Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az élelmiszer, amit irigyelünk: az almaszirom

Még egy utolsó lapszemle a saját kontent előtt. Ahogy a lenti hírből kitűnik, meglehet, hogy a mátészalkai almaszirom lesz az első fecske (elnézést), és őt követve végre valami meginul a két ország között, hozzánk pedig ezután tonnaszám jön majd a Guarana Antarctica, a pao de queijo, az acai fagyasztott formában és a Havainas papucs.

Brazil áruházlánc polcain jelenik meg a mátészalkai Nobilis Zrt. által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból Brazíliába. A húsz éve alapított családi vállalkozás a régióban fellelhető almát, meggyet és szilvát dolgozza fel, ezekből hatvanfélé szárított gyümölcsterméket állít elő.

Remélem, hogy ilyen csokival bevont almacsipszet is ropogtathatnak mostantól a brazilok

A Nobilis brazíliai piacra lépésével lehetőség nyílik arra, hogy akár a kisebb magyar mezőgazdasági vállalkozások is bekapcsolódhassanak a Magyarország és Brazília közötti termékforgalomba. A két ország termékforgalmában évtizedek óta a gépek, híradástechnikai készülékek, vegyi termékek jellemzőek, az élelmiszer elenyésző részt képvisel; Brazíliából nagyobb mennyiségű nád- és répacukor, dohány és kávé érkezik, Magyarország pedig főleg bort és szárított zöldséget exportál.

ITT a cikk a többi érdekességgel

0 Tovább

A brazil kollégák elírták Orbán Viktor nevét

Ha működött volna a postr, már két napja kint lenne ez a poszt, így csak most tudom belinkelni a Globoban megjelent Martonyi-interjút, amiről már nyilván mindenki olvasott, mivel az MTI összefoglalta. ITT van eredetiben.

Másrészt üzenem a cikket jegyző kollégának, hogy elírta Viktor Órban nevét. Az Izaura-blog mindig külön figyelmet fordít a Dilma Rousseff nevében olvasható zavarbaejtően sok mássalhangzó helyes leírására. Ezért ha a Globo-cikk szerzőjébe kis bűnbánás is szorult, arra kérném, hogy írja le O.V. nevét ötvenszer, hogy rögzüljön, meg mert hátha a jövőben még írnia kell róla.

7 Tovább

Martonyi tárgyalt és visszatért

Ahogy irigykedve írtunk róla, Martonyi János külügyminiszter május 12-én Argentínát és Brazíliát érintő dél-amerikai útra indult. A globális nyitás politikájának jegyében a hivatalos látogatáson kétoldalú tárgyalásokat folytatott partnereivel, vezető politikusokkal és gazdasági kamarák tagjaival konzultált, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel is. Brazíliában pedig interjút adott a magyar demokrácia helyzetéről.

Dél-amerikai útja végén úgy nyilatkozott, hogy "várakozáson felüli" eredményeket hozott az Argentínában és Brazíliában tett látogatása, a globális nyitás politikájában "minőségi előrelépést" sikerült elérni a politikai, a gazdasági, a kereskedelmi, a tudományos és az oktatási kapcsolatokat illetően - áll egyrészt a kormany.hu tájékoztatójában, másrészt a kitekintő.hu terjedelmes, de érdekes összefoglalójában.

Előbbiből egy idézet: "(Martonyi) úgy fogalmazott, a brazil politikusok és üzletemberek egyaránt 'nagyon nagy barátsággal' fogadták őt, és a közeljövőben várhatóan további magas szintű találkozók lesznek a két ország között. Kifejtette: remélhetőleg hamarosan Budapestre utazik Antonio Patriota brazil külügyminiszter, a Rió+20 csúcstalálkozóra Brazíliába érkezhet Áder János köztársasági elnök, és oda látogathat a vidékfejlesztési miniszter, az oktatási államtitkár és a nemzetgazdasági miniszter is. Megjegyezte: a gazdasági vegyes bizottság 2012. novemberi ülésére magyar üzletemberek delegációja utazik."

0 Tovább

Bezárják a híres riói szeméttelepet

Ezrek megélhetése kerül veszélybe június elsejétől, mert a brazil kormány közegészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozva bezárja a Rio de Janeiro melletti Gramacho szeméttelepet. A rendkívül veszélyes munkát végző gyűjtögetők szinte másfél évtizedig kapnak kompenzációt, mert elveszítik a megélhetésüket - írja az origo.hu itt. A képre klikkolva pedig egy remek fotógaléria nyílik:

A szemétlerakó sorsára 2010-ben figyelt föl világ, amikor telep mindennapjait bemutató Waste Land (magyar címe: Vik Muniz - A szemét művésze) című dokumentumfilm több nemzetközi fesztiválon (Sundance, Berlin, Seattle, London stb.) összesen tizennyolc díjat nyert, és jelölték az Oscar-díjra is. (Az Izaura-blog pedig több mint egy éve próbál befejezni egy kritikát a filmről.)

A catadorok (gyűjtögetők) közül sokan továbbra is ezen a területen kívánnak dolgozni az új, korszerű hulladék-feldolgozó üzemekben. Számukra képzéseket szerveznek, a Gramacho környékén pedig rendezett lakónegyedet alakítanak ki.

0 Tovább

A politikus, akit irigyelünk: Martonyi János

Az Izaura blog általában nem irigyeli a magyar politikusok életét. Ezalól egy kivétel van: amikor a politikusok Brazíliába utaznak az adófizetők pénzén. Ezúttal Martonyi Jánost irigyeljük, mert épp egyhetes dél-amerikai látogatáson vesz részt, ahova szombat este utazott. A külügyminiszter Argentínát és Brazíliát keresi fel, ahol mindenekelőtt gazdasági témákról folytat megbeszéléseket, és találkozik a helyi magyarság képviselőivel - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel a hétvégén.

A külügyi tárca vezetőjének útja a globális nyitás politikájához illeszkedik - tudatta a minisztérium a távirati irodát. Martonyi János minisztertársaival, vezető politikusokkal és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek tagjaival tárgyal, valamint találkozik a helyi magyarság képviselőivel is.     

A tájékoztatás szerint a miniszter vasárnap az argentin fővárosban, Buenos Airesben csinál majd különféle dolgokat, de igazán szerdán csap bele a lecsóba, amikor is már Brazíliában tárgyal.

Rio de Janeiróban találkozik először is Carlos Mariani Bittencourt-ral, a riói Gyáriparosok Szövetsége elnökhelyettesével, majd beszédet mond a szervezet tagjai előtt. Még aznap továbbutazik Sao Paulóba, ahol a találkozik a helyi magyarság képviselőivel.

Paulo Skaffal, a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetsége elnökével, majd Guilherme Afiffal, Sao Paulo állam kormányzóhelyettesével csütörtökön tárgyal Martonyi.

Pénteken Brazíliavárosban tart előadást a brazil diplomáciai akadémián, a Rio Branco Intézetben, és tárgyal Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszterrel, majd megnyitja a Raoul Wallenberg életéről szóló kiállítást.     

Martonyi János a dél-amerikai látogatás után a május 20-21-i chicagói NATO-csúcsra utazik.

A politikus, akit korábban irigyeltünk, de ma már nagyon nem: Schmitt Pál

A politikus, akit korábban irigyeltünk: Kövér László
(duplán)

0 Tovább

Budapestre jönnek a sao paulói graffitisek

Június 1-15. között látható az On the Streets of São Paulo című brazil, kiemelten São Pauló-i graffitit bemutató fotókiállítás a Telep Galériában. A 3SPOTS brigád fotói és kisfilmjei a mexikói Waldo Lao munkáival és Daniella Cantagalli Pfisterer a Rio de Janeiró-i utcai művészetet bemutató fotóival egészülnek ki. A kiállítást június 1-jén 18 órakor nyitja meg Celso Gitahy graffitiművész.

Az sPbP movement São Paulo és Budapest kulturális dialógusát ösztönzi. A főként kortárs vizuális művészet-áramlást céljául választó, friss csoport első eseménysorozata a brazil graffiti körül forog. Május 25-én háromnapos graffiti workshop indul a Corvintetőn Celso Gitahy és Simone Sapienza Siss, a São Pauló-i Coletivo ZZ7ZZ tagjainak vezetésével. A műhely résztvevői a stenciltechnikát sajátítják majd el, és közös ötleteléssel új külsőt fújnak a tetőterasznak.

A workshop részvételi díja 10 000 HUF, további infók és jelentkezés: spbpmovement@gmail.com

0 Tovább

Elhanyagolt brazil történelem

Bár blogunk elkötelezett a megrendíthetetlen brazil alapértéknek számító könnyed, hátbaveregetős hangvétel iránt, azért nem akartunk csak úgy, recenzió nélkül átlépni a tavaly megjelent Brazília rövid története című könyvön. Márcsak azért sem, mert a róla szóló cikkek alapján a brazil Romsics Ignácnak tűnő történész, Boris Fausto műve jelenti az első kötetet a "Luzo-brazil könyvtár" nevet viselő sorozatban.

Az ELTE illetékes kutatói által elindított sorozat valóban hiánypótlónak tűnik, hiszen olyan könyvek megjelentetését vették tervbe, melyek Brazíliát a történet- és társadalomtudomány oldaláról közelítik meg. A projekt a borító alapján ráadásul a brazil kulturális minisztérium és a magyar Nemzeti Kulturális Alap támogatását is élvezi, így a pénz sem lehet gond. Lapozás után hosszas értekezés és rövid értetlenkedés!

0 Tovább

Két brazil film a hétvégére ingyen - Carandiru és Tropa de Elite 1.

Az első film egy megtörtént börtönlázadáson alapul, a Sao Paulo-i túlzsúfolt Carandiru börtön végnapjait mutatja be az ott dolgozó orvos szemén keresztül (rendező: Hector Babenco). Itt lehet megnézni (csak várni kell egy ideig türelemmel, mire elindul - brazilul van talán török felirattal).

Nagyon ajánlom, mert szuper film, szuper képekkel és a Stori is jó. Érdekesség, hogy a Tropa-filmek főszereplője, Wagner Moura és más, később ismertté vált brazil színész is felbukkan benne.

Ez itt az orvost alakító Luiz Carlos Vasconcelos

A második film a témája miatt kihagyhatatlan, mondhatni alapmű a riói rendőrség korruptságáról, ám nem annyira jó. Ez a Tropa de Elite 1. az említett Wagner Moura főszereplésével (ő a BOPE-vezér), aki itt elég rosszul játszik, de késöbb, a Tropa 2-re már kikupálja magát. Mivel súlyos társadalmi problémákat érint, 2007-ben megnyerte a Berlinalét, amire senki nem számított (benéztem a sajtótájékoztatóra, alig lézengtek). Vigyázat, roppant erőszakos jelenetek!

(Szintén várni kell, míg elindul, brazilul van, mindenféle felirat nélkül).

0 Tovább

Nem brazilos brazil zenék: Lucas Santtana (Lapszemle!)

Figyelem, lapszemle, idézet!

„Lucas Santtana - Brazilian Beauties! Erre nem lehetett nem kattintani, ám hamar kiderült, hogy valójában egy még csak nem is túl sármos, középkorú, szakállas brazil férfiról van szó. De aztán megnéztem az alábbi klipjét, és mennyire jó már ez a szám! Benne van az az egészen sajátos puhaság, finomság, gördülékenység, amit valami rejtélyes okból csak a brazil dalok tudnak - de aztán mit csinálnak ott azok a gyönyörű szép fúvósok kb. a szám közepétől? Mintha elszakadnának a daltól, de közben mégsem, hanem pont hogy megtámogatják” – így kezdődik Rónai András joggal lelkendező írása a zenészről. 

Kiderül a cikkből, hogy Santtana a kilencvenes években turnézott Gilberto Gillel és Caetano Velosóval, később játszott Arto Lindsay-vel. A többi a Quarton, az eredeti cikkben olvasható. Még annyi a nagyszerű zenei újságírótól – amire az Izaura blog is csak bólogatni tud -, hogy „mindenképpen érdemes megismerkedni ezzel az életművel, mert Lucas Santtana tényleg az egyik legérdekesebb "kísérletező énekes-dalszerző-producer" Dél-Amerikában”.

Rányomtam a nem brazilos brazil zenék taget ill. még annyi, hogy szerintem a klipet Salvadorban vették fel - meg hát ott is született a művész, ami szintén erre utalhat -, de ha benéztem volna, szóljon valaki.

(És most pont Európában turnézik!!)

2 Tovább

A srác, aki Teló névvel és girnyó testtel hódította meg a világot

Lassan véget ér a brazil nyár, és eddig – nem véletlenül – még nem ejtettem szót Michel Telóról, akinek pedig hatalmas slágert köszönhet a világ. A sportos brazil ideállal ellentétben kifejezetten girnyó testalkatú, holdvilágképű 31 éves előadóművészről van szó, aki ráadásul percek alatt elképesztő globális sikerre tett szert: egy-két hónappal ezelőtt csomó európai országban vezette a slágerlistákat az Ai se eu te pego. Sertanejo alapú slágeréből hatalmas mém lett, miután a világ előadóművészeinek tömegét ihlette újrafeldolgozásra. Nem beszélve a brazil sztárfocistákról, akik gólörömüket újabban az Aai se eu te pego koreográfiájával fejezik ki, amit az első videóban látható csajok tolnak.

Persze nemcsak a tréfáskodó feldolgozások, az alapnóta is rendre felharsan a világ minden pontján, én pl. februárban Berlinben a Clärchens Ballhausban barátkoztam össze telós testbeszéddel egy német csoporttal, akik úgy néztek ki, mintha egy esküvőről menekültek volna oda; majd egy hónappal később Grazban egy indiánnak kinéző kolumbiai figura retródiszkójában nemzetközi capoeirás kis barátaimmal méltattuk Telót „ez annyira szar, hogy már jó” stílusban. Nagy örömet okoztunk az indiánnak ezzel.  

Álljon itt hát a két eredeti (a brazil és az angol, a brazil a jobb, ha muszáj választani), és néhány azok közül a videók közül, amiket szerzői jogok miatt még nem tiltottak le a youtube-ról (decemberben még sokkal több volt.) A szöveg nem túl szofisztikált, kb. annyi, hogy "meglátok a buliban egy jó csajt, összeszedem minden bátorságom, pedig félős srác vagyok, de jaj neked, ha elkaplak!". (Elég gyenge, de a hangulatot legalább érzékeltető fordítás itt.)

(Mivel iszonyú körülményes a videók közé írogatni, itt a sorrend: 1. az eredeti, 2. a ronaldós gólörömös 3. az eredeti angol verzió 4. a magyar szöveget belemagyarázós, 5. a spanyol verzió, 6. a görög verzió 7. a héber viccelődős.)

5 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek