Már csak két tárgy – két különleges tolldísz - hiányzik ahhoz, hogy  Boglár Lajos teljes gyűjteménye bekerülhessen a Néprajzi Múzeumba

tolldísz Boglár LajosAz egyik tolldísz

Korábban már írtunk a gyűjteményről, egyebek mellett ezt: Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni. Emiatt gyűjtés indult.

Boglár LajosTárgyak csomagolás előtt

A hagyatékot kezelő Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítványnak eddig 44 egyéni és három intézményi támogatótól 66 tárgy megvásárlására 787 ezer forintot sikerült összegyűjtenie. A fenti összeg és a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós támogatása teszi lehetővé, hogy a tárgyak bekerüljenek a múzeumba, ami már nagy részben meg is történt - olvasható az alapítvány oldalán.

A következő hónapokban a tárgyak a múzeum nyilvántartásába kerülnek és az Amerika-gyűjtemény részévé válnak; elkezdődnek a restaurálások, majd pedig a egy kiállítás előkészületei. A tárgyakból ugyanis 2014. március 5-én nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Itt
elmagyarázzák, hogy lehet támogatni.

(Ide pedig akkor érdemes klikkolni, ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről.)