Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedves világ, ne gyere a foci-vb-re!

Kb. a júniusi tüntetések óta keringenek a neten a videók, melyekben brazil emberek arra kérik a világot, hogy ha jót akarnak Brazíliának, ne utazzanak idén nyáron hozzájuk a foci-vb-re. Kiválasztottam két olyan videót, amihez angol fordítás is van.

Az elsőn a bájos Carla magyarázza el remek angolsággal, miért nem fog részt venni a vb-n. Mint mondja, az esemény 30 milliárd dollárba fog kerülni, ami lényegesen több, mint az eddigi vb-k büdzséje volt, és ez szerinte egyáltalán nem oké egy olyan országban, ahol egyebek mellett a lakosság kb. 21 százaléka analfabéta, 13 millió ember naponta éhezik és rengeteg ember nem jut hozzá az alapvető orvosi ellátáshoz. "Kell egy ilyen országnak még több stadion?" – kérdezi. A konklúziója természetesen az, hogy nem kell, ahogy foci-vb sem kell, hiszen az emberek élete ettől nem lesz jobb. A fagyiárus srácnak az óceánparton biztosan lesz egy jó hete – mondja -, de „ez vajon meg fogja változtatni az életét?”

Az UPP (bűnüldöző program, mely elsősorban a szegénynegyedek drogbáróira és magánhadseregeikre irányul) favelatisztogatásairól úgy gondolja, hogy átmeneti megoldást hoznak csupán, miközben a problémákat csak a szőnyeg alá söprik; és szót ejt arról is, hogy az építkezések miatt embereket – köztük őslakos indiánokat - költöztettek ki a házaikból akaratuk ellenére (az más kérdés, hogy sok helyen, pl. a favelákban illegálisan épült lakóházakból). Aztán felteszi a kérdést: miféle demokrácia ez?

A végén Dilma elnök lelkes-magabiztos szavai alatt szomorú képsorok jönnek, köztük egy magából teljesen kikelt, elkeseredett orvos, aki nem tudja ellátni betegeit. A kommentekben szegény lányt páran jól megfenyegetik.

A másik videóban egy jóval harciasabb srác látható, a lényeg pedig 2.24-nél jön, miután a srác elmond egy olyan példát, hogy gyakori, hogy a megtelt kórházak kritikus állapotban érkező embereknek mondanak olyanokat, hogy teltház van, buszozzanak át egy másik kórházba.

Szó esik az oktatás elkeserítő állapotáról, a tanárok alacsony fizetéséről és a Mané Garrincha stadionról, melyet 2010-ben lebontottak, hogy aztán minden idők legdrágább stadionjaként építsé újjá - már azok közül, ahol valaha foci-vb-t rendeztek. Ez csak két példa, továbbiak itt. Itt pedig egy megosztható kiáltvány, erre meg a másik oldal: a brazil kormány hivatalos vb-oldala.

(Ide akkor érdemes kattintani, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról!)

2 Tovább

Ilyen a divatos, globalizált ember

Esélyes, hogy ezen a poszton csak az fog igazán jól szórakozni, aki legalább egy kicsit tud portugálul. Én kb. annyira tudok, amennyire Tarzan angolul, de ez már elég volt ahhoz, hogy többször gurgulázva felnevessek, főleg, miután párszor magamra ismertem. A brazil szerző Modern idők címmel nagyon élesen rajzolja meg (szó szerint is) a globalizálódott világ hipszter divatos/modern szokásait lakáskultúra, étkezés és ismerkedés témában. Nyilván van pár nagyon brazilos helyi jelleg is. Összességében szuper!



via

0 Tovább

Szikrázva ég ki a cukiságmérő: lajhár dédelget macskát

A háromujjú lajhár sokkal barátságosabb állat, mint a kétujjú, amint erről itt is meggyőződhetünk. Én eddig amúgy azt hittem, hogy a lajhár csak azért ölelget mindenkit, mert a testfelépítése erre determinálja, de itt egyértelmű, hogy sarlószerű karmaival szándékosan ölelgeti a macskát és vakargatja a bundáját. A macska pedig jól érzi így magát.

Apró tudásmorzsa: a vadon élő lajhár bundájába nagy örömmel költöznek be molylepkék. 

Itt pedig egy like a boss-hangulatú videó a válogatós lajhárról.

(Ide akkor érdemes kattintani, ha nem szeretnél lemaradni Brazíliával kapcsolatos híreinkről!)

0 Tovább

Több mint egy órányi éneklő indiángyerek

Ebben a több mint egyórás albumban a guarani indiánok kultúrája hallható, egészen pontosan gyerekek énekelnek állítólag spirituális dolgokról. A guarani indiánok szerint a gyerekek tiszta lények, és istenük, Nhanderu, egyenesen nekik küldi ezeket a dalokat.

A guarani indiánok Latin-Amerika több országában élnek, elszórva nagyjából a mai Paraguay, Argentína, Brazília, Uruguay és Bolívia területén. A nyelvük a guarani. 

Guarani

Végül egy szomorú infó: Brazíliában a guarani indiánok az országos átlaghoz képest több mint harmincszor több öngyilkosságot követnek el, aminek a legfőbb oka, hogy az ültetvények területének növelése miatt egyre több földet vesznek el tőlük. A legtöbb áltozat 15-29 év közötti. Brazíliában amúgy 46 ezerre becsülik a számukat, az összes őslakos indián aránya pedig a 200 milliós ország lakosságának kevesebb mint 0,5 százaléka. Amúgy a hatalmas ország területének 12 százaléka elismert indián terület.  Itt van erről egy cikk angolul.

(Ide klikkeljen, ha a jövőben nem szeretne lemaradni a brazil hírekről!)

0 Tovább

Pálmafákon lógó díszek, félmeztelen télapó - ilyen a karácsony a trópusokon

Egyszer voltam közvetlenül karácsony előtt Rióban és elég vicces volt az elképesztő mennyiségű és sokszor iszonyú giccses havas-fenyőerdős-szarvasos karácsonyi dekoráció a 30 fokban. A hó hiányát töméntelen mennyiségű műhóval igyekeztek ellensúlyozni a derék brazilok, a legjobb karácsony előtti pillanatképként pedig arra emlékszem, hogy az ünnepek tiszteletére vörös szőnyeggel fedték le az Ipanema strandjára vezető egyik utcát, amin a szörfösök mezítláb sétáltak le deszkáikkal a hónuk alatt.

Most Demetzer Zsazsa olyan elképesztő mázlista, hogy Sao Paulóban és Rióban csapatja karácsonykor, a két metropoliszból küldte ezt a csodás ünnepi csokrot

Fotók: Demeter Zsazsa

karácsonyHa nincs fenyő, vegyen egy szép pálmát!
karácsony rio

Forro nevű táncot táncolnak a Feira Nordestina piacon
karácsony rioOrchidea és lépcsőn ücsörgő télapó
karácsony

Mi más lenne a télapón a trópusokon, mint standpapucs (ingjét is levette a nagy melegben)
karácsony rio
Nagybetűs Dekoráció
karácsony rio Hűvösebb napokon 30 fok alá megy a karácsonyi hőmérséklet
karácsony lagoaRió belső taván, a Lagoán minden évben felépítik a világ egyik legnagyobb kamu-karácsonyfáját, ami néha tüzijátékot lövell ki magából 

(Ha tetszett a poszt, ide kattintson és akkor az újévben is jönnek majd a hírek!)

0 Tovább

Richter Gedeon goes Brazil

Többségi tulajdont szerez a Richter egy brazil gyógyszer-kereskedelmi vállalatban - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Eszerint a Richter Gedeon Nyrt. új marketing partnere, a Next Pharma Representaçăo, Importadora, Exportadora e Distribuidora Eireli - EPP tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amely célja a brazil gyógyszerpiacra történő közvetlen belépés.

richterŐ Richter Gedeon gyógyszerész, aki 1901-ben alapította a céget

A Richter kezdetben 51 százalékos többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a Next Pharma vállalatban, és a megállapodás opciós lehetőséget biztosít a fennmaradó 49 százalék jövőbeni megszerzésére is. A megállapodás aláírását követően a vállalat új neve Gedeon Richter do Brasil Importadora, Exportadora e Distribuidora S.A. lesz.

A Next Pharma fő üzleti profilja a nőgyógyászati termékvonalhoz tartozó készítményeknek brazíliai törzskönyvezése és e termékek értékesítését és promócióját támogató hálózat kiépítése lesz. Ez az ügylet a Richter földrajzi lefedettségének növelésére tett újabb stratégiai lépésnek tekinthető azáltal, hogy közvetlen jelenlétet biztosít Brazíliában, a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán - közölte a Richter.
(MTI)

0 Tovább

Láthatóvá válnak Brazília szegénynegyedei

Figyelemreméltó vállalkozás indult: a netes térképeken láthatatlan riói favelákat akarják láthatóvá tenni a Tá no Mapa (kb. Rajta van a térképen) projekt keretében. A JWT reklámügynökség és az AfroReggae csoport jó nagy dobásra vállalkozik, mivel - ahogy mondják - a város és a favelák közti digitális falat akarják áttörni. Az első célpont a Parada de Lucas nevű favela a város északi részén, ahol kb. húszezer ember él. A projekt során nem csak egyszerűen fölteszik a területet térképre, hanem meg is akarják tölteni tartalommal, bemutatva az itt élők életét, a helyi szolgáltató szektort, iskolákat stb. (Ebben a kisfilmben elmondják, van angol felirat).

Rióban több mint ezer favela van (más források szerint kb. 760), melyeket sem a Google autói, sem mások nem mértek és térképeztek fel eddig. A statisztikák szerint Brazília lakosságának legalább hat százaléka él favelában.

favela

(Ide kattintson, ha követni szeretné brazil híreinket! B. Daninak pedig köszi a tippet!)

0 Tovább

Keddtől portugál filmnapok Budapesten!

Oké, a portugálok nem brazilok, de a két országban beszélt nyelvek (portugál és portugál) nagy hasonlósága és a két kultúra közös jegyei miatt szemlézzük ezt a remek eseményt. Kedden kezdődnek a Budapesti Portugál Filmnapok a Budapesti Camőes Intézet Portugál Nyelvi Központ és a portugáliai Zero em comportamento nevű kulturális egyesület valamint a Cirko Film és a Művész mozi szervezésében.

portugál filmnapok
Öt filmet vetítenek december 10. és 14. között, minden nap este 7-től a Művész moziban. A filmek az elmúlt négy évben készültek, és mindegyik a másság kérdését közelíti meg. Több közülük nemzetközi díjakat nyert.
 
A megnyitó ünnepségen Vicente do Alves Ó Florbela című filmjét vetítik, mely a portugál költőnő Florbela Espanca életét dolgozza fel. A megnyitón jelen lesz a rendező is, aki a portugál nagykövet António Jorge Mendes, a portugál nagykövetasszony, valamint Patrícia Infante da Câmara, a Budapesti Camőes Intézet Portugál Nyelvi Központ vezetőjével együtt rövid beszédet mond a portugál filmről. Az érdeklődőket egy pohár portói borral várják.

A filmek között pedig ott lesz a fantasztikus Tabu is, Miguel Gomes filmje, ami a 2012-es Berlinaléról egyebek mellett a Krtitikusok díját vitte haza. (Nekem pedig benne van a top 20 kedvenc filmemben).



A filmeket eredeti nyelven, portugálul vetítik, magyar felirattal. A jegyár minden filmre egységesen 800 Ft. Itt van az infó a Facebookon

Itt pedig a program, ha ráklikkelsz, megjelenik nagyban:

0 Tovább

Erőszakba torkollott brazil tüntetések a hétvégén

Anarchista tüntetők kirakatokat zúztak be, bankautomatákat rongáltak meg, és összevertek egy rendőrt helyi idő szerint péntek éjjel a brazíliai Sao Paulóban a diákok ingyenes tömegközlekedéséért rendezett megmozdulása után. Csaknem száz embert őrizetbe vettek.

Dilma Rousseff brazil elnök szombaton Twitterén "antidemokratikus barbárságnak" nevezte a rendbontást, és együttérzéséről biztosította az összevert rendőrt, akit kulcscsonttöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba.

A Pase Libre Mozgalom (MPL) által szervezett megmozdulás békésen indult, de fekete ruhás, kapucnis, az arcukat eltakaró emberek jelentek meg, és törni-zúzni kezdtek. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy megfékezze őket.

Brazíliában az elmúlt hónapokban rendszeresek az utcai tiltakozó megmozdulások. Júniusban egymillióan tiltakoztak a 2014-es labdarúgó-világbajnokság miatti milliárdos kiadások és a burjánzó korrupció ellen. Ugyanebben a hónapban Sao Paulóban több tízezren vonultak föl a tömegközlekedési rendszer fejlesztéséért. A pedagógusok is utcára vonultak, ők béremelést követeltek. Rio de Janeiróban és Sao Paulóban álarcos anarchisták kisebb csoportjai visszatérően megzavarták a békés tiltakozást, és összecsaptak a rendőrséggel.
(MTI)

0 Tovább

Miért jó híres angol zenekarnak lenni?

Azért, mert helikopteres városnézésre visznek, ha Rióban lépsz fel, onnan pedig ezt láthatod:Rio de JaneiroKép forrása: The xx zenekar

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné blogunkat!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek