Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

130 ezres jutalom annak, aki megtalálja Marcelinho fogát

Magas jutalomért keresik a volt brazil válogatott Marcelinho kiesett fogát a Sport Club do Recife labdarúgócsapatának pályáján.

A 36 éves középpályás a Nautico ellen 4-3-ra megnyert vasárnapi bajnokin ütközött az ellenfél egyik játékosával, és a 4000 realért (kb. 520 ezer forint) beültetett implantátum nagy ívben kirepült a szájából. A német Herthánál is megfordult játékos ijedten mutogatta társainak a foghíjat, majd 1000 realos (130 ezer forint) jutalmat helyezett kilátásba annak, aki megtalálja a műfogat. A klub alkalmazottai hétfőn is kutatták a gyepszőnyeget.

Külön érdekes, hogy Marcelinho tavaly is elvesztette egyik fogát meccs közben, akkor is a Nautico volt az ellenfél, és a Recife akkor is győzött (2-0).

MTI

(Hasonlóan érdekes fogas történet éppen tavaly ilyenkor az idősödő, motorcsónakkal húzott banánon bulizó nénikkel esett meg, amiért ide kell klikkolni.)

0 Tovább

Versengőbbek, szűklátókörűbbek és individualistábbak vagyunk a braziloknál

Hosszú és többrészes cikksorozatban járja körül Brazíliát a kitekinto.hu cikke. Csak úgy sorjáznak az őrült érdekes infók oldalakon át, számomra kiemelkedő egy tudományos kulturális összehasonlítás, amiből íme itt van néhány érdekesség. (A teljes leírás itt, a cikk pedig az elejétől kezdve itt olvasható.)

Geert Hofstede szerint az általa meghatározott kulturális dimenziók megmutatják, hogyan viselkednek a különböző kultúrából származó egyének. Ezek a dimenziók leírják, hogy az egyes személyek hogyan látják az aktuális helyzeteket, és kultúrájuk hogyan befolyásolja az általuk mutatott társadalmi értékeket. Az alábbi diagram segítségével könnyen összehasonlíthatóvá válnak a magyar és brazil kultúra egyes sajátosságai.

 

Brazília és Magyarország összehasonlítása Hofstede kulturális dimenzióin keresztül

 
Íme néhány betű magyarázata: A hatalmi távolság indexét (PDI) illetően láthatjuk, hogy Brazíliában nagy a hatalmi távolság, ami azt jelenti, hogy hisznek abban, hogy minden embernek megvan a maga helye a társadalomi hierarchiában, hogy a hatóságok döntéseit el kell fogadni, valamint a hatalomból kiszorultak elfogadják a társadalmi egyenlőtlenségéket. Nagyon fontos szerepet játszik a tisztelet, s az erősen centralizált struktúrákban az alárendeltektől elvárják, hogy azt tegyék, amit mondanak nekik. (…) Magyarország köztes eredménye egy kevésbé egyenlőtlen társadalmat feltételez, legalábbis abból a szempontból, hogy a hatalom körén kívül esők nem fogadják el az esetleges igazságtalanságokat, nem tekintik azokat az élet rendjének. A hierarchiát csak praktikus, gyakorlati okokból fogadják el. Fontos a függetlenség, s az alárendeltek nem parancsokat várnak, hanem azt, hogy egyeztessenek velük.

Az individualizmus-kollektivizmus értékdimenziónál (IDV) kapott pontszámok alapján alacsony individualizmus, azaz inkább a kollektivizmus jellemző Brazíliára: nagy hangsúlyt fektetnek a csoporthoz való tartozásra, a kompromisszumokra. Ezt bizonyítja, hogy fontos a nagycsaládi kötelék, valamint, hogy kontextuserős kultúra, melynek jellemzőire majd a következő alfejezetben fogok kitérni. Ezzel szemben a magyar kultúra erősen individualista, mely igazán a rendszerváltás óta eltelt időszakban, nyugati mintára alakult ki.

Hofstede felmérései szerint a magyar kultúrában a férfias (maszkulin) beállítottság (MAS) dominál, ahol a szolidaritás helyett inkább a versengés, a teljesítményközpontúság, rámenősség a jellemző, míg Brazíliában kiegyensúlyozottabb a helyzet, vagy inkább a feminin tulajdonságok felé mozdul el a társadalom értékrendje.

Ami az időorientációt illeti, a braziloknál magas értéket mutat az index (LTO), tisztelik a tradíciókat, s hosszú távban gondolkodnak. Türelmesek, és mivel a hosszú távú céljaikra összpontosítanak, így toleránsak a rövid távú problémákat illetően. A döntéseket is várható jövőbeli következményeik mérlegelésével hozzák meg. Magyarországon inkább jellemző a múltba tekintés és a rövid távú gondolkodás, a jelen problémáira koncentrálnak.

És íme, még egy fontos táblázat. A monokronikus és polikronikus kultúra összehasonlítása E. T. Hall munkássága alapján:

0 Tovább

Brutál képek a Rióban összedőlt házakról

Gyorsan még itt egy fotósorozat Rio belvárosából, az összedőlt házakról.

Nagyon durva, ez az az irodaszektor Rióban, ahol a legtöbb munkát végzik, és ami után az emberek decens sorokban várják öltöny-nyakkendőben a buszokat. Az épület előtt én is többször elsétáltam már.

0 Tovább

Összedőlt három irodaház Rióban

Három ember meghalt, 19-et pedig még mindig keresnek azok után, hogy Rio de Janeiro központjában összedőlt három irodaépület csütörtök reggel. Az egész környéket romok és sűrű por borítja.

Két egymás mellett álló, egy 20 és egy 10 emeletes ház dőlt össze csütörtökön reggel Rio de Janeiroban, a leomló épületek leromboltak egy közelben álló négyemeletes építményt is. Az irodaépületek a városi színház és a Petrobas olajvállalat székhelyének közelében álltak, a leomló épületek törmelékkel és sűrű porral borították be az egész környéket. A BBC tudósítása szerint a mentésen dolgozó munkások eddig három holttestet találtak, de legalább még 19 embert keresnek. Öten könnyebben megsérültek, a tudósítások szerint az épületekben nem sokan voltak, amikor összeomlottak.

(Ez csak az alaphír, folytatás még jön, most el kell mennem)

0 Tovább

Forgács Péter goes Brazil

Tizenhét alkotást felvonultató retrospektív programban mutatja be Forgács Péter médiaművész-filmrendező munkásságát a Brazil Kulturális Minisztérium és a Centro Cultural Banco do Brasil Brazíliavárosban, majd Rióban és Sao Paulóban január 31-étől - írja éppen ma az MTI.

A Mostra Péter Forgács: Arquitetura da Memória, azaz Az emlékezet építészete című válogatás átfogó képet nyújt a világhírű magyar filmrendező és médiaművész munkásságából - mondta az MTI-nek a Magyar Filmunió szerdán.


Itt a brazil reklámvideó, ami szerint februárban két hétig a riói CCBB múzeumban is kiállít Forgács, ami elképesztően menő hely, mi pl. tavaly egy pompás Escher-kiállítást láttunk ott

A közel három évtized munkásságát felölelő filmválogatásban látható lesz többek között Forgács nemzetközi debütálása, A Bartos család (1988), mely elnyerte a hágai World Wide Video Festival nagydíját. Műsorra tűzik a FIPRESCI-díjas Örvény (Lipcse, 1996), a cannes-i filmfesztiválra is meghívott Bibó Breviárium (2002) és a Tribeca filmfesztiválon díjazott El Perro Negro (2005) című filmeket.

A brazil szervezők az eseményhez készített videóval népszerűsítik a retrospektív programot (ezt lehet itt látni).

Forgács Péter 1978 óta több mint harminc filmet készített, a legismertebb közülük a Privát Magyarország című, többszörös díjnyertes sorozat, mely 1930-as, 40-es években otthoni használatra, amatőrök által készített filmeken alapul.

(Forgács Péter videóihoz ide kell klikkolni)

0 Tovább

Facehunter goes Brazil

Január végén - tehát kb. tegnap, tegnapelőtt meg ma - Sao Paulóba látogatott Yvan Rodic aka Facehunter (akit őszi budapesti látogatása alkalmával volt szerencsém meginterjúvolni). Szokása szerint bulizott, a SP Fashion Weeken nézelődött meg jó csajokat fotózott.

Ha már ráklikkoltam, megnéztem a tavalyi SP-i és riói képeit is. Utóbbi helyen főleg a város szépsége ihlette meg és kevésbé az emberek, ami annyira nem nagy csoda, hiszen a riói férfiak jellegzetes outfitje a szörfgatya-elöl-hátul trópusi mintás pólóval, a csajok meg rövidgatya-spagettipántosban csapatják. Éjszaka természetesen mindez nem igaz, akkor a menőbb bulikban a többség nagyon májerül néz ki.

(Figyelem, január 27-én átruccan Rióba, 28-án egy streetstyle workshopon vesz részt, úgyhogy újabb képek várhatók a csodálatos városból!)

Sao Paulo by Facehunter (2011 február ill. 2012 január vegyesen). A többi kép itt.


Rio de Janeiro 2011 novemberében (A többi itt)

0 Tovább

Nyelvtanulás sokkterápiával

Látszik, hogy Brazília komolyan veszi a globális versenyt, az idegennyelv tanulását ugyanis egy vicces kis videoval és olyan Stárokkal próbálják vonzóbbá tenni, mint Megan Fox és Mike Tyson - aki úgy tűnik, vénségére minden hülyeséget elvállal.

Részletek a [ ] cikkében!

0 Tovább

Még egy "ennyibe kerül Brazília" táblázat

Brazília alighanem Latin-Amerika legdrágább országa. Az elmúlt tíz év gyors gazdasági fejlődése miatt több millió ember életszínvonala nőtt meg egy csapásra, Brazília gazdasága jelenleg a világ öt legerősebb gazdaságainak egyike, ami munkahelyek millióit teremtette meg, és a fogyasztás is jelentősen fellendült. Mindezen remek hírek egyik kellemetlen eredményeként az elmúlt években az árak villámgyorsan emelkedtek, így a turisták jobb, haa thaiföldinél jobban kitömött pénztárcával kelnek útra (ahogy azt korábban meg is írtam egy Budapest-Rio-összehasonlító elemzésben). Itt pedig a múltkori után egy újabb táblázat, mely ékesen szól az árakról.

(A táblázatot egy 2011 szeptemberi posztból csórtam.)

0 Tovább

Schmitt Pál odavan a Copacabanáért (lapszemle lapszemléje)

Egyebek mellett a Copacabana fövenye iránti szenvedélyéről is szól Schmitt Pál köztársasági elnökünk a Malév fedélzeti magazinjában a vele készült interjúban. Erre a szemfüles Napi Fix-blog csapott le, mi pedig most lapszemlézzük a lapszemlét: "egyetlen egy helyen derül ki, hogy a köztársasági elnök nem Orbán Viktor robotja, akinek el kell játszania az emberek elnökének végtelenül idióta szerepét, hanem vannak sima, emberi vágyai, olyanok, amik igazán elárulják, mire is vágyik legjobban Schmitt Pál. Ha csak rajta múlna, ő legszívesebben kifeküdne a Copacabana homokjára („Istenem az a hangulat! Az életöröm talán sehol sem olyan magától értetődő, mint ott”)  és csak nézne ki a fejéből. Erről– legalábbis a kérdező szerint-egy korábbi interjújában is beszélt – most a Malév fedélzeti magazinjának magányában megerősíti.

Az idén a fenntartható fejlődésről szóló konferencián vesz részt Rióban, kívánjuk Schmitt Pálnak, hogy legyen erre ideje!" - írja a Napi Fix és Izaura barátai szívből kívánják ugyanezt. És ahogy a Napi Fix, úgy mi is mindenképpen várnánk fotót az illetékesektől a rióban időző Schmittről, ha már Kövér Lászlóról nem kaptunk, bármennyire szépen is kértük pár héttel ezelőtt.

0 Tovább

Éppen egy éve látogattuk meg Izaura barátait

Ez most egy nosztalgiabejegyzés lesz, mert a napokban folyamatosan azt emlegetjük Egyhúrosgitárral, hogy éppen egy évvel ezelőtt töltöttük Rióban és Bahiában megérdemelt pihenésünket.

Úgyhogy előtúrtam a netről az azóta a Radio Caféval együtt bedőlt Granturizmó adás oldalát, és idekopizom egy részét az ott lévő dolgoknak. (Jókuti András, a kiváló műsorvezető volt olyan leleményes, hogy felrakta pár fotómat a blogra, amiket oda klikkolva lehet megtekinteni.)

"Ugyanazon a január 10-i napon teljesen véletlenül ugyanazzal a géppel indult Budapestről Rio de Janeiróba egy pár valamint egy ismerősük. Ketten később északra vették az irányt, az ismerős délnek. Az indulási időponton kívül közös bennük, hogy mindhárman blogban dokumentálták az utat; egyikük videókban (http://comprido.tumblr.com/), a másik kettő klasszikus szöveges-fotós blogban (http://brazil.postr.hu/).

Ezt a felvételt egy bahiai növény leveléről készítettem, mely kényelmesen ráfért a fejemre

Érkezésük napja több okból is bevonult Brazília történelmébe: pár géppel előttük landolt Ronaldinho, aki azóta a Flamengóban csillogtatja fogsorát és szórja a gólokat. Amy Winehouse is aznap koncertezett Rióban, és sajnos éppen érkezésük éjszakáján öntötte el Rio de Janeiro állam több városát a sárlavina és okozta több mint 700 ember halálát. (Azóta 2011. január 11-ét a Brazil történelem legnagyobb természeti katasztrófájának napjaként tartják számon.)"
(A többi itt)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek