Kb. a júniusi tüntetések óta keringenek a neten a videók, melyekben brazil emberek arra kérik a világot, hogy ha jót akarnak Brazíliának, ne utazzanak idén nyáron hozzájuk a foci-vb-re. Kiválasztottam két olyan videót, amihez angol fordítás is van.

Az elsőn a bájos Carla magyarázza el remek angolsággal, miért nem fog részt venni a vb-n. Mint mondja, az esemény 30 milliárd dollárba fog kerülni, ami lényegesen több, mint az eddigi vb-k büdzséje volt, és ez szerinte egyáltalán nem oké egy olyan országban, ahol egyebek mellett a lakosság kb. 21 százaléka analfabéta, 13 millió ember naponta éhezik és rengeteg ember nem jut hozzá az alapvető orvosi ellátáshoz. "Kell egy ilyen országnak még több stadion?" – kérdezi. A konklúziója természetesen az, hogy nem kell, ahogy foci-vb sem kell, hiszen az emberek élete ettől nem lesz jobb. A fagyiárus srácnak az óceánparton biztosan lesz egy jó hete – mondja -, de „ez vajon meg fogja változtatni az életét?”

Az UPP (bűnüldöző program, mely elsősorban a szegénynegyedek drogbáróira és magánhadseregeikre irányul) favelatisztogatásairól úgy gondolja, hogy átmeneti megoldást hoznak csupán, miközben a problémákat csak a szőnyeg alá söprik; és szót ejt arról is, hogy az építkezések miatt embereket – köztük őslakos indiánokat - költöztettek ki a házaikból akaratuk ellenére (az más kérdés, hogy sok helyen, pl. a favelákban illegálisan épült lakóházakból). Aztán felteszi a kérdést: miféle demokrácia ez?

A végén Dilma elnök lelkes-magabiztos szavai alatt szomorú képsorok jönnek, köztük egy magából teljesen kikelt, elkeseredett orvos, aki nem tudja ellátni betegeit. A kommentekben szegény lányt páran jól megfenyegetik.

A másik videóban egy jóval harciasabb srác látható, a lényeg pedig 2.24-nél jön, miután a srác elmond egy olyan példát, hogy gyakori, hogy a megtelt kórházak kritikus állapotban érkező embereknek mondanak olyanokat, hogy teltház van, buszozzanak át egy másik kórházba.

Szó esik az oktatás elkeserítő állapotáról, a tanárok alacsony fizetéséről és a Mané Garrincha stadionról, melyet 2010-ben lebontottak, hogy aztán minden idők legdrágább stadionjaként építsé újjá - már azok közül, ahol valaha foci-vb-t rendeztek. Ez csak két példa, továbbiak itt. Itt pedig egy megosztható kiáltvány, erre meg a másik oldal: a brazil kormány hivatalos vb-oldala.

(Ide akkor érdemes kattintani, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról!)