Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Kiállítják Boglár Lajos indián tárgyait MOST

Sikerült, amiért mi is lobbiztunk a magunk szerény eszközeivel: végre kiállítják Boglár Lajos hagyatékát. Íme a Néprajzi Múzeum közleménye:

tolldísz

Tollvarázs. Boglár Lajos kulturális antropológus hagyatéka.

Tollvarázs címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból. A tárgyak nagy része egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült. A kiállított darabok önálló műalkotásként értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással. Többségükhöz Boglár Lajos élete végéig ragaszkodott hozzájuk, közöttük élt, a vitrinbe helyezett tárgyak mellett az otthoni enteriőrök is bemutatásra kerülnek a kiállításban.

tolldísz

Már nem terítőn, hanem múzeumban vannak

Boglár Lajos 2004-es halála után amazóniai indián tárgyakból álló néprajzi hagyatékának egy értékes része a család tulajdonában maradt. Ezek szakszerű állagmegőrzését azonban egyre nehezebben tudták biztosítani. A hagyatékot a család néhány éve felajánlotta a Néprajzi Múzeumnak, de annak nem volt rá pénze. Ezért a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány "Fogadj örökbe egy tárgyat" címmel internetes szponzorkereső kampányt indított. Önzetlen felajánlással összesen 45 egyéni, és 3 intézményi támogató segítette a 70 tárgy megvásárlását - áll a múzeum tájékoztatójában.

Megtekinthető: 2014. március 5. – június 9.

Kurátor: Főzy Vilma

0 Tovább

Már csak két tárgy, és a teljes Boglár-hagyaték múzeumba kerül

Már csak két tárgy – két különleges tolldísz - hiányzik ahhoz, hogy  Boglár Lajos teljes gyűjteménye bekerülhessen a Néprajzi Múzeumba

tolldísz Boglár LajosAz egyik tolldísz

Korábban már írtunk a gyűjteményről, egyebek mellett ezt: Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni. Emiatt gyűjtés indult.

Boglár LajosTárgyak csomagolás előtt

A hagyatékot kezelő Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítványnak eddig 44 egyéni és három intézményi támogatótól 66 tárgy megvásárlására 787 ezer forintot sikerült összegyűjtenie. A fenti összeg és a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós támogatása teszi lehetővé, hogy a tárgyak bekerüljenek a múzeumba, ami már nagy részben meg is történt - olvasható az alapítvány oldalán.

A következő hónapokban a tárgyak a múzeum nyilvántartásába kerülnek és az Amerika-gyűjtemény részévé válnak; elkezdődnek a restaurálások, majd pedig a egy kiállítás előkészületei. A tárgyakból ugyanis 2014. március 5-én nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Itt
elmagyarázzák, hogy lehet támogatni.

(Ide pedig akkor érdemes klikkolni, ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről.)

0 Tovább

Most pedig mindenki adakozzon - Boglár Lajos gyűjteménye veszélyben!

Bede Másfélévutazás Márton hívta fel a figyelmemet erre a kitűnő lehetőségre: itt az idő, hogy akiben van egy kis jó érzés, van valamennyi pénze, fontos neki Latin-Amerika és/vagy az antropológia, adakozzon a Szimbiózis Alapítványnak.

Néhány részletet kimásoltam, a teljes felhívás itt .

"Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében.

Nemzetközileg is elismert gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye az a felbecsülhetetlen értékű tárgyanyag, amely ma a budapesti Néprajzi Múzeumban  található.

Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni.

A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indít, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a család által kért összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja."

A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: 11717009-20044576   (OTP Bank)
0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek