Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zászlaja beszél egy-egy országról

Alighanem az eddigi egyik legbeszédesebb infografika, amit valaha láttam, pedig már tök régi. 2005-ben az akkor 25 éves brazil Icaro Doria készítette, aki a Grande Reportagem nevű lisszaboni magazinnak dolgozott, a brazil zászló pedig egy szemléletes zászlósorozat része volt. A projektről, csapatáról infó és a többi ország zászlajáról képek itt.

Az alkotó elmondta, hogy az infókat a zászlókhoz az Amnesty Internationaltől és az ENSZ-től vették, és az akkori legfontosabb témákat érintették, mint az amerikaiak véleménye az iraki háborúról, a nők elleni erőszak Afrikában vagy éppen a szociális különbségek Brazíliában.brazil zászló(Ha nem akar lemaradni brazil híreinkről, ide érdemes kattintani.)

0 Tovább

A brazil politika még a magyarnál is siralmasabb

Egyhúrosgitár írt egy szép cikket az Indexre a brazil tüntetásek apropóján, melyben felvillan, milyen őrült korupciótól terhelt a brazil politika. Egy részlet:

Általában nem szoktunk felülni a „minden politikus bűnöző” típusú elitellenes szlogeneknek, de ha végigböngésszük az elmúlt évtizedek képviselői listáját, akkor Brazíliában valóban rábukkanhatunk olyan nagypályás spílerekre, akik mellett a rosszfiúk magyar frakciójának tagjai parlamenti ruhatárosoknak sem mehetnének el.


kép innen

Valamint:

Bár a tiltakozó hullám június végére elült, a kiábrándult kelet-európai olvasóknak érdemes figyelmébe idézni azt a fejleményt, hogy Dilma Rouseff elnök annyira szívére vette a tiltakozásokat, hogy komoly reformokat helyezett kilátásba, és július elején még az olyan viszonylag periferikus követelések ügyében is meghátrált, mint a melegeket pszichiátriai vizsgálatra utaló törvénytervezet eltörlése. A médiában elterjed „brazil tavasz” jelző ellenére a brazilok nem a rendszert akarják megváltoztatni, hanem a meglévő demokratikus kereteket akarják tartalommal megtölteni.

A teljes cikk itt.

0 Tovább

Felébredt az óriás

Valahol a neten találtam ezt a fantasztikus grafikát, ami csodásan rímel a címre és a reményteljes folyamatokra, amik most Brazíliában zajlanak. O gigante acordou, azaz felébredt az óriás.

Ébredő óriás

0 Tovább

Már csak két tárgy, és a teljes Boglár-hagyaték múzeumba kerül

Már csak két tárgy – két különleges tolldísz - hiányzik ahhoz, hogy  Boglár Lajos teljes gyűjteménye bekerülhessen a Néprajzi Múzeumba

tolldísz Boglár LajosAz egyik tolldísz

Korábban már írtunk a gyűjteményről, egyebek mellett ezt: Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni. Emiatt gyűjtés indult.

Boglár LajosTárgyak csomagolás előtt

A hagyatékot kezelő Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítványnak eddig 44 egyéni és három intézményi támogatótól 66 tárgy megvásárlására 787 ezer forintot sikerült összegyűjtenie. A fenti összeg és a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós támogatása teszi lehetővé, hogy a tárgyak bekerüljenek a múzeumba, ami már nagy részben meg is történt - olvasható az alapítvány oldalán.

A következő hónapokban a tárgyak a múzeum nyilvántartásába kerülnek és az Amerika-gyűjtemény részévé válnak; elkezdődnek a restaurálások, majd pedig a egy kiállítás előkészületei. A tárgyakból ugyanis 2014. március 5-én nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Itt
elmagyarázzák, hogy lehet támogatni.

(Ide pedig akkor érdemes klikkolni, ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről.)

0 Tovább

Brazília beköltözött a Nagycsarnokba

Rohanjatok a Nagyvásárcsarnokba, szombat délutánig dübörög a Brazil Napok! Ami a legjobb, hogy lesznek függőágyak, valamint ételek és capoeira-bemutató is.
További infó itt, kép itt. Nyitvatartás itt:

péntek: 9.00 – 18.00
szombat: 9.00 – 14.00

(Ha valaki lát ilyen pao de queijot - vagy bármilyet -, vegyen nekem 10 dobozzal légyszi, mert vidéken leszek.)
pao de queijo

0 Tovább

Itt a Dumb Ways to Die riói változata

Elkészült a Dumb Ways to Die fantasztikus riói változata, helyspecifikus jelenségekkel, mint hogy nem szabad megállni a piros lámpánál vagy bringázni a forgalomban illetve a felrobbanó csatornatetőket sem hagyták ki, amiktől fél rió retteg.

Simán van olyan jó, mint az eredeti, remélem, szép lassan minden város megcsinálja a sajátját.

dumb ways to die

(Ide klikkeljen, ha a jövőben nem akar lemaradni brazil posztjainkról!)

0 Tovább

Kamu, hogy Dilma elnök az internet leállításával fenyegetne

A brazil Hírcsárda terjesztette el, hogy Dilma elnök az internet leállításával fenyeget. A kamuhír szerint az elnök hétfő délután találkozott az ország összes kormányzójával és azt javasolta, hogy ha sokáig nyúlnak a tiltakozások, az egész országban leállítja az internetet. A hír szerint totál abszurd az egykori gerillavezér ötlete, a kis- és nagyvállalkozások és multinacionális cégek pedig petíciót nyújtottak be az ötlet ellen. Szerintük internet nélkül ma már lehetetlen a kapcsolattartás a cég és az ügyfelek között.

Na, és akkor mindez hoax, ne higgye el senki.

Dilma Rousseff(Hír: innen, mérges kép innen)

0 Tovább

Újabb remek videó a brazil összecsapásokról

"Ráirányították a fegyvereiket (a rendőrök) azokra az újságírókra, akik a közelükbe mentek, és azt kiabálták: húzzatok el! Menjetek át az utca túloldalára!" Az előzőnél is jobb videó a brazil utcai összecsapásokról, mely alaposan körüljárja a rendőrök túlkapásait (könnygáz, gázspré, gumilövedékek bevetése). Remek megfejtések 05.12-nél, 07.32-nél és 11.20-nál. Az elmúlt napok eseményeinek narrátora a gumilövedékkel megsebesített / kilőtt szemű újságírólány, aki kórházi ágyából meséli el a történteket. (Itt is van angol fordítás.)

Folha újságíró

Ez pedig egy nagyszerű kép a brazíliavárosi tiltakozásokról (Dilma és kormánya ellen):tiltakozás
Kép innen

(Ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről, ide érdemes klikkelni!)

0 Tovább

Az egyetemistákat és az újságírókat sem kíméli a brazil rendőrség

Alapvető fontosságú - portugál-angol nyelvű - videó arról, hogy mennyire semmibe veszi a brazil rendőrség az egyetemisták tiltakozó demonstrációit, a sajtó munkáját és általában az emberi jogokat. A sem violencia, azaz az "erőszak nélkül" kórusnak szemlátomást semmi hatása nem volt a június 13-i tüntetésen Sao Paulóban.

kép via

Én nem találtam meg, hogy lehet előretekerni (vagy lerakni kisebbe), de mindenképp érdemes végignézni a kb. 6-7 perces videót. A végső harmadban van pl. olyan rész, ahol a rendőrök simán gumilövedéket küldenek egy erkélyen filmező emberre, egy újságíró pedig elmondja, hogy a rendőrök nem hagyták dolgozni. A legvégén kicsit idegesítő a keménykedő angol szöveg.

A tiltakozások amúgy eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődtek, de a célok egyre bővültek, és most már a "Jobb Brazíliát!” a jelszó, melybe beletartoznak az oktatás és az egészségügy fejlesztése, a rendőri erőszak és a korrupt kormány elleni hangok is.

Beszédes transzparens, ami időközben kipofozott formában a Facebookon is kering

A június 13-i tüntetéseket hétfőn továbbiak követték, amikor a nagyvárosokban összesen legalább kétszázezer ember ment az utcára. Sao Paulóban mintegy 65 ezren, Rióban százezren, Belo Horizontéban pedig legkevesebb húszezren vettek részt a kormányellenes megmozdulásban. A karrierjét szélsőbaloldali gerillaként kezdő Dilma Rousseff eddig nem aggódta túl a történteket, annyit közölt, hogy a békés tiltakozások helyénvalóak, és "a demokrácia részét képezik".

(Tehát itt a videó, itt pedig egy remek angol nyelvű összefoglaló a brazil sajtóból. És ezen a Facebook-oldalon lehet követni a tiltakozásokat - portugálul)

0 Tovább

Ötven kilométert gyalogolt egy ember hasában egy láncfűrésszel

Mivel is záródhatna a hét, mint egy jó kis MTI-hírrel, amiből megtanulhatjuk, hogy ha valakinek láncfűrész áll a hasába, semmiképp se vegye ki mindaddig, míg nem találkozik kezelőorvosával.

Több mint 50 kilométert tett meg egy brazil földműves hasában egy láncfűrésszel, mire végre megműtötték.

Így nézett ki a kellemetlen baleset (via)

A férfi jól van, állapota stabil, normálisan eszik, hamarosan, néhány napon belül, haza is engedik - tudatta helyi idő szerint csütörtökön a Rio Grande do Sul szövetségi állam fővárosától, a Porto Alegrétől több mint 600 kilométerre fekvő Santa Rosa kórháza.

A földművest hétfőn érte a baleset: fát vágott a láncfűrésszel, a szerszám azonban kicsúszott a kezéből és beleállt a hasába. Gregorio Steinmedc a feleségétől remélt segítséget, a nő elsősegélyben részesítette, majd ki akarta húzni a fűrészt. A férfi azonban nem engedte, ragaszkodott ahhoz, hogy bemenjenek a helyi kórházba Campina de Missoesban. Onnan azonban átirányították az 50 kilométerre lévő Santa Rosába, ahol végül megoperálták. A láncfűrész így is két órán át volt a hasában. "Erős vagyok, nem féltem, hogy meg fogok halni" - mondta a földműves később. A fűrész tíz centi mélyen fúródott a húsába, létfontosságú szerveket azonban nem ért.

A műtétet végző orvos szerint a férfi elvérzett volna, ha szállítás közben vagy még otthon kiveszik a fűrészt. Gregorio Steinmedc a történtek után megfogadta, hogy nem nyúl többé láncfűrészhez. "Nagyon veszélyes" - jelentette ki.

Erről részletesebben illetve a férfi fotója itt.

(Ha a jövőben nem akar lemaradni - nemcsak bizarr - híreinkről, ide érdemes klikkelni!)

3 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek