Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekfilm húsvétra

Egy cukipofa gyerekfilm nézhető meg teljes egészében a youtube-on: a Menino Maluquinho, amit egy rajzfilmből filmesítettek meg (talán emiatt is emlékeztet egy kicsit a Dennis, a komiszra, vagy a magyar gyerekfilmek közül a Hahó, a tengerre - ami amúgy szintén fent van a youtube-on). Nem néztem még meg, csak végigpörgettem, ami alapján pompás kalandok folynak szuper helyszíneken, pl. Paraty-ban. Portugálul van, angol felirat nélkül.

meninoKép a filmből ill. a teljes film (érdemes kirakni teljes képrenyőre):

0 Tovább

Anyák küzdelme a víz és a bürokrácia ellen - ma a Toldiban!

Péntek este fél 8-tól Budapesten, a Toldi mozi nagytermében látható a Bay Of All Saints című amerikai-brazil dokumentumfilm. A filmet hat éven át forgatta Annie Eastman rendező három anyáról, akik egyedül nevelik gyerekeiket egy bahiai vízi favelában. Amikor a helyi kormányzat fel akarja számolni a szegénynegyedet, hirtelen szembe kell nézniük a hajléktalanság veszélyével. A film a Ha érteni akarod a világot-filmfesztiválon látható 500 forintos belépőjegyért.

Még nem láttam, de aki igen, az azt írja róla, hogy megindító történet a három nő harcáról a kilátástalanság ellen. (Alább a trailer, ez pedig itt a film linkje.)

A trailert végigkíséri a berimbau nevű capoeirás hangszer hangja, amiről kiderült, hogy nem véletlen, mivel a rendezőnő capoeirázik. Itt egy beszélgetés a filmrendezővel, sok filmrészlettel.

Itt pedig a filmfesztivál programja.

0 Tovább

Három brazil termék, amitől boldogabbak lennének a magyarok

Egyetlen terméknek sem vagyok a titkos marketingese, sőt (bánatomra) még egyetlen brazil cég sem keresett meg, hogy szponzorálná a blogomat, szóval az őszinte lelkesedés íratta velem ezt a posztot.

Miután viszonylag gyakran utazom Európában, egyre több helyen látom ezt a három élelmiszert: az egyik a Guarana Antarctica nevű üdítő, a másik a pao de queijo (legfőképpen por formában), a harmadik az acai nevű gyümölcs pépje hűtött italként (máshogy nincs értelme, mert magasabb hőmérsékleten elmegy a hatóanyaga).

Az elmúlt három hónapban Portugáliában és Dublinban is szuperegyszerűen hozzájutottam mindhárom élelmiszerhez, de nem kell ilyen messzire menni: augusztusban Bécsben vásároltam guarana üdítőt illetve vehettem volna pao de queijót is fagyasztva, ha nem lett volna kint éppen 30 fok.

Mindezek után mindig elkeseredek, hogy ezek a kitűnő termékek vajon miért nem tudják átlépni a magyar határt (oké, mindkettő felbukkan olykor budapesti brazil éttermekben, de az havonta csak max pár tucat emberhez jut el).

Guarana Antarctica Portugáliában vásárolt termék

Visszakanyarodva a címhez, szerintem nagyon egyszerű okból tennék boldogabbá a magyarokat ezek a termékek: nem feltétlenül azért, mert - az acait kivéve - annyira egészségesek lennének, hanem mert finomak és új, szokatlan ízeket tartalmaznak, ráadásul még csak nem is különösebben drágák. A pao de queijo ráadásul gluténmentes. Szóval nagyon boldog lennék, ha a mondjuk a rengeteg ázsiai üzlet, aminek nagy része úgy is Bécsből hozza be a termékeit, a bécsi raktárban néha rányúlna ezekre is.


Pao de queijo a sütés előtt és a sütés után - Dublinban vásárolt brazil porból

Ha valakinek netán vannak információi, hogy valahol mégis kaphatók ezek Magyarországon, kérem, azonnal posztoljon!

3 Tovább

Fóka kel át a zebrán

A lenti videóban az látható, amint egy óriási elefántfóka éppen átkel a zebrán a dél-brazil Balneario Camboriu nevű városban. A fóka úgy került a zebrára, hogy kiúszott az óceánból és elindult a város felé.

Itt pont az a jelenet látható, amikor a féltonnás állatot a tűzoltók és rendőrség segítségével megpróbálják visszaterelni az óceánba. Egy helyi biológus szerint a fóka pihenni jött ki a vízből, ahová egy óra ötven perc után végül magától tért vissza.

0 Tovább

Rohanjatok a moziba, kezdődik a latin-amerikai filmnapok!

Este indul az Országos latin-amerikai filmnapok, melynek csupa díjnyertes filmje Budapesten főleg a Cirkóban és vidéki városokban láthatók majd. Mondjuk becsúszott egy portugál film is, de ennek én kimondottan örülök. A fesztivál nyitó díszelőadása a Violeta lesz a Toldi moziban csütörtök este.

TabuTabu

Először is lesz egy bódítónak tűnő, szép lassú tempójú brazil film, a Historias que so existem quando lembradas, amit nem láttam, de a trailere alapján nagyon szívesen megnézném:

Másrészt lesz egy óriási kedvencem, a Tabu (Miguel Gomes filmje), ami ugyan nem latin-amerikai, hanem portugál (bár tény, hogy közreműködtek benne brazilok is); de sebaj, ha egyszer ez volt az egyik legjobb film, amit tavaly láttam, kapott is a Berlinalén két díjat. Ha most Magyarországon lennék, azonnal rohannék a moziba. Ráadásul a filmnapok vendégei lesznek a film szereplői, Manuel Mesquita és Carloto Cotta is.

És végül még egy film a programból, a mexikói Post Tenebras Lux, melynek rendezője, Carlos Reygadas tavaly Cannes-ban elvitte a legjobb rendezésnek járó díjat:

Részletes program itt a kívánt napra/címre/helyszínre klikkolva.

0 Tovább

Közeledik egymáshoz Magyarország és Brazília

Csak egy villámgyors lapszemle, mert körmömre ég a munka, a teljes cikk itt olvasható a Kitekintőn, én most csak pár érdekességet másoltam ide:

"A Brazíliában kéthavonta megjelenő IBEF (Pénzügyi Vezetők Brazil Intézete) gazdasági lap  2013. februári-máricusi számában jelent meg Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília budapesti nagykövetének cikke a magyar-brazil gazdasági, politikai, oktatási és kapcsolatokról. A cikk kiemeli a 2012 novemberében rendezett gazdasági vegyes bizottsági ülés és a Sao Paulo-i üzleti fórum jelentőségét" - olvasható a cikkben." (A nagykövettel egyébként készítettünk nem sokkal azután egy interjút, hogy megérkezett Budapestre. Itt olvasható.)

A nagykövet szerint hazánk és a dél-amerikai óriás igyekeznek új lépést tenni bilaterális kapcsolataik erősítésére.

Sérgio Eduardo Moreira LimaSérgio Eduardo Moreira Lima (Fotó: Pályi Zsófia)

"Cikkében kiemeli, hogy a két ország kapcsolatainak alakulását jelentősen befolyásolta a nagyszámú magyar emigráció, a latin-amerikai országok közül Brazíliában, Săo Paulóban él a legnagyobb magyar kolónia, melynek száma a százezret is meghaladja. A brazíliai magyarságnak jelentős szerepe volt a dél-amerikai ország fejlődésében, például a magyar származású Jorge Sabo 1946-ban megalapította az autóalkatrészekkel foglalkozó Sabó gyárat, amely mára multinacionális vállalattá nőtte ki magát, több kontinensen is jelen van. Oktatási intézmények létrehozása is fűződik magyarok nevéhez, magyar szerzetesek munkájának köszönhető a Săo Geraldo (Szent Gellért Kolostor) és a Colégio Santo Americano (Szent Imre Iskola) megalapítása."

"Brazília és Magyarország úgy döntöttek, hogy a gazdaságaik termelékenysége és eredményessége érdekében egyesítik erőiket. (...) A Brazil-Magyar GVB ülés megerősítette ezt a partnerséget a két ország között, ami az egész régióra kihat." - véli a nagykövet."

0 Tovább

Most pedig mindenki adakozzon - Boglár Lajos gyűjteménye veszélyben!

Bede Másfélévutazás Márton hívta fel a figyelmemet erre a kitűnő lehetőségre: itt az idő, hogy akiben van egy kis jó érzés, van valamennyi pénze, fontos neki Latin-Amerika és/vagy az antropológia, adakozzon a Szimbiózis Alapítványnak.

Néhány részletet kimásoltam, a teljes felhívás itt .

"Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében.

Nemzetközileg is elismert gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye az a felbecsülhetetlen értékű tárgyanyag, amely ma a budapesti Néprajzi Múzeumban  található.

Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni.

A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indít, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a család által kért összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja."

A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: 11717009-20044576   (OTP Bank)
0 Tovább

Építse le Brazíliával kapcsolatos előítéleteit!

Nem tudom, hogy Rafael önjelölt, hazájáért felelősséget érző enterténer vagy valamilyen országimázs-szervezetnek dolgozik, mindenesetre elkezdett egy sorozatot, amiben a brazil előítéletekkel akar szakítani, és ez itt az első rész. Angolul van, ezért - és a remek tartalom miatt - azoknak is érdekes, akik amúgy nem fogékonyak a brazil témákra. Valamivel kevesebb, mint 500 nap van a brazíliai foci-vb-ig, addigra végülis kitisztulhat a kép Brazíliáról.

0 Tovább

Bemutatták a 2014-es foci-vb hivatalos poszterét

Nyilvánosságra hozták a 2014-es foci-vb hivatalos poszterét. Egy bizonyos Crama ügynökség munkája, amely két cselező játékos lába közti fehér foltban ábrázolja Brazília térképét, körben pedig, a színes részeken brazil szimbólumok sorjáznak. A győztes posztert olyan illusztris zsűri választotta ki, melyben ott ült Ronaldo, Bebeto egykori játékos, Romero Britto művész és Marta Suplicy brazil kulturális miniszter. A vb-n résztvevő 12 brazil város már novemberben bemutatta a saját poszterét. A Fuleco névre hallgató tatu-kabalaállatról pedig már mi is szót ejtettünk.

foci-vb hivatalos poszterKattintson a képre, és akkor nagyobban is előjön!

A poszter bemutatását eredetileg a vb kezdete előtt pontosan 500 nappal, hétfőre tervezték, de a santa mariai klub 235 halálos áldozatot követelő tragédiája miatt szerdára halasztották az eseményt.

(Update: több brazil cimbora arról témázgat a Facebookon, hogy a grafika a brazil Unilever logójára emlékezteti őket. Hát tessék, itt a logó, döntse el magának bárki.)

0 Tovább

"A brazilokkal nem lehet durván beszélni"

Valamiért elkerülte a figyelmemet ez a nagyon részletes és kellemes összeállítás a Határátkelő-blogon. De nincs veszve semmi, a legtöbb megállapítás örökérvényű és a legfőbb magyar-brazil különbségeket most idemásolom. Többször hangosan, a térdemet csapkodva nevettem, annyira találó némelyik megfigyelés. Amúgy az egész írás elég hangulatos:

"Írok néhány helyi sajátosságot, amivel otthon biztosan nem találkozol, de itt teljesen természetes:

1.) Autópályán szembejövő biciklista.
2.) Az autópályát motorosok is használják (teljesen mindegy hány köbcenti), úgy röpködnek az autók mellett, mint a legyek.
3.) Autópályát keresztező út, szembejövő forgalommal (plusz motorosok), közlekedési lámpa nélkül. Muszáj használnod, különben nem tudsz hazamenni, mert kerülőút nincs. Azt hiszem, akkor halálfélelmem volt. De itt ez teljesen megszokott, nem láttam keresztet és virágcsokrot az út mentén.
4.) Egyes autók itt alkohollal működnek.
5.) A sarki kocsma helyén viszont sarki templom van. Falunként kb. 15.
6.) A benzinkútnál ingyenes a kávé.
7.) A STOP tábla helyett PARE feliratú táblánál kell megállni. Ezt jó, ha tudod. A megállni tilos pedig egy keresztülhúzott nagy E. Ezt is jó, ha tudod.
8.) Este 10 után a piros lámpa ugyan piros lámpaként funkcionál, de HALADJUNK! jelszó alatt ezt senki sem veszi komolyan (szigorúan gyér forgalom esetén!), a rendőr pedig tárgyalóképes. Itt még megjegyezném, hogy nagyobb városokban nem is ajánlott éjjel megállni a piros lámpánál (elég csak lelassítani), mert csak alkalmat ad a bűnözőknek, hogy kiraboljanak, míg várakozol.

vegyestálTipikus brazil vegyestál

9.) Azok a brazilok, akik mindent összekutyulnak a tányérjukon, mert szeretnek mindenből egy kicsit szedni, értem ez alatt bab, rizs, husi, krumpli, saláta, lasagne stb... teljesen rosszul voltak, hogy a húsos hasét, csülkös babbal ettem...hát, az biztos kivétel volt...Nekem viszont ízlett.
10.) A brazilokkal nem lehet durván beszélni és sürgetni őket. Ha ideges vagy, néznek rád nagy szemekkel és kérdezik, mi a baj. Ha erre még jobban kijössz a sodrodból, kedvesen megkérdezik, hogy kérsz-e kávét.
11.) Minden WC-ülőke szivacsos és puha és nem hideg.
12.) A WC-papírt nem húzzák le, hanem bele kell dobni egy szemetesbe, mert túl szűkek arrafelé a csatornák és sokszor el is dugulnak.
13.) Nagy divat errefelé a dupla hangfallal felturbózott autó: ez úgy néz ki, hogy beépítenek a csomagtartóba 2 db nagy teljesítményű hangfalat, aztán hadd szóljon! Csutkára a zenét, ki milyet szeret, aztán a kocsit kint hagyják a ház előtt. Ilyen felturbózott autó van egy pár, minden utcában más zene szól, úgyhogy non-stop utcabál feelingje van az embernek.

hangszóró a kocsibanOké, ennyire nem szokott brutál lenni, de azért nagyon nem lepődnék meg, ha látnék egy ilyet

14.) A házak nagy része kívül-belül csempével van leburkolva, ez a magas páratartalom miatt van. Ahol vakolva vannak a falak, azokat évente kell(ene) festeni, mert hamar fekete lesz a penésztől."

Továbbiak

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek