Sikerült, amiért mi is lobbiztunk a magunk szerény eszközeivel: végre kiállítják Boglár Lajos hagyatékát. Íme a Néprajzi Múzeum közleménye:

tolldísz

Tollvarázs. Boglár Lajos kulturális antropológus hagyatéka.

Tollvarázs címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból. A tárgyak nagy része egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült. A kiállított darabok önálló műalkotásként értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással. Többségükhöz Boglár Lajos élete végéig ragaszkodott hozzájuk, közöttük élt, a vitrinbe helyezett tárgyak mellett az otthoni enteriőrök is bemutatásra kerülnek a kiállításban.

tolldísz

Már nem terítőn, hanem múzeumban vannak

Boglár Lajos 2004-es halála után amazóniai indián tárgyakból álló néprajzi hagyatékának egy értékes része a család tulajdonában maradt. Ezek szakszerű állagmegőrzését azonban egyre nehezebben tudták biztosítani. A hagyatékot a család néhány éve felajánlotta a Néprajzi Múzeumnak, de annak nem volt rá pénze. Ezért a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány "Fogadj örökbe egy tárgyat" címmel internetes szponzorkereső kampányt indított. Önzetlen felajánlással összesen 45 egyéni, és 3 intézményi támogató segítette a 70 tárgy megvásárlását - áll a múzeum tájékoztatójában.

Megtekinthető: 2014. március 5. – június 9.

Kurátor: Főzy Vilma