Oké, a portugálok nem brazilok, de a két országban beszélt nyelvek (portugál és portugál) nagy hasonlósága és a két kultúra közös jegyei miatt szemlézzük ezt a remek eseményt. Kedden kezdődnek a Budapesti Portugál Filmnapok a Budapesti Camőes Intézet Portugál Nyelvi Központ és a portugáliai Zero em comportamento nevű kulturális egyesület valamint a Cirko Film és a Művész mozi szervezésében.

portugál filmnapok
Öt filmet vetítenek december 10. és 14. között, minden nap este 7-től a Művész moziban. A filmek az elmúlt négy évben készültek, és mindegyik a másság kérdését közelíti meg. Több közülük nemzetközi díjakat nyert.
 
A megnyitó ünnepségen Vicente do Alves Ó Florbela című filmjét vetítik, mely a portugál költőnő Florbela Espanca életét dolgozza fel. A megnyitón jelen lesz a rendező is, aki a portugál nagykövet António Jorge Mendes, a portugál nagykövetasszony, valamint Patrícia Infante da Câmara, a Budapesti Camőes Intézet Portugál Nyelvi Központ vezetőjével együtt rövid beszédet mond a portugál filmről. Az érdeklődőket egy pohár portói borral várják.

A filmek között pedig ott lesz a fantasztikus Tabu is, Miguel Gomes filmje, ami a 2012-es Berlinaléról egyebek mellett a Krtitikusok díját vitte haza. (Nekem pedig benne van a top 20 kedvenc filmemben).



A filmeket eredeti nyelven, portugálul vetítik, magyar felirattal. A jegyár minden filmre egységesen 800 Ft. Itt van az infó a Facebookon

Itt pedig a program, ha ráklikkelsz, megjelenik nagyban: