Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brazíliába szakadt rokonait keresi egy magyar nő

Részlet Orbán Károlyné leveléből, amit a napokban küldött a Magyarok Brazíliában nevű Facebook-oldalnak: "A rokonaim 1956-ban mentek ki és az utolsó kép róluk Nova Friburgóban készült. Ők már meghaltak és sajnos a gyermekeik szerintem nem is tudnak már magyarul. Farkas Sándoréknak hívják őket asztalos és varrónő volt a szakmájuk. Sándor bácsinak a fél arcát elvitte egy gránát. Két fiuk volt. Szeretném a fiúkat megtalálni Tamás és Berci a nevük."

Ha tudok valamit a Farkas családról, akkor idejutassátok el az infót


A házaspár: Farkas Sándor és Sándorné

Ő valószínűleg az egyik fiuk lehet Tamás vagy Berci

Levélrészletek


(Ide kattintson, ha követni szeretné brazil hírekkel teli blogunkat!)
0 Tovább

Így lőttek le egy motortolvajt szombaton

A fél internet ezen a videón pörög ma, én itt láttam először, amúgy innen van. A sztori annyi, hogy egy srác vidáman motorozgat a sisakjára felszerelt kamerával Sao Paulóban, aztán egy kereszteződésben hirtelen eléugrik egy pisztolyos csávó, és ahelyett, hogy motorosunk azt választaná, hogy szitává lövi, inkább odaadja neki a motorját. A tolvaj felpattan a járgányra, csakhogy pont arra jár egy rendőr, akinél szintén van pisztoly. A többi kiderül a videóból, vigyázat, elég brutál.

rablás

A Globo szerint amúgy a rendőr épp munkából tartott hazafelé szombaton 2 körül, amikor a rablás szemtanúja volt, az áldozat pedig jó eséllyel túl fogja élni az esetet. 

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné brazil híreinket!)

0 Tovább

Nem brazilos brazil zenék: Monique Maion

Monique Maion brazil énekesnő, blues, jazz, kabaré és nem tudom még milyen stílusban alkot egyszerre, néha sötét, balladisztikus számokat csinál, Tom Waits számokat is szívesen kóverol; ráadásul portugálul és angolul is énekel. 2008-ban valamelyik jelentős brazil díjátadón őt választották a legjobb új előadónak és a legjobb hazai előadónak is. Ezt a számot az Os Fellas nevű zenekarral együtt rögzítette:

Ez is klassz (angolul):Ez a száma is elég pöpec, egy üres konyhában vették fel:

(Ide érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni brazil híreinkről!)

0 Tovább

Kezdődik a Brazil hét!

Szeptember 5-14. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Brazil hetet Budapesten. Azért épp ekkor, mert szeptember 7-e a Brazil függetlenség napja; ezen a napon, 1822. szeptember 7-én mondták ki, hogy Brazília nem portugál gyarmat többé, hanem független állam. 

Íme egy kis áttekintés a budapesti programokból.

függetlenség

Szeptember 5-én és 6-án táncóra és táncbemutató (afro-Brasil, szamba és axé), bazár és tombola a Brazil Kulturális Központban. Ingyenes, további infók erre.

Szeptember 7-én, azaz szombaton délutáni zene, költészet, multimédia, brazil sajtos pogácsa és egy csipetnyi Brazília az Andrássy úti brazil étteremben, azaz a Casa Brasil nevű helyen. A bemutatót Daniela Neves tartja (több infó itt). Ugyanitt másnap vacsora - ez nyilván nem ingyenes - élő zenével kísérve (infó itt).

Szeptember 10-én, kedden a Partideiros című Luiz Guimarães de Castro-film látható a Cervantes Intézetben. A zenés dokumentumfilm Tuninho Galante szambazenésszel állítólag magávalragadó alkotás. Az esemény ingyenes, de a helyek száma korlátozott. Infó itt.

Szeptember 12-én kiállításmegnyitó lesz, a tárlat egészen 21-éig látható. Infó a képen és itt.

brazil színek

A Facebook önmagának mond ellent abban, hogy 7-én vagy 14-én, de annyi biztos, hogy a Piréz Gyerekműhelyben is lesz valami érdekesség a Brazil héten.

(ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné blogunkat!)

0 Tovább

Szijjártó sajtósa szerint Brazília az Kelet

Valaki magyarázza már el, hogy Brazília miért Kelet? Én ugyan még csak négyszer közlekedtem hazánk és a hatalmas keleti ország között, de nekem mindig úgy tűnt, hogy innen oda inkább délnyugat felé tartunk. Szijjártó Péter sajtófőnöke ellenben váltig állítja közleményében, hogy márpedig az kelet, úgyhogy már-már kezdek én is meginogni.

Pl. rögtön a cím: A keleti nyitás politikájáról tárgyalt brazil partnerével a külgazdasági államtitkár

És egy idézet:

"Szijjártó Péter a többi közt a keleti nyitás politikájáról tájékoztatta Hadil Fontes da Rocha Vianna-t - tudatta az MTI-vel az államtitkár sajtófőnöke.

Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a találkozón beszámolt arról, hogy a magyar kormány kiemelt céljának tekinti a világ gyorsan fejlődő régióival való kapcsolatépítést, így a dél-amerikai kapcsolatrendszerének megerősítésén is dolgozik - tudatta a közleményben Varga Éva." szijjártó

Bizonyára a többi BRIC-állammal keverte össze a sajtós Brazíliát, mert azok tényleg keletre vannak tőlünk. Egyébként ha bebizonyosodik, hogy Brazília valóban nem keletre, hanem délnyugatra van hazánktól, szívesen szánok az adómból egy földgömbre valót az államtitkárságnak (kacsintós szmájli).

Itt van a teljes oldal:
szijjártó
(Ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné a blogunkat!)

4 Tovább

Amiben a Duna torkolata és egy brazil állam azonos

Mi az azonos a Duna torkolatában és a Minas Gerais nevű brazil államban? Az, hogy mindkettőt lefotózták a világűrből.

Duna torkolat

Ezt a fotót a Duna torkolatáról 2013 februárjában készítette az Advanced Land Imager (ALI) az Earth Observing-1 (EO-1) műholdról. Kép innen
minas Ez meg itt Minas Gerais. A képet 2011 februárjában az International Space Station (Nemzetközi Űrállomás) csapatának egyik tagja csinálta egy Nikonnal. Ez a mezőgazdasági terület Perdizes városától dél-nyugatra fekszik.

Mondjuk ez is elég szép, ez pedig New York a 2001-es terrortámadások napján. Itt az összes.

(Ide klikkelve tudja követni blogunkat!)

0 Tovább

Zászlaja beszél egy-egy országról

Alighanem az eddigi egyik legbeszédesebb infografika, amit valaha láttam, pedig már tök régi. 2005-ben az akkor 25 éves brazil Icaro Doria készítette, aki a Grande Reportagem nevű lisszaboni magazinnak dolgozott, a brazil zászló pedig egy szemléletes zászlósorozat része volt. A projektről, csapatáról infó és a többi ország zászlajáról képek itt.

Az alkotó elmondta, hogy az infókat a zászlókhoz az Amnesty Internationaltől és az ENSZ-től vették, és az akkori legfontosabb témákat érintették, mint az amerikaiak véleménye az iraki háborúról, a nők elleni erőszak Afrikában vagy éppen a szociális különbségek Brazíliában.brazil zászló(Ha nem akar lemaradni brazil híreinkről, ide érdemes kattintani.)

0 Tovább

A brazil politika még a magyarnál is siralmasabb

Egyhúrosgitár írt egy szép cikket az Indexre a brazil tüntetásek apropóján, melyben felvillan, milyen őrült korupciótól terhelt a brazil politika. Egy részlet:

Általában nem szoktunk felülni a „minden politikus bűnöző” típusú elitellenes szlogeneknek, de ha végigböngésszük az elmúlt évtizedek képviselői listáját, akkor Brazíliában valóban rábukkanhatunk olyan nagypályás spílerekre, akik mellett a rosszfiúk magyar frakciójának tagjai parlamenti ruhatárosoknak sem mehetnének el.


kép innen

Valamint:

Bár a tiltakozó hullám június végére elült, a kiábrándult kelet-európai olvasóknak érdemes figyelmébe idézni azt a fejleményt, hogy Dilma Rouseff elnök annyira szívére vette a tiltakozásokat, hogy komoly reformokat helyezett kilátásba, és július elején még az olyan viszonylag periferikus követelések ügyében is meghátrált, mint a melegeket pszichiátriai vizsgálatra utaló törvénytervezet eltörlése. A médiában elterjed „brazil tavasz” jelző ellenére a brazilok nem a rendszert akarják megváltoztatni, hanem a meglévő demokratikus kereteket akarják tartalommal megtölteni.

A teljes cikk itt.

0 Tovább

A nap képe: Sao Paulo-i tető 1960-ból

Sao PauloPhoto © René Burri/Magnum Photos, Sao Paulo. 1960.

(Ide érdemes klikkelnie, ha nem akar lemaradni Brazíliát tárgyaló posztjainkról.)

0 Tovább

Felébredt az óriás

Valahol a neten találtam ezt a fantasztikus grafikát, ami csodásan rímel a címre és a reményteljes folyamatokra, amik most Brazíliában zajlanak. O gigante acordou, azaz felébredt az óriás.

Ébredő óriás

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek