Nagyon röstellem, hogy megint csak egy MTI-hírre futja, de egyelőre nincs időm másra. Lássuk: A brazil kormányból a hetedik miniszter távozott a sajtóban megszellőztetett korrupciós ügyek miatt.

A 2011. január 1-jén hivatalba lépett Rousseff tavaly június és december között kabinetjének hat tagjától volt kénytelen megválni korrupciós vádak miatt. A korábban leváltottak, illetve lemondottak között van az elnöki ügyek minisztere, a közlekedési, a mezőgazdasági, az idegenforgalmi, a munkaügyi tárcák vezetői, illetve a sportminiszter is.

A távozó miniszter

Ezúttal Mario Negromonte, a városok ügyeinek minisztere azért került az újságok címlapjára, mert a 2014-es labdarugó-világbajnokság megszervezésével összefüggő gyanús üzletekkel hozták összefüggésbe (a labdarugó-vb megrendezése e tárca kezében van Brazíliában), és a vádak között szerepelt, hogy bizonyos üzletembereket előnyben részesített a megrendeléseknél és pályázatoknál.

Negromonte az államfőnek csütörtökön átadott lemondásában – a levelet a sajtó nyilvánosságra hozta - határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, amelyeket szerinte semmiféle bizonyíték sem támaszt alá. Lemondását az ellene indult  – szerinte teljesen megalapozatlan – médiahadjárattal indokolta.

A 61 éves Negroponte a Haladás Pártja (PP) tagja, s a megüresedett tárca élére a brazil elnök döntése szerint ugyancsak e párt színeiben Aguinaldo Ribeiro képviselő kerül.