Több mint 8500 katona vesz részt az Amazonas térségében a kábítószer-kereskedelem, az erdőirtás és az illegális bányászat megfékezésére indított hadjáratban - írta csütörtökön a BBC hírportálja.

Az Agata 4 nevű művelet keretében a latin-amerikai ország északi határvidékén mintegy ötezer kilométer hosszan elnyúló  területen járőröznek majd a brazil biztonsági erők.

A nagyszabású katonai akció aggodalmat keltett a szomszédos országokban, többek között Venezuelában, bár a brazil kormány - közlése szerint - előzőleg tájékoztatta a környező államokat a készülő műveletről. A védelmi minisztérium egyik illetékese, Jose Carlos De Nardi tábornok a BBC brazíliai szolgálatának nyilatkozva elmondta, hogy ő maga személyesen tájékoztatta Venezuela, Suriname és Guyana illetékeseit a művelet természetéről.

"Elmagyaráztam, hogy célunk a bűnözés elleni harc és a brazil kormány jelenlétének megerősítése a határvidéken, országunk egyik legtávolabb eső térségében" - hangsúlyozta.

A hadsereg, a haditengerészet és a szövetségi rendőrség munkáját helikopterek és a légierő gépei segítik. A fegyveres erők közlése szerint bombázni fogják a drogdílerek által használt illegális művelési területeket és el fogják kobozni a kolumbiai és bolíviai kokacserje-ültetvényekről származó kokain szállításához használt repülőgépeket.

Az akció részeként orvosokat küldenek az Amazonas vidékének távoli falvaiba, az árvíz sújtotta lakosság megsegítésére. 2010 augusztusa óta a mostani művelet már a harmadik a maga nemében. 
MTI