Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szuper uti -es favela video az utitarstol!

Mi itt Rioban bamulatos gyorsasaggal alkalmazkodtunk a helyi buliszokasokhoz (kiveve a gyomrom, amely egyelore nem toleralja a tul egeszseges kajakat), az Uruguayana piacon bevasaroltunk mimikri ruhakat es ajandekokat valamint talalkoztunk par regi kedves ismerossel, mikozben utitarsunk, Balazs mar tovabb is repult del fele. Elotte viszont meg csinalt ket szuper videot, egyiket a kozos utunkrol, a masikat a Santa Tereza favelarol, ahol elso ejszakajat toltotte (az elsobe kedves modon minket is belerakott, en vagyok az, aki idiotan forgatja a szemeit beszed kozben). Ide klikkoljatok a remek minifilmekert!

(Ma beugrunk egy korhazba, hogy vegre egy helyi doktor oldja fel az ellentmondasos hireket, hogy mindenkepp kell-e sargalaz elleni oltas Bahiaba, vagy eleg a szunyogriaszto es a suru imadkozas.)

2 Tovább

Mi a kozos Ronaldinhoban, Amy Winehouse-ban es a Kispalban?

Egy napon erkeztunk meg Ronaldinhoval a csodalatos varosba, csak minket nem vart az osszes brazil napilap munkatarsa a repteren, sot, igazabol senki sem vart, bar ugy volt, hogy talan talalkozni fogok a het evvel ezelotti edzommel, aki az alabbi posztban belinkelt Balazs ele jott volna ki, de lefoglalta Amy Winehouse, aki kedden adta masodik koncertjet Rioban, a volt edzom pedig a hires enekesno testore. Igy aztan egy ismeretlen taxissal erkeztunk meg a Copacabanara (aki csak kb. 1500 forintnak megfelelo reais-zal vert at).

Tegnap az osszes lap Ronaldinhoval volt tele, aki mostantol a Flamengoban fog focizni, aztan estere mar az esozesek okozta arviz is tema lett, sajnos egy csomoan meghaltak Sao Pauloban es Riotol nem messze is. Mi hetedik emeleti atmeneti otthonunkbol neztuk, hogy hompolyog a viz, eleg brutal volt. Kb. fel ora alatt ontotta el a keresztutcat ugy, hogy mozdulni sem tudtak az autok.

Amugy minden szuper, a kis barataink egyik programjavaslattal bombaznak a masik utan, tegnap pl. megneztuk egy bizonyos Andre Carvalho elso rioi koncertjet, ahol engem vmiert - es vegulis lassuk be, nem szokatlanul - egybol a VIP-listara irtak fel, Egyhurosgitart pedig az amigo-listara. A koncerten egyik amulatbol estunk a masikba, a basszus - es a ritmusgitar ugyanis megszolalasig (ertitek? M E G SZ O L A L A S I G!) hasonitott a Kispal es a Borz ritmusszekciojara. Vicces volt pl. a Kovetkezo buszon brazil valtozata. (ezt a zenekart most megprobalom belinkelni)

0 Tovább

A fél város hétfőn utazik Rióba?

Roppant érdekes egybeesést észleltem ma: van egy ismerősöm, akivel úgy hét évvel ezelőtt toltuk együtt rövid ideig a capoeirát. Aztán különböző csoportokba sorolódtunk, majd szem elől vesztettem. Eltelt pár év és 2008 augusztusában Reykjavík belvárosában futottunk össze teljesen véletlenül. Aztán most a csoportunk év végi ünnepségén találkoztunk, váltottunk is pár szót, de akkor nem derült ki, hogy mindketten januárban megyünk Brazíliába, ráadásul mindketten hétfőn. A videójában lobogtatott repjegye alapján ráadásul valószínűleg ugyanazzal a géppel, őrület! Ígéretes útvonalra készül, ráadásul velünk ellentétben dél felé halad, szóval tuti érdemes lesz őt is követni.


Ez itt az ismerős srác útiterve

0 Tovább

Oltások Bahiába és a szemét Dengue-szúnyog

Ma délelőttre kaptunk időpontot egy jó kis oltáskoktélra a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetébe. Rióba nem kell semmi, ott csak a szemét Dengue-szúnyog pusztít, és a tanácstalan orvostudomány csak az állandó szúnyogriasztózást tudja javasolni ellene; a Bahiába utazóknak ellenben már melegen ajánlják a sárgaláz elleni oltást (amit egy másik szúnyogfaj terjeszt), és mindenféle hepatitis és hastífusz elleni oltást is javasolnak.

A Dengue-szúnyog annyira veszélyes, hogy még a szívókája is piros

Sajnos én már két hete náthás vagyok, és bár nincs hőemelkedésem, egyszerűen nem múlik a nyavalyás nátha, ezért is rakattuk át az oltást tíz nappal ezelőtt mára. Erre kiderült, hogy a sárgaláz-oltásra makkegészségesen kell érkezni, mert a láz nélküli mezei nátha is kizáró ok. Így én nem kaptam meg a tízrugós oltást, csak a 6500-as hepatitis A-t. Ezt egyébként luxusoltásként annak sem árt beadatni (aki nem engedheti meg magának, esetleg születésnapra, karácsonyra kérni), aki legfeljebb Nyíregyházáig merészkedik, mert ahogy ezen a térképen kiválóan látszik, hazánkban éppen csak egy kicsit jobb a helyzet, mint a latin-amerikai kontinensen.

Ketten együtt amúgy a hosszadalmas tanácsadásért, a vakcinákért és az oltásért valamivel több mint 26 ezer forintot fizettünk, de legalább megcsodáltuk az oltóközpont környékén felújított nyolckert.

0 Tovább

Viharos szélcsendre fogunk megérkezni

A fantasztikus wunderground szerint egy kellemes viharba fogunk landolni. Azt persze nem értem, hogy viharban hogyan lesz egyszerre szélcsend is; de amint megtapasztaljuk a különös természeti jelenséget, mindenképpen beszámolok róla.
"Vihar valószínű. Helyenként felhős. Legmagasabb nappali hőmérséklet: 32 °C . Szél: szélcsend. 30% -os valószínűséggel (water equivalent of 0.41 mm). Hőskála: 46 °C ."
0 Tovább

Ha minden jól megy, hamarosan találkozom Izaura valódi barátaival

Várhatóan egy hét múlva átváltozik ez a blog egy félig személyes útibloggá, ugyanis ha jövő hétfőig eltart az enyhülés, és nem lesznek reptérzárak; valamint befejeződik a jelenleg igen kellemetlen náthám, Egyhúrosgitárral (aki hamarosan elkezd itt blogolni) felszállunk egy Rióba tartó gépre.

Én most látogatok el harmadszor a hatalmas ország egykori fővárosába, amit a brazilok cidade maravilhosaként (csodálatos város) emlegetnek, és ahonnan az első két alkalommal alig tudtam kitenni a lábam. Először csak néhány napra rándultam ki egy Paraty mellett lévő quilombóba (egykori rabszolgák által alapított közösség, kb. mint egy kis falu), ahova riói capoeirásokkal mentünk egy elképesztő négynapos fesztiválra.

A Paraty melletti quilombo lakóépületei

Másodszor egészen a rióiak number one nyaralóhelyéig, az Ilha Grande-ig merészkedtem, ahol alig szálltam le a hajóról, egy teknős úszott el a lábam mellett, amikor pedig alkalmi spanyol cimboráimmal átmásztunk a dzsungelen (én egy óra alvás után, kb. 90 fokos páratartalomban, a kis Hawainas-papucsomban), majmok ugráltak felettünk és majdnem belegyalogoltunk egy hatalmas pókba. Másnap egy kolibri szemezett velem úgy fél percen át.

Ilha Grande - Praia Branca

Ezúttal megpróbálok VÉGRE eljutni Bahiába is, amire nyomós okom van, illetve az Ilha Grande ismét tervbe van véve, mert pont olyan az a sziget, ahogy a filmekben a földi paradicsomot ábrázolják.

0 Tovább

Brazília fellép a biokalózok ellen

Itt is az újév első híre, egy lapszemle, mert gyengélkedem, így most csak ennyire futja. Az MTI írta meg a következő érdekességeket:

"Brazília szigorú hadjáratba kezd idén az olyan vállalatok ellen, amelyek a helyi ritka állat-, és növényfajokból készített termékeikkel tesznek szert jelentős haszonra, ám ezért semmilyen, vagy csak kis mértékű kárpótlásban részesítik a dél-amerikai országot, illetve az őslakos közösségeket."


Amazonas

Még egy idézet: "Idén valódi hajtóvadászat indul az olyan cégek ellen, amelyek a törvényi előírások ellenére a helyi kormány előzetes tájékoztatása nélkül kezdenek bele az őshonos fajok felhasználásával történő gyógyszer- és egyéb készítmények gyártásába. A pénzbüntetés összege várhatóan 29 millió realra (3,6 milliárd forint) nő majd cégenként, és a vállalatok akár az országban való gyártási engedélyüket is elveszthetik, ha kiderül, hogy illegálisan működnek"

Itt pedig a teljes cikk.

0 Tovább

Brazil zenék, amelyeket kellemes hallgatni: Cartola

Minimál zenei bejegyzés az egyik kedvenc brazil számommal, mondjuk, hogy a két ünnep közti időszak örömére; sorozatindító jelleggel. A fenti dal onnan lehet ismerős, hogy sok filmben hallható, egyebek mellett az Isten városában, Cartoláról pedig azt kell tudni, hogy több mint 500 dal szerzője (egyedül vagy közösben másokkal), és annak ellenére, hogy nem sokat járt iskolába, dalszerzőként nagyon ügyelt a nyelvi korrektségre. Ugyanakkor nem bonyolította túl szövegeit, sokat és elegánsan énekel a szív dolgairól; és azért is volt a brazil zene történetének fontos alakja, mert a 60-as, 70-es években rengeteget tett a szambáért.

0 Tovább

A Lambada szövege és további nagyon érdekes dolgok!

Végre itt a várva-várt Lambada-fordítás, és a világhírű Nóta története! Érdekes, hogy már egy-két éve beszéltem a Tarzan-portugált, amikor leesett, hogy a Lambada tulajdonképpen brazil. Még érdekesebb, hogy tőlem függetlenül több hasonszőrű cimborám járt így. Itt a nyersfordítás, utána a Neoton Família átirata, végül pedig egy kis Lambada-történet.

Kaoma - Lambada

Chorando se foi quem um dia so me fez chorar
Chorando se foi quem um dia so me fez chorar

Sírva ment el, aki egy napon megsiratott
Sírva ment el, aki egy napon megsiratott

Chorando estara ao lembrar de um amor
Que um dia nao soube cuidar
Chorando estara ao lembrar de um amor
Que um dia nao soube cuidar

Sírni fog majd, amikor a szerelemre emlékezik, melyre egy nap nem vigyázott rendesen

Sírni fog majd, amikor a szerelemre emlékezik, melyre egy nap nem vigyázott rendesen

A recordacao vai estar com ele aonde for
A recordacao vai estar pra sempre aonde for

Az emlék vele lesz, bárhova is megy
Az emlék örökre megmarad, bárhova is megy


Danca sol e mar guardarei no olhar
O amor faz perder encontrar
Lambando estarei ao lembrar que este amor
Por um dia um instante foi rei

Tánc, nap, tenger, meg fogom őrizni őket a tekintetemben
A szerelem, mely elveszít és megtalál

Lambadát táncolva fogok majd megemlékezni erről a szerelemről, mely egy nap egy pillanatig tündökölt

A recordacao vai estar com ele aonde for
A recordacao vai estar pra sempre aonde for

Az emlék vele lesz, bárhova is megy
Az emlék örökre megmarad, bárhova is megy


Chorando estara ao lembrar de um amor
Que um dia nao soube cuidar

Sírni fog majd, amikor a szerelemre emlékezik, melyre egy nap nem vigyázott rendesen

Cancao riso e dor melodia de amor
Um momento que fica no ar

Ének, nevetés és fájdalom, a szerelem dallama egy pillanatra megmarad a levegőben

(Figyelem, a továbbiakból kiderül az is, mi történt a kis Robertával és Chicóval, a videóban látható gyerekekkel!)

2 Tovább

Hatvan százalékkal nőtt a brazil politikusok fizetése

Ez nem éppen a legfrissebb hír, azok kedvéért mégis kirakom, akik szeretnek bosszankodni a politikusok fizetésén.

A brazil honatyáknak december 15-én 60 százalékkal megemelkedett a fizetése, amely így eléri a havi 15 700 dollárt (ha jól számolom, több mint 3 millió HUF). Ez több mint ötvenszerese a Brazíliában élők átlagkeresetének az MTI szerint.

A brazil törvényhozás sajtószolgálata arról is ír, hogy a képviselők nem csak magukkal törődtek, még bőkezűbbek voltak a kormánytagokkal és az államfővel: ők 130 százalékos emelésben részesültek, hogy felzárkózzanak és elérjék a képviselői 15 700 dollárt havonta.

Ez a bejelentés éppen akkor hangzott el, amikor a kormány a költségvetési kiadások lefaragására készül. Az ellentmondások kapcsán Luiz Inácio Lula da Silva exelnök is ironizált egy kicsit, amikor megjegyezte, hogy elég érdekes dolgok jönnének ki, ha összevetnék az ő fizetését egy fémipari munkás bérével (ez volt korábban Lula da Silva szakmája, és a karikatúrán is ő látható TEGNAP és MA felirattal).

Lula egyébként nem élvezheti a béremelés hatását, hiszen februárban - amikortól érvényes az emelés - átadja hivatalát megválasztott utódjának, Dilma Rousseffnek. Az ellenzéki szocialisták természetesen tiltakoztak a parlamenti béremelés ellen.

A brazil parlament tekintélyét számos korrupció és sikkasztási botrány vihara tépázta meg, így nem véletlen, hogy egy felmérés szerint a brazilok a törvényhozást tartják a "legkevésbé megbízható" közintézménynek az országban.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek