Alapvető fontosságú - portugál-angol nyelvű - videó arról, hogy mennyire semmibe veszi a brazil rendőrség az egyetemisták tiltakozó demonstrációit, a sajtó munkáját és általában az emberi jogokat. A sem violencia, azaz az "erőszak nélkül" kórusnak szemlátomást semmi hatása nem volt a június 13-i tüntetésen Sao Paulóban.

kép via

Én nem találtam meg, hogy lehet előretekerni (vagy lerakni kisebbe), de mindenképp érdemes végignézni a kb. 6-7 perces videót. A végső harmadban van pl. olyan rész, ahol a rendőrök simán gumilövedéket küldenek egy erkélyen filmező emberre, egy újságíró pedig elmondja, hogy a rendőrök nem hagyták dolgozni. A legvégén kicsit idegesítő a keménykedő angol szöveg.

A tiltakozások amúgy eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődtek, de a célok egyre bővültek, és most már a "Jobb Brazíliát!” a jelszó, melybe beletartoznak az oktatás és az egészségügy fejlesztése, a rendőri erőszak és a korrupt kormány elleni hangok is.

Beszédes transzparens, ami időközben kipofozott formában a Facebookon is kering

A június 13-i tüntetéseket hétfőn továbbiak követték, amikor a nagyvárosokban összesen legalább kétszázezer ember ment az utcára. Sao Paulóban mintegy 65 ezren, Rióban százezren, Belo Horizontéban pedig legkevesebb húszezren vettek részt a kormányellenes megmozdulásban. A karrierjét szélsőbaloldali gerillaként kezdő Dilma Rousseff eddig nem aggódta túl a történteket, annyit közölt, hogy a békés tiltakozások helyénvalóak, és "a demokrácia részét képezik".

(Tehát itt a videó, itt pedig egy remek angol nyelvű összefoglaló a brazil sajtóból. És ezen a Facebook-oldalon lehet követni a tiltakozásokat - portugálul)