A CNet amerikai technológiai hírportál információi szerint a jövő évi foci-vb védelmére a brazil kormány harminc darab iRobot PackBot 510 típusú katonai robotot vásárol összesen mintegy 7,2 millió dollár, vagyis több mint másfélmilliárd forint értékben. A PackBot 510-eseket a 2016-os riói olimpiai játékok stadionjainak építésekor is alkalmazni fogják: a géppel fogják biztosítani a szervezők, hogy az épületekbe ne rejthessenek a munkálatok során robbanószereket.

Bár a készüléket gyártó iRobot robotporszívóiról ismert, a lánctalpas taktikai robotot afganisztáni és iraki harctereken is alkalmazzák, de a fukusimai erőmű mentési munkálataiban is közreműködött, mivel veszélyes anyagok érzékelésére alkalmas szenzorokkal is fel lehet szerelni. A méregdrága robot digitális kamerával van felszerelve, melyen keresztül nem csupán automatikusan tud haladni, de egy távoli kezelőnek is továbbítani tudja a helyszínen zajló eseményeket.

A brazil foci-vb-re szánt változatait arcfelismerő modullal is felszerik, amely egy központi, akár 13 millió darab arcot tartalmazó adatbázisban szereplő embereket képes felismerni.

(A teljes hír itt)