Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kiállítják Boglár Lajos indián tárgyait MOST

Sikerült, amiért mi is lobbiztunk a magunk szerény eszközeivel: végre kiállítják Boglár Lajos hagyatékát. Íme a Néprajzi Múzeum közleménye:

tolldísz

Tollvarázs. Boglár Lajos kulturális antropológus hagyatéka.

Tollvarázs címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból. A tárgyak nagy része egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült. A kiállított darabok önálló műalkotásként értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással. Többségükhöz Boglár Lajos élete végéig ragaszkodott hozzájuk, közöttük élt, a vitrinbe helyezett tárgyak mellett az otthoni enteriőrök is bemutatásra kerülnek a kiállításban.

tolldísz

Már nem terítőn, hanem múzeumban vannak

Boglár Lajos 2004-es halála után amazóniai indián tárgyakból álló néprajzi hagyatékának egy értékes része a család tulajdonában maradt. Ezek szakszerű állagmegőrzését azonban egyre nehezebben tudták biztosítani. A hagyatékot a család néhány éve felajánlotta a Néprajzi Múzeumnak, de annak nem volt rá pénze. Ezért a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány "Fogadj örökbe egy tárgyat" címmel internetes szponzorkereső kampányt indított. Önzetlen felajánlással összesen 45 egyéni, és 3 intézményi támogató segítette a 70 tárgy megvásárlását - áll a múzeum tájékoztatójában.

Megtekinthető: 2014. március 5. – június 9.

Kurátor: Főzy Vilma

0 Tovább

Richter Gedeon goes Brazil

Többségi tulajdont szerez a Richter egy brazil gyógyszer-kereskedelmi vállalatban - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Eszerint a Richter Gedeon Nyrt. új marketing partnere, a Next Pharma Representaçăo, Importadora, Exportadora e Distribuidora Eireli - EPP tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amely célja a brazil gyógyszerpiacra történő közvetlen belépés.

richterŐ Richter Gedeon gyógyszerész, aki 1901-ben alapította a céget

A Richter kezdetben 51 százalékos többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a Next Pharma vállalatban, és a megállapodás opciós lehetőséget biztosít a fennmaradó 49 százalék jövőbeni megszerzésére is. A megállapodás aláírását követően a vállalat új neve Gedeon Richter do Brasil Importadora, Exportadora e Distribuidora S.A. lesz.

A Next Pharma fő üzleti profilja a nőgyógyászati termékvonalhoz tartozó készítményeknek brazíliai törzskönyvezése és e termékek értékesítését és promócióját támogató hálózat kiépítése lesz. Ez az ügylet a Richter földrajzi lefedettségének növelésére tett újabb stratégiai lépésnek tekinthető azáltal, hogy közvetlen jelenlétet biztosít Brazíliában, a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán - közölte a Richter.
(MTI)

0 Tovább

Brazíliába szakadt rokonait keresi egy magyar nő

Részlet Orbán Károlyné leveléből, amit a napokban küldött a Magyarok Brazíliában nevű Facebook-oldalnak: "A rokonaim 1956-ban mentek ki és az utolsó kép róluk Nova Friburgóban készült. Ők már meghaltak és sajnos a gyermekeik szerintem nem is tudnak már magyarul. Farkas Sándoréknak hívják őket asztalos és varrónő volt a szakmájuk. Sándor bácsinak a fél arcát elvitte egy gránát. Két fiuk volt. Szeretném a fiúkat megtalálni Tamás és Berci a nevük."

Ha tudok valamit a Farkas családról, akkor idejutassátok el az infót


A házaspár: Farkas Sándor és Sándorné

Ő valószínűleg az egyik fiuk lehet Tamás vagy Berci

Levélrészletek


(Ide kattintson, ha követni szeretné brazil hírekkel teli blogunkat!)
0 Tovább

Kezdődik a Brazil hét!

Szeptember 5-14. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Brazil hetet Budapesten. Azért épp ekkor, mert szeptember 7-e a Brazil függetlenség napja; ezen a napon, 1822. szeptember 7-én mondták ki, hogy Brazília nem portugál gyarmat többé, hanem független állam. 

Íme egy kis áttekintés a budapesti programokból.

függetlenség

Szeptember 5-én és 6-án táncóra és táncbemutató (afro-Brasil, szamba és axé), bazár és tombola a Brazil Kulturális Központban. Ingyenes, további infók erre.

Szeptember 7-én, azaz szombaton délutáni zene, költészet, multimédia, brazil sajtos pogácsa és egy csipetnyi Brazília az Andrássy úti brazil étteremben, azaz a Casa Brasil nevű helyen. A bemutatót Daniela Neves tartja (több infó itt). Ugyanitt másnap vacsora - ez nyilván nem ingyenes - élő zenével kísérve (infó itt).

Szeptember 10-én, kedden a Partideiros című Luiz Guimarães de Castro-film látható a Cervantes Intézetben. A zenés dokumentumfilm Tuninho Galante szambazenésszel állítólag magávalragadó alkotás. Az esemény ingyenes, de a helyek száma korlátozott. Infó itt.

Szeptember 12-én kiállításmegnyitó lesz, a tárlat egészen 21-éig látható. Infó a képen és itt.

brazil színek

A Facebook önmagának mond ellent abban, hogy 7-én vagy 14-én, de annyi biztos, hogy a Piréz Gyerekműhelyben is lesz valami érdekesség a Brazil héten.

(ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné blogunkat!)

0 Tovább

Szijjártó sajtósa szerint Brazília az Kelet

Valaki magyarázza már el, hogy Brazília miért Kelet? Én ugyan még csak négyszer közlekedtem hazánk és a hatalmas keleti ország között, de nekem mindig úgy tűnt, hogy innen oda inkább délnyugat felé tartunk. Szijjártó Péter sajtófőnöke ellenben váltig állítja közleményében, hogy márpedig az kelet, úgyhogy már-már kezdek én is meginogni.

Pl. rögtön a cím: A keleti nyitás politikájáról tárgyalt brazil partnerével a külgazdasági államtitkár

És egy idézet:

"Szijjártó Péter a többi közt a keleti nyitás politikájáról tájékoztatta Hadil Fontes da Rocha Vianna-t - tudatta az MTI-vel az államtitkár sajtófőnöke.

Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a találkozón beszámolt arról, hogy a magyar kormány kiemelt céljának tekinti a világ gyorsan fejlődő régióival való kapcsolatépítést, így a dél-amerikai kapcsolatrendszerének megerősítésén is dolgozik - tudatta a közleményben Varga Éva." szijjártó

Bizonyára a többi BRIC-állammal keverte össze a sajtós Brazíliát, mert azok tényleg keletre vannak tőlünk. Egyébként ha bebizonyosodik, hogy Brazília valóban nem keletre, hanem délnyugatra van hazánktól, szívesen szánok az adómból egy földgömbre valót az államtitkárságnak (kacsintós szmájli).

Itt van a teljes oldal:
szijjártó
(Ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné a blogunkat!)

4 Tovább

Amiben a Duna torkolata és egy brazil állam azonos

Mi az azonos a Duna torkolatában és a Minas Gerais nevű brazil államban? Az, hogy mindkettőt lefotózták a világűrből.

Duna torkolat

Ezt a fotót a Duna torkolatáról 2013 februárjában készítette az Advanced Land Imager (ALI) az Earth Observing-1 (EO-1) műholdról. Kép innen
minas Ez meg itt Minas Gerais. A képet 2011 februárjában az International Space Station (Nemzetközi Űrállomás) csapatának egyik tagja csinálta egy Nikonnal. Ez a mezőgazdasági terület Perdizes városától dél-nyugatra fekszik.

Mondjuk ez is elég szép, ez pedig New York a 2001-es terrortámadások napján. Itt az összes.

(Ide klikkelve tudja követni blogunkat!)

0 Tovább

Már csak két tárgy, és a teljes Boglár-hagyaték múzeumba kerül

Már csak két tárgy – két különleges tolldísz - hiányzik ahhoz, hogy  Boglár Lajos teljes gyűjteménye bekerülhessen a Néprajzi Múzeumba

tolldísz Boglár LajosAz egyik tolldísz

Korábban már írtunk a gyűjteményről, egyebek mellett ezt: Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni. Emiatt gyűjtés indult.

Boglár LajosTárgyak csomagolás előtt

A hagyatékot kezelő Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítványnak eddig 44 egyéni és három intézményi támogatótól 66 tárgy megvásárlására 787 ezer forintot sikerült összegyűjtenie. A fenti összeg és a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós támogatása teszi lehetővé, hogy a tárgyak bekerüljenek a múzeumba, ami már nagy részben meg is történt - olvasható az alapítvány oldalán.

A következő hónapokban a tárgyak a múzeum nyilvántartásába kerülnek és az Amerika-gyűjtemény részévé válnak; elkezdődnek a restaurálások, majd pedig a egy kiállítás előkészületei. A tárgyakból ugyanis 2014. március 5-én nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Itt
elmagyarázzák, hogy lehet támogatni.

(Ide pedig akkor érdemes klikkolni, ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről.)

0 Tovább

Brazília beköltözött a Nagycsarnokba

Rohanjatok a Nagyvásárcsarnokba, szombat délutánig dübörög a Brazil Napok! Ami a legjobb, hogy lesznek függőágyak, valamint ételek és capoeira-bemutató is.
További infó itt, kép itt. Nyitvatartás itt:

péntek: 9.00 – 18.00
szombat: 9.00 – 14.00

(Ha valaki lát ilyen pao de queijot - vagy bármilyet -, vegyen nekem 10 dobozzal légyszi, mert vidéken leszek.)
pao de queijo

0 Tovább

Hogyan lett Lovasi Andrásból Bástya elvtárs Brazíliában?

A Budapest Bár pár hete tízállomásos miniturnéra utazott Brazíliába. Az első repülőjét a hó miatt lekéső, majd a másodikkal kollégái után eredő Lovasi András a turnéról visszatérve emailes miniinterjúban számolt be tapasztalatairól. Eszerint négy napot töltöttek Rióban (L.A. csak hármat - lásd repülő), a többit Sao Paulóban; emellett turistáskodtak és megtekintették az Iguazu-vízesést. Kiderül egyebek mellett, hogy milyen koncertezni Brazíliában, hogy a brazilok felállva ünnepelték a Budapest Bárt, hogy miért érezte magát Bástya elvtársnak L.A., illetve az is, hogy sudár termetére még a helyi nők is felfigyeltek, amit a még sudárabb Frenk azzal igyekezett hárítani, hogy L.A. ki van égve.

Lovasi András Budapest BárLovasi András a Budapest Bárral (kép innen)

Elsőként azt szerettük volna megtudni, hogy voltak-e Lovasi Andrásnak előzetes elvárásai Brazíliával szemben és észlelte-e a két szupermetropolisz, a nemtörődöm Rio és a szorgos Sao Paulo közti eltéréseket és rivalizálást:

Nyilván volt néhány sztereotípia a fejben, és ezeknek lelkesen meg is feleltek a brazilok, de a városok közti rivalizálás nem annyira jött át. Csak annyi, hogy Sao Paulóban nagyobbak és drágábbak a kocsik. És talán a belvárosban kevesebb a rendőr. Rióba a  reptérről befelé jövet azért elég riasztó volt a sok lepusztult épület és romhalmaz a permanens olajszag és az akkor még szokatlan rengeteg szögesdrót mindenen. Rióban tényleg minden nap buli volt, legalábbis a mi utcánkban, ahol aludtunk (szerettem volna csak), az utcán a helyiek a hostelben meg a horvát turistalányok és a körülöttük legyeskedő szörfbajnokok vitték a prímet. Minden este más műfajú parti volt állítólag a belső udvaron, amit krétával írtak fel egy táblára: afrobeat, funky stb., de én mindig ugyanazt a James Brown-videót láttam csak, és mentem aludni, a Frenk mondta is az érdeklődő lányoknak, hogy már ki vagyok égve. Sao Paulóban meg voltunk két klassz buliban is, egy utcabálon, meg egy choro-klubban, jó volt a zene, és gud volt a vájb (ezt egy kaliforniai fiú mondta, egy nagyon szép helyi lányt ölelgetve).

Hogyan fogadták a zenekart, ugyanazok a számok hasítottak, mint itthon? Hogyan reagáltak a sao paulói magyarok?
Csak egy olyan hely volt, a Magyar Intézet, ahol többségben voltak a magyarok, máshol max egy-két család. Mindenhol nagyon szerették a produkciót, néha már közben is ment a felállva ünneplés, stb., a műsor fele instrumentális volt, az énekesek csak 2-2 dalt énekeltek, de azok is működtek. a körülmények klasszak, jó cuccok, új koncerttermek, teltház, jó logisztika, catering, szóval nagyon menőként kezeltek bennünket.

A magyarok közvetlenek, segítőkészek, és főleg az idősebbek részéről tapasztaltuk persze a megindulás jeleit is, de szerveztek nekünk napközbeni programokat is, úgyhogy amennyire lehetett bejártuk Sao Paulót (inkább csak néhány részét, mert ezt a várost szerintem senki sem ismeri teljesen).

Találkoztál olyan brazil zenékkel, amiket azóta is hallgatsz vagy készülsz letölteni? Brazíliában mindig, mindenhol szól a zene, kaptál el valamit, ami akár beépülhet még valahova?

A telefonommal felvettem pár zenekart, de sajna nem tudom a nevüket, de megismerkedtünk egy kint élő magyar csajjal, aki lehet, hogy megpróbál néhány zenekart Európába és persze Magyarországra elhozni. A direkt hatások általában elég bénák a zenében, lehet, hogy csak évek múlva bukkan fel valami motívum, de akkor már azt hiszem majd, hogy én találtam ki. 

És végül arra a kérdésre, hogy mit szeretett leginkább és mit legkevésbé Brazíliában, a következőket válaszolta az előadóművész:
Amit igen: leginkább a gyümölcsök, a steak-ek, az éghajlat és a meleg eső, a sokféle ember, hogy a nők belenéznek a szemedbe, a zöld sok árnyalata, a Copacabanán este a focizó kiscsávók, a kényelmes buszfotelek éjjel, hogy amikor úsztam egyedül egy medencében, ketten is vigyáztak rám egy-egy magaslesről, mint Bástya elvtársra.

Bástya elvtársBástya elvtárs az uszodában

Amit nem: elég drága minden (az utolsó 3 évben állítólag 30%-kal nőttek az árak). Sok a rács, szögesdrót, villanypásztor, szerencsére minket nem zsebeltek ki, megúsztuk, de sok kemény sztorit meséltek a helyiek.

(Ha a jövőben semmiképp sem szeretne lemaradni a brazil hírekről, ide érdemes klikkolni.)

0 Tovább

Brazíliai magyar nő kutat a magyar családja után

Kissé kopottas magyar nyelven írt felhívást illetve pár képet tett fel a Facebookra egy Brazíliavárosban élő magyar nő, aki így próbálja megtalálni a magyar rokonait. Annyit biztosan tud, hogy a szülei Szegedről és Temesvárról származnak, és valószínűleg van egy Gizella nevű húga. Íme a felhívás és néhány kép:

"KERESEK A CSALÁDOM MAGYARORSZÁGON

En keresek a magyar családom. Anyukám és apukám azok Brasilba jötek 1949 és elvezsettek a kapcsolat a családjuk. Apukám Körössy Mihalynák hivot e Kamila Fekete anyukámnak a nevit. Pedig, mikor Brasilba gjült anyukám, ü megvaltozott a nevit Katarina Kaffka Körössy.
Apukám zsületett Temesvárbam és anyukám, Zsegeden.
Nekem van csak ezök a fenykepek amitt itt kiküldöm. Ezök a fenykepek 1960 évesrül. Ha valaki ismer esök a szemely, lëccives kérem hogy mondjan nekem itten a Face Book vagy as e-mail: gkorossy@ig.com.br.
Közsönöm szépen."

Azt mindenképpen leszögezem, hogy nem ellenőriztem a felhívás hitelességét, de úgy döntöttem, jószándékúan állok hozzá, és megosztom.




húgA felhívást író Kőrössy Gabriella szerint ez a húga fiatalkori képe lehet

A többi kép és a felhívás itt látható.


(Itt tudja lájkolni a blogot, és így nem marad majd le a brazil hírekről.)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek