Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brazil gitárművész a Balatonon

Filo Machado brazil klasszikus gitárművész koncertje nyitotta meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált szombaton, őt követi majd szerda este a szintén brazil Carlos Barbosa-Lima. Róla bővebben itt illetve a videóban.

A jegy ára 1500 forint, további infó itt.

0 Tovább

Ma van a brazil film napja

Ezért itt most három dolog történik, mert ennyire futja a budapesti trópusi időben. Egyrészt gratulálunk! Másrészt belinkeljük ezt a linket a brazil mozi 2012-es nagydíjának nyerteseivel. Harmadrészt idekopizok egy miniösszefoglalást egy régebbi, témába vágó cikkemből (innen):

A pusztulás széléről hozták vissza a brazil filmet

A 195 milliós országban évente száznál is kevesebb film készül, ami nem sok, de mégis óriási előrelépés ahhoz képest, hogy a kilencvenes évek elejére a brazil filmgyártás egy bizonyos Fernando Collor de Mello elnök alatt majdnem örökre kimúlt. Feltámadását egy a kilencvenes évek közepén bevezetett új törvénynek köszönheti.

Figyeljünk fel a képben rejlő nagyfokú ötletességre!

A filmgyártást ösztönző törvény egy új támogatási rendszert tett lehetővé, amelynek lényege, hogy a szponzorok adókedvezményben részesülnek. Azóta a támogatók ütemesen pumpálják a pénzt a brazil filmiparba, és így egyre több film készül. Ezek főleg az ország szociálisan elhanyagolt régióiba vezetik a nézőt, a ritkán lakott, szárazsággal küzdő északkeletre és a riói és sao paulói favelák világába. A feltámadás olyan jól sikerült, hogy a kilencvenes évek óta számos film - Központi pályaudvar, Isten városa, Tropa de Elite - keltett nagy nemzetközi feltűnést és zsebelt be világszerte fesztiváldíjakat.

Olvasnivaló: Igazi brazil fiúk -az Isten városa kritikája
Olvasnivaló: Dögöljön meg minden drogos! -a Tropa de Elite kritikája
Olvasnivaló: Jókora maflás Brazíliából - a Garapa kritikája

0 Tovább

Plakátkiállítás is lesz a Rio+20 miatt

Csak nem ússzuk meg a Rio+20-at: szerdán délelőtt 10-től látható a GLOB-ALL MIX - a Budapesti Brazil Nagykövetség és a Magyar Plakát Társaság rendezvénye. A neves grafikusművészek munkáit bemutató nemzetközi plakátkiállítás 43 országban ugyanakkor, 2012. június 20-án, a Rio+20 konferencia első napján nyílik. A kiállítást Sérgio Eduardo Moreira Lima Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg; köszöntőt mond Nagy Andor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke és Bartos Mónika országgyűlési képviselő, a Magyar Plakát Társaság tagja.

Cím: Képviselői Irodaház (V., Széchenyi rkp. 19., aula)

Vintage brazil poszter (dekoráció csupán)

0 Tovább

Helyesírási hibával fújták fel Ronaldinho nevét egy Krisztus-szoborra

Felfestettek egy Ronaldinhót magasztaló graffitit az éjjel Belo Horizonte egyik fő szimbólumára, egy Krisztus-szoborra. Az eset duplán kellemetlen: egyrészt mert épp egy ilyen szép emlékművet kellett összefirkálni, másrészt mert egy durva helyesírási hibát vétett a focirajongó graffitis: kihagyott egy „L” betűt.

A Michael Antonio Silva Azevedo nevű lúzert el is kapták még az éjjel, röviddel azután, hogy letette a festékszóróját. Nem elég, hogy nem tud helyesen írni, kiderült, hogy több erőszakos bűncselekmény - köztük rablás és egy kis drogkereskedelem - is szerepel a 22 éves fiatalember bűnlajstromán. Plusz a papírjai is hamisak.

0 Tovább

Brazil filmek a Cervantes Intézetben

gy filmet bemutató brazil filmciklus kezdődött kedden a budapesti Cervantes Intézetben.

A programban sorrendben Guel Arraes Románc, Walter Salles Idegenben, Mauro Lima Nem én vagyok Johnny, valamint Fernando Meirelles és Nando Olival Egy takarítónő naplója című filmje szerepel. Az alkotásokat keddenként este 6-tól vetítik. A filmeket eredeti nyelven, spanyol felirattal láthatják a nézők.

A keddi filmről már lecsúsztunk, lássuk a többit: az 1996-ban készült Idegenben című fekete-fehér road movie június 19-én látható. Walter Salles első játékfilmjét négy fesztivál is díjazta. A rendező nevéhez fűződik a később nagy sikert aratott Központi pályaudvar és a Che Guevara: A motoros naplója című film is.

Az Idegenben főhőse a kilátástalan jövő elől Portugáliába utazó Paco (Fernando Alves Pinto), akinek az élete cseppet sem lesz könnyebb az új világban, ugyanis új ismerőseivel belekeveredik egy csempészbanda ügyleteibe.

Mauro Lima Nem én vagyok Johnny című drogfilmje 2009-ben aratott a brazil filmes nagydíjak kiosztásán: a színészi trófeákon kívül, forgatókönyvírói és több technikai díjat is kapott. Lima maga írta a forgatókönyvet valós történet alapján. Egy Rio de Janeiró-i aranyifjú sztoriját dolgozta fel, akiből az ország egyik drogbárója vált, ám a fényűző élet véget ért, amikor lecsapott rá a rendőrség. A főszerepet a népszerű brazil színész, Selton Mello alakította a június 26-án műsorra kerülő filmben.

A brazil filmművészet közelmúltjába betekintést nyújtó válogatást július 3-án az Egy takarítónő naplója zárja. A 2001-es vígjátékot - az Isten városa című filmjéért egy évvel később Oscar-díjra is jelölt - Fernando Meirelles rendezte kollégájával, Nando Olivallal. A film bejárónők, a brazil háztartások nélkülözhetetlen segítőinek világát mutatja be.

A Cervantes Intézet a budapesti Brazil Nagykövetség együttműködésével szervezte meg a brazil filmciklust.

0 Tovább

Mozgókép post itekből egy galéria falán

Gyorsan egy videó, mielőtt azonnal elalszom: 350 ezer post it egy Sao Paulo-i galéria falán, amin több, mint 30 ezer üzenetet helyeztek el, és elképesztő mozgóképpé áll össze a videón.

0 Tovább

Fantasztikus brazil zene: Aíla

Egyik kedvenc blogom, a dont touch my moleskine felfedezése, ő linkelte be ezt a Proposta indecente, azaz Illetlen javaslat azaz Tisztességtelen ajánlat című számot Aílától, ami tényleg szuper!! Alig várom, hogy alkalmi szerzőkollégám, Egyhúros Gitár letöltse nekem illegálisan. Addig is itt a hivatalos oldala, ahol pazar zöld rövidnadrágot hord, illetve maga a fantasztikus szám - amit Dona Oente-vel közösen énekel:

2 Tovább

Elégették a brazil parlamentben talált tangát

Zárjuk a hetet egy brékinggel: elégették a brazil parlamentben az egyik képviselő tárcájából kiesett tangát, miután senki sem kereste a törvényhozás talált tárgyakat őrző irodájában.

Az O Globo című lap szerint a tangát két hete találták. Május 15-én este öt képviselő tartott a képviselői ülésterembe, hogy a kiberbűnözésről szóló törvényről szavazzon, egyikük vesztette el piros-fehér színű alsóneműjét.

Az őrök gyorsan, de diszkréten léptek fel: felvették a fehérneműt, majd a talált tárgyak irodájába vitték. A sztori hamar megjelent a közösségi portálokon, a biztonsági személyzet ezért úgy döntött, elégeti az alsóneműt.

A képviselők szerint tréfáról volt szó, valaki meg akarta viccelni a képviselőt. "Gyanítjuk, hogy ki lehet a gazdája, de nem akarjuk lejáratni őt" - mondta Francisco Everado Oliveira Silva, a hivatásos bohóc, aki 2010-ben szerzett széket a brazil kongresszusban.
MTI

0 Tovább

Brazil főzőtanfolyam Budapesten

Egyedülálló lehetőség bepillantani a nem trükkösen bonyolult, ám annál fantasztikusabb brazil konyha rejtelmeibe, mivel június 9-én, szombaton brazil főzőtanfolyamot rendeznek a Bécsi úton.

"Az alapötletünk az volt, hogy olyan ételeket mutassunk be a magyar közönségnek, melyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, egészségesek és az ízviláguk annyira különleges, hogy a siker garantált: le fogod nyűgözni a barátaidat és a családtagjaidat az új receptekkel!" - írják a szervezők.

Az elkészült ételeket a helyszínen meg lehet enni, és természetesen kísérőként caipirinha is lesz.

Előzetesen kell regisztrálni a szórólapon látható mailcímre, minél többen regisztráltok, annál olcsóbb. A cím: Chef Parade, II. ker. Bécsi út 27.
További infó itt

0 Tovább

Zene hosszúhétvégére: Céu - Bubuia

2 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek