Tíznapos hivatalos látogatásra Uruguayba és Brazíliába utazik Kövér László házelnök; a delegáció tagja Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár - írja az MTI.

Eszerint Kövér sokkal szerencsésebb, mint kollégája, Orbán Viktor, aki csak a szürke és hideg Brüsszelben ünnepli október 23-át. Kövér a jeles napon Sao Paulóban lesz kiscserkészekkel, miután csütörtökön szeli át az óceánt és pénteken utazik Brazíliába a magyar delegáció. Szombaton látogatást tesznek a magyar cserkészek embui Simon Bálint táborában, majd Sao Paulóban találkoznak magyar vállalkozókkal és a magyar kolónia vezetőivel.


Kövér László itt még Magyarországon, de a brazilok szívének is kedves pillanatban

Vasárnap Kövér László találkozik a Szent Gellért Apátság magyar szerzeteseivel és a Szent Imre Kollégium képviselőjével, majd részt vesz a magyar közösség október 23-i ünnepségén, és beszédében bejelenti a konzuli iroda újranyitását - derül ki a programból.

Hétfőn megbeszélést folytat a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetségének elnökével, Sao Paulo Állam Törvényhozásának elnökhelyettesével és a brazil város főpolgármesterével.

A következő napon Brazíliavárosban a magyar delegáció tárgyal a helyi magyar kolónia képviselőivel, szerdán pedig a Brazil Köztársaság alelnökével, majd a külügyminiszterrel és az ipari miniszterrel. Csütörtökön a brazil képviselőház, valamint a szenátus elnökével folytat megbeszélést a magyar házelnök.

Hivatalos látogatása utolsó állomásaként pénteken Rio de Janeiróban Kövér tárgyal Rio de Janeiro Állam Törvényhozásának elnökével és az állam kormányzójával. Este a delegáció munkavacsorán vesz részt a tiszteletbeli konzulokkal és a Rio de Janeiró-i magyar kolónia tagjaival. A hivatalos látogatás október 29-án zárul.

Az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Kövér egy nappal a brazil látogatás előtt, csütörtökön érkezik az uruguayi fővárosba, Montevideóba, ahol megbeszélését folytat a képviselőház elnökével, majd Roberto Conde Carreras ügyvezető külügyminiszterrel. A házelnök aznap este tárgyal Danilo Astorival, a Szenátus elnökével, egyben ügyvezető köztársasági elnökkel, majd megkoszorúzza az uruguayi magyarok 1956-os köztéri emléktábláját, találkozik a magyar közösség tagjaival az Uruguayi Magyar Otthonban, ahol beszédet is mond, és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adja át Jankovics Károlynak, az otthon elnökének.