Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarorszag Bahiaban vegre jol jon ki egy nemzetkozi osszehasonlitasban

Salvador festoi, rendorok altal felugyelt es steril belvarosaban all a neves bahiai iro, Jorge Amado altal alapitott kulturalis kozpont. A hires szerzo elkepeszto konyveket irt, en a Flor asszony ket ferjet szeretem nagyon, roppant eletigenlo, filantrop es szorakoztato mu, keves, izlesemnek pont megfelelo magikus realizmussal a vegen.


Itt a fal, ami olyan, mintha 3 dimenzios lenne, pedig csak 2, jobb oldalon a magyar forditasok

Negyvenkilenc nyelvre forditottak le a szerzot, amibol az egyik a magyar, es buszken jelenthetjuk, hogy eleg jo helyen allunk a rangsorban. Ez onnan derult ki, hogy az egyik szobat a forditasok fotoi boritjak tapeta-szeruen: felsoroljak, mennyi nyelven mely muvek jelentek meg, mellettuk a fotok. Magyarul 12 Amado-mu olvashato; osszehasonlitaskent Lengyelorszagban 14, Horvatorszagban 1, Japanban 6, a nagy Egyesult Allamokban is csak harommal tobb, mint a kis Magyarorszagon, szoval vegre egy nemzetkozi osszehasonlitas, amiben eleg jok vagyunk.


Itt pedig a kulturalis kozpont homlokzata

0 Tovább

A bahiai gerappa

Bahiaban minden kapualjbol a Quero nao, posso nao cimu megaslager andalito taktusai szolnak, es ha mar porgetik, akkor ketszer-haromszor egymas utan. Termeszetesen a masodik hallas utan mi is addig dudorasztuk, hogy "quero nao, posso nao... tam-tatatam-tatatam", mig mar szinte fajt.

A szam egy kinzo tarsadalmi problemat, a szigoru feleseg altal otthonmarasztalt ferfiember keserveit enekli meg, ami ugy latszik, kizarolag a baianok (bahiaiak) sorscsapasa lehet, mivel a notaval mas videkeken eddig meg nem talalkoztunk. Jellemzo, hogy a YouTube hemzseg az amator videoklipektol, melyekben a vicces bahiai ferfinepseg fantasztikusabbnal fantasztikusabb kepi megoldasokkal jatszik a felelgetos szoveg ala. Mi is egy ilyet valasztottunk a magyar kozonseg szorakoztatasara.

(UPDATE: most tudtuk meg, hogy a brazil Big Brother aktualis reszenek lakoi allandoan ezt a dalocskat eneklik.)

0 Tovább

A brazil nők kanyarulataitól ihletődik a 103 éves Niemeyer

Brazília és a világ egyik legmenőbb építésze, Oscar Niemeyer szerdán töltötte be a 103-at. A jeles napot azzal ünnepelte, hogy egyszerre két múzeumot is megnyitott. Az Oscar Niemeyer Alapítvány épülete a Rióval szomszédos Niteroiban a modernista építész 70 éves karrierjéből szemezget rajzokat és modelleket. Szintén szerdán nyílt meg az Oscar Niemeyer Kulturális Központ Aviles-ben (a linkje erre), Spanyolország északi részén, ami pedig egy hommage a nagy mesternek. Mindkét múzeumot ő maga tervezte a BBC szerint.

Ez a spanyol központ by night

Niemeyer tervei alapján épült Brazília futurisztikus fővárosa, Brazíliaváros, illetve még kb. 600 épület, egyebek mellett a New York-i ENSZ-székház (előbbinek idén volt ötvenével jubileuma, amiről írtam egy cikket, itt meg egy szuper videó a város építéséről).

Niemeyer amúgy Le Corbusier, a híres francia építész tanítványa volt, aztán ahogy azt mondani szokás, túlnőtt mesterén, miután sosem látott egyedi stílust hozott létre, amelyet egyszerre jellemez a merev, rideg beton és az abból kialakított sodró, érzéki görbék. Niemeyer egyszer azt mondta, hogy épületeinek stilizált domborulatait a brazil nők kanyarulatai ihlették.

Niteroiban egyébként több munkája is látható, itt van a híres UFO, a Kortárs Művészetek Múzeuma, amiről itt egy távoli kép, az alul látható két fotót pedig én készítettem. Rióból egy BKV-jegynyi kompút, mondanom sem kell, hogy megéri.

Múzeum kintről

és bentről

Mindebből már le is vontam a tanulságokat, hiába matuzsálem valaki: 1. ha van tartalom az életében, nincs kedve meghalni 2. ha a Copacabana fölött van óriásablakos műteremlakása (ahogy Niemeyernek) duplán nincs kedve meghalni.

0 Tovább

Pom-Pom meséi brazilul

Itt a Zengő-bongó fésű című epizód brazilportugálul. Ugyanazt mondja Picur és Pom-Pom, mint a magyar verzióban, és Picurt is Picurnak hívják. Hihetetlen! A legjobb hangja szerintem 3.00-nál van a fésűnek.

0 Tovább

Brazíliának is szurkol Budapest első embere!

Amikor éppen nem ezt gépelem, itt tartom a kezemben Tarlós István főpolgármester Otthonom - Budapest című ma megjelent könyvét, amit ő maga írt saját magáról. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a köztudottan Ferencváros-rajongó Tarlós a Real Madrid és Magyarország mellett Brazíliának is szurkol!!!

 

(Az Izaura barátai blog már dolgozik egy exkluzív interjú megszerzésén a futballrajongó főpolgármesterrel a témában.)

0 Tovább

Honnan röppent ide ez a gyümölcs? A MANGÓ

Új sorozatunkban megnézzük az ABC-kben kapható brazil déligyümölcsöket, és a címke alapján utánajárunk, honnan röppentek ide hozzánk. Először itt ez a szép mangó, amit tegnap vettem és a címke szerint a Sao Francisco-völgyből érkezett.

A Sao Francisco-völgy a hatalmas ország észak-keleti részén található tájegysége, ahol főleg szőlőt és mangót termesztenek szó szerint a fél világnak (meg még egy kis cukornádat, kókuszdiót, banánt, dinnyét és guavát is). A terület tökszáraz, viszont rengeteget süt a nap, ám ha nem lenne a 3200 kilométer hosszú Sao Franisco folyó, amely átszeli, hajukra kenhetnék az egyéb gyümölcsérlelő adottságaikat. A nálunk landolt mangót valahol itt termesztették, legnagyobb valószínűséggel Pernambuco államban.

Az exportra érlelt gyümölcsöket tonnaszám szállítják Petrolina város repterére, amely kifejezetten arra van berendezkedve, hogy a friss gyümölcsöket a Sao Francisco-völgyből egyenesen Európába és az Egyesült Államokba röppentse. A rakomány-terminálon 6 nagy hűtő működik, amelyek mindegyike egyenként 17 000 doboznyi gyümölcsöt tud továbbítani (gondolom, naponta), és két hűtőalagúttal is fel van szerelve. (Okvetlen olvasson tovább, mert térkép is lesz!)

0 Tovább

Bréking: Magyar cápáról ír brazil lap!

Magyar cápák kerültek be a Globo című médiamonstrum online kiadásába a "Bizarr planéta" rovatba! Két fotón mutatják meg, ahogy a budapesti Tropicarium bátor búvára október végén a kezéből eteti a cápákat. A vérfagyasztó etetést diákok jelenlétében hajtották végre, többet nem árul el a hír.

(A fotót az AFP-től vették át, Kisbenedek Attila készítette)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek