Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már csak két tárgy, és a teljes Boglár-hagyaték múzeumba kerül

Már csak két tárgy – két különleges tolldísz - hiányzik ahhoz, hogy  Boglár Lajos teljes gyűjteménye bekerülhessen a Néprajzi Múzeumba

tolldísz Boglár LajosAz egyik tolldísz

Korábban már írtunk a gyűjteményről, egyebek mellett ezt: Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni. Emiatt gyűjtés indult.

Boglár LajosTárgyak csomagolás előtt

A hagyatékot kezelő Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítványnak eddig 44 egyéni és három intézményi támogatótól 66 tárgy megvásárlására 787 ezer forintot sikerült összegyűjtenie. A fenti összeg és a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós támogatása teszi lehetővé, hogy a tárgyak bekerüljenek a múzeumba, ami már nagy részben meg is történt - olvasható az alapítvány oldalán.

A következő hónapokban a tárgyak a múzeum nyilvántartásába kerülnek és az Amerika-gyűjtemény részévé válnak; elkezdődnek a restaurálások, majd pedig a egy kiállítás előkészületei. A tárgyakból ugyanis 2014. március 5-én nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Itt
elmagyarázzák, hogy lehet támogatni.

(Ide pedig akkor érdemes klikkolni, ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről.)

0 Tovább

Brazília beköltözött a Nagycsarnokba

Rohanjatok a Nagyvásárcsarnokba, szombat délutánig dübörög a Brazil Napok! Ami a legjobb, hogy lesznek függőágyak, valamint ételek és capoeira-bemutató is.
További infó itt, kép itt. Nyitvatartás itt:

péntek: 9.00 – 18.00
szombat: 9.00 – 14.00

(Ha valaki lát ilyen pao de queijot - vagy bármilyet -, vegyen nekem 10 dobozzal légyszi, mert vidéken leszek.)
pao de queijo

0 Tovább

Itt a Dumb Ways to Die riói változata

Elkészült a Dumb Ways to Die fantasztikus riói változata, helyspecifikus jelenségekkel, mint hogy nem szabad megállni a piros lámpánál vagy bringázni a forgalomban illetve a felrobbanó csatornatetőket sem hagyták ki, amiktől fél rió retteg.

Simán van olyan jó, mint az eredeti, remélem, szép lassan minden város megcsinálja a sajátját.

dumb ways to die

(Ide klikkeljen, ha a jövőben nem akar lemaradni brazil posztjainkról!)

0 Tovább

Huszonkétezer kilométert bringázna haza egy capoeira mester

Fontos közleménnyel szakítjuk meg a Brazília sorsáért való aggódást. Egy híres capoeira mester, Mestre Acordeon ugyanis azt tervezi, hogy megvalósítja élete nagy álmát és bringával teszi meg a több mint 22 000 kilométeres utat választott amerikai otthona, Berkeley és eredeti brazil otthona, Bahia között. A bő egy év alatt filmet szeretne forgatni, könyvet írni, cd-t kiadni tapasztalatairól és a capoeira aktuális állapotáról.

A B2B névre hallgató projektet részben közösségi finanszírozásból szeretné megvalósítani a legendás mester, amire itt lehet beszállni tíz dollártól 5000 dollárig terjedő összegekkel (cserébe köszönő-email és az összeg növekedésével egyre menőbb ajándékok jönnek). Az összegyűjtött pénzből egy Kirimure nevű bahiai alapítványt is támogatnak, ami veszélyeztetett szociális helyzetben lévő bahiai gyerekekkel foglalkozik.

Akinek fontosak az ilyen dolgok, ne késlekedjen, 31 nap van még hátra. Még egyszer: itt lehet a projektet támogatni. Ha az én személyes véleményemet akarjátok hallani: támogassátok.

0 Tovább

Kamu, hogy Dilma elnök az internet leállításával fenyegetne

A brazil Hírcsárda terjesztette el, hogy Dilma elnök az internet leállításával fenyeget. A kamuhír szerint az elnök hétfő délután találkozott az ország összes kormányzójával és azt javasolta, hogy ha sokáig nyúlnak a tiltakozások, az egész országban leállítja az internetet. A hír szerint totál abszurd az egykori gerillavezér ötlete, a kis- és nagyvállalkozások és multinacionális cégek pedig petíciót nyújtottak be az ötlet ellen. Szerintük internet nélkül ma már lehetetlen a kapcsolattartás a cég és az ügyfelek között.

Na, és akkor mindez hoax, ne higgye el senki.

Dilma Rousseff(Hír: innen, mérges kép innen)

0 Tovább

Újabb remek videó a brazil összecsapásokról

"Ráirányították a fegyvereiket (a rendőrök) azokra az újságírókra, akik a közelükbe mentek, és azt kiabálták: húzzatok el! Menjetek át az utca túloldalára!" Az előzőnél is jobb videó a brazil utcai összecsapásokról, mely alaposan körüljárja a rendőrök túlkapásait (könnygáz, gázspré, gumilövedékek bevetése). Remek megfejtések 05.12-nél, 07.32-nél és 11.20-nál. Az elmúlt napok eseményeinek narrátora a gumilövedékkel megsebesített / kilőtt szemű újságírólány, aki kórházi ágyából meséli el a történteket. (Itt is van angol fordítás.)

Folha újságíró

Ez pedig egy nagyszerű kép a brazíliavárosi tiltakozásokról (Dilma és kormánya ellen):tiltakozás
Kép innen

(Ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről, ide érdemes klikkelni!)

0 Tovább

Az egyetemistákat és az újságírókat sem kíméli a brazil rendőrség

Alapvető fontosságú - portugál-angol nyelvű - videó arról, hogy mennyire semmibe veszi a brazil rendőrség az egyetemisták tiltakozó demonstrációit, a sajtó munkáját és általában az emberi jogokat. A sem violencia, azaz az "erőszak nélkül" kórusnak szemlátomást semmi hatása nem volt a június 13-i tüntetésen Sao Paulóban.

kép via

Én nem találtam meg, hogy lehet előretekerni (vagy lerakni kisebbe), de mindenképp érdemes végignézni a kb. 6-7 perces videót. A végső harmadban van pl. olyan rész, ahol a rendőrök simán gumilövedéket küldenek egy erkélyen filmező emberre, egy újságíró pedig elmondja, hogy a rendőrök nem hagyták dolgozni. A legvégén kicsit idegesítő a keménykedő angol szöveg.

A tiltakozások amúgy eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődtek, de a célok egyre bővültek, és most már a "Jobb Brazíliát!” a jelszó, melybe beletartoznak az oktatás és az egészségügy fejlesztése, a rendőri erőszak és a korrupt kormány elleni hangok is.

Beszédes transzparens, ami időközben kipofozott formában a Facebookon is kering

A június 13-i tüntetéseket hétfőn továbbiak követték, amikor a nagyvárosokban összesen legalább kétszázezer ember ment az utcára. Sao Paulóban mintegy 65 ezren, Rióban százezren, Belo Horizontéban pedig legkevesebb húszezren vettek részt a kormányellenes megmozdulásban. A karrierjét szélsőbaloldali gerillaként kezdő Dilma Rousseff eddig nem aggódta túl a történteket, annyit közölt, hogy a békés tiltakozások helyénvalóak, és "a demokrácia részét képezik".

(Tehát itt a videó, itt pedig egy remek angol nyelvű összefoglaló a brazil sajtóból. És ezen a Facebook-oldalon lehet követni a tiltakozásokat - portugálul)

0 Tovább

Ötven kilométert gyalogolt egy ember hasában egy láncfűrésszel

Mivel is záródhatna a hét, mint egy jó kis MTI-hírrel, amiből megtanulhatjuk, hogy ha valakinek láncfűrész áll a hasába, semmiképp se vegye ki mindaddig, míg nem találkozik kezelőorvosával.

Több mint 50 kilométert tett meg egy brazil földműves hasában egy láncfűrésszel, mire végre megműtötték.

Így nézett ki a kellemetlen baleset (via)

A férfi jól van, állapota stabil, normálisan eszik, hamarosan, néhány napon belül, haza is engedik - tudatta helyi idő szerint csütörtökön a Rio Grande do Sul szövetségi állam fővárosától, a Porto Alegrétől több mint 600 kilométerre fekvő Santa Rosa kórháza.

A földművest hétfőn érte a baleset: fát vágott a láncfűrésszel, a szerszám azonban kicsúszott a kezéből és beleállt a hasába. Gregorio Steinmedc a feleségétől remélt segítséget, a nő elsősegélyben részesítette, majd ki akarta húzni a fűrészt. A férfi azonban nem engedte, ragaszkodott ahhoz, hogy bemenjenek a helyi kórházba Campina de Missoesban. Onnan azonban átirányították az 50 kilométerre lévő Santa Rosába, ahol végül megoperálták. A láncfűrész így is két órán át volt a hasában. "Erős vagyok, nem féltem, hogy meg fogok halni" - mondta a földműves később. A fűrész tíz centi mélyen fúródott a húsába, létfontosságú szerveket azonban nem ért.

A műtétet végző orvos szerint a férfi elvérzett volna, ha szállítás közben vagy még otthon kiveszik a fűrészt. Gregorio Steinmedc a történtek után megfogadta, hogy nem nyúl többé láncfűrészhez. "Nagyon veszélyes" - jelentette ki.

Erről részletesebben illetve a férfi fotója itt.

(Ha a jövőben nem akar lemaradni - nemcsak bizarr - híreinkről, ide érdemes klikkelni!)

3 Tovább

Amikor a kisfiú rádöbben, hogy nem eszik többé húst

Elképesztő videó arról, amikor egy okos kisgyerek rájön, hogy a tányérján lévő polip valaha élt. Kérdezgeti az anyukáját, aztán arra jut, hogy "ha megesszük az állatokat, akkor meghalnak... nem tetszik, hogy meghalnak, inkább azt szeretném, ha maradnának a lábukon". Úgyhogy úgy dönt, hogy a jövőben inkább csak rizst és krumplit eszik.

Nemcsak vegáknak must see.

kisfiúvia

(Ha a jövőben nem akar lemaradni a posztjainkról, ide érdemes klikkolni.)

9 Tovább

Tudásmorzsa: Brazília is engedélyezi a melegházasságot

Hopp, majdnem kimaradt egy igen fontos tudásmorzsa. Pár napja, május 14-én a brazil országos igazságügyi tanács de facto engedélyezte a melegházasságot, rövidre zárva a parlament évek óta húzódó vitáját az ügyben. A döntést elvben még megkérdőjelezheti a legfelsőbb bíróság vagy a törvényhozás - írja az MTI. Előzőleg már tucatnyi szövetségi állam, köztük Sao Paulo is elfogadta az azonos neműek tartós együttélésének házassággá változtatását.
Brazil melegházasság

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek