őrülten izgi, hogy a következő olimpia már Rióban lesz.

via

0 Tovább

Brazil gitárművész a Balatonon

Filo Machado brazil klasszikus gitárművész koncertje nyitotta meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált szombaton, őt követi majd szerda este a szintén brazil Carlos Barbosa-Lima. Róla bővebben itt illetve a videóban.

A jegy ára 1500 forint, további infó itt.

0 Tovább

Ma van a brazil film napja

Ezért itt most három dolog történik, mert ennyire futja a budapesti trópusi időben. Egyrészt gratulálunk! Másrészt belinkeljük ezt a linket a brazil mozi 2012-es nagydíjának nyerteseivel. Harmadrészt idekopizok egy miniösszefoglalást egy régebbi, témába vágó cikkemből (innen):

A pusztulás széléről hozták vissza a brazil filmet

A 195 milliós országban évente száznál is kevesebb film készül, ami nem sok, de mégis óriási előrelépés ahhoz képest, hogy a kilencvenes évek elejére a brazil filmgyártás egy bizonyos Fernando Collor de Mello elnök alatt majdnem örökre kimúlt. Feltámadását egy a kilencvenes évek közepén bevezetett új törvénynek köszönheti.

Figyeljünk fel a képben rejlő nagyfokú ötletességre!

A filmgyártást ösztönző törvény egy új támogatási rendszert tett lehetővé, amelynek lényege, hogy a szponzorok adókedvezményben részesülnek. Azóta a támogatók ütemesen pumpálják a pénzt a brazil filmiparba, és így egyre több film készül. Ezek főleg az ország szociálisan elhanyagolt régióiba vezetik a nézőt, a ritkán lakott, szárazsággal küzdő északkeletre és a riói és sao paulói favelák világába. A feltámadás olyan jól sikerült, hogy a kilencvenes évek óta számos film - Központi pályaudvar, Isten városa, Tropa de Elite - keltett nagy nemzetközi feltűnést és zsebelt be világszerte fesztiváldíjakat.

Olvasnivaló: Igazi brazil fiúk -az Isten városa kritikája
Olvasnivaló: Dögöljön meg minden drogos! -a Tropa de Elite kritikája
Olvasnivaló: Jókora maflás Brazíliából - a Garapa kritikája

0 Tovább

Plakátkiállítás is lesz a Rio+20 miatt

Csak nem ússzuk meg a Rio+20-at: szerdán délelőtt 10-től látható a GLOB-ALL MIX - a Budapesti Brazil Nagykövetség és a Magyar Plakát Társaság rendezvénye. A neves grafikusművészek munkáit bemutató nemzetközi plakátkiállítás 43 országban ugyanakkor, 2012. június 20-án, a Rio+20 konferencia első napján nyílik. A kiállítást Sérgio Eduardo Moreira Lima Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg; köszöntőt mond Nagy Andor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke és Bartos Mónika országgyűlési képviselő, a Magyar Plakát Társaság tagja.

Cím: Képviselői Irodaház (V., Széchenyi rkp. 19., aula)

Vintage brazil poszter (dekoráció csupán)

0 Tovább

A Rio+20 lesz a Kossuth Rádió témája

Mindjárt indul a Rio+20, amiről annyira nem akartam írni, majd ha vége lesz, bekopizok valamit, aztán jónapot. A Kossuth Rádió viszont szerencsésen rákattant, így június 20-án, szerdán egy teljes napot szentel a fenntartható fejlődés, a környezetbarát gazdaságok, a természetvédelem és a veszélyeztetett állatfajták védelmének.

A zöld nap apropóját a Rio+20 csúcstalálkozó adja, ami Rio de Janeiróban kezdődik szerdán. Az 1992-es Rio de Janeiró-i Föld-csúcstalálkozó huszadik évfordulójára időzített Rio+20-ként is emlegetett konferencia a fenntartható fejlődés iránti politikai elköteleződés megújítását szolgálja. Célja az eddigi előrelépés értékelése, a kötelezettségvállalások végrehajtásában mutatkozó hiányosságok megállapítása és a felmerülő kihívások kezelése - írja az MTI. A konferencián a világ különböző országaiból - így Magyarországról - érkező szakemberek, aktivisták, politikusok, kutatók arról tárgyalnak, hogy a megújuló energiaforrások részarányát miként lehet növelni és hogyan lehet az energiahatékonyságot fejleszteni.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek