Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarország egy kisegér a nagy Brazíliában

Nem a legaktuálisabb, mert ugye Csehszlovákia még ott van, mindenesetre érdekes méretszemléltetés, mekkora őrületesen hatalmas ország ez a Brazília. Szemlátomást kényelmesen elférne benne egész Európa, Magyarország pl. egy citromsárga kisegér Északon.
Brazília vs.EurópaInnen, erre még érdemes visszaemlékezni.

2 Tovább

Közeledik egymáshoz Magyarország és Brazília

Csak egy villámgyors lapszemle, mert körmömre ég a munka, a teljes cikk itt olvasható a Kitekintőn, én most csak pár érdekességet másoltam ide:

"A Brazíliában kéthavonta megjelenő IBEF (Pénzügyi Vezetők Brazil Intézete) gazdasági lap  2013. februári-máricusi számában jelent meg Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília budapesti nagykövetének cikke a magyar-brazil gazdasági, politikai, oktatási és kapcsolatokról. A cikk kiemeli a 2012 novemberében rendezett gazdasági vegyes bizottsági ülés és a Sao Paulo-i üzleti fórum jelentőségét" - olvasható a cikkben." (A nagykövettel egyébként készítettünk nem sokkal azután egy interjút, hogy megérkezett Budapestre. Itt olvasható.)

A nagykövet szerint hazánk és a dél-amerikai óriás igyekeznek új lépést tenni bilaterális kapcsolataik erősítésére.

Sérgio Eduardo Moreira LimaSérgio Eduardo Moreira Lima (Fotó: Pályi Zsófia)

"Cikkében kiemeli, hogy a két ország kapcsolatainak alakulását jelentősen befolyásolta a nagyszámú magyar emigráció, a latin-amerikai országok közül Brazíliában, Săo Paulóban él a legnagyobb magyar kolónia, melynek száma a százezret is meghaladja. A brazíliai magyarságnak jelentős szerepe volt a dél-amerikai ország fejlődésében, például a magyar származású Jorge Sabo 1946-ban megalapította az autóalkatrészekkel foglalkozó Sabó gyárat, amely mára multinacionális vállalattá nőtte ki magát, több kontinensen is jelen van. Oktatási intézmények létrehozása is fűződik magyarok nevéhez, magyar szerzetesek munkájának köszönhető a Săo Geraldo (Szent Gellért Kolostor) és a Colégio Santo Americano (Szent Imre Iskola) megalapítása."

"Brazília és Magyarország úgy döntöttek, hogy a gazdaságaik termelékenysége és eredményessége érdekében egyesítik erőiket. (...) A Brazil-Magyar GVB ülés megerősítette ezt a partnerséget a két ország között, ami az egész régióra kihat." - véli a nagykövet."

0 Tovább

Most pedig mindenki adakozzon - Boglár Lajos gyűjteménye veszélyben!

Bede Másfélévutazás Márton hívta fel a figyelmemet erre a kitűnő lehetőségre: itt az idő, hogy akiben van egy kis jó érzés, van valamennyi pénze, fontos neki Latin-Amerika és/vagy az antropológia, adakozzon a Szimbiózis Alapítványnak.

Néhány részletet kimásoltam, a teljes felhívás itt .

"Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében.

Nemzetközileg is elismert gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye az a felbecsülhetetlen értékű tárgyanyag, amely ma a budapesti Néprajzi Múzeumban  található.

Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni.

A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indít, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a család által kért összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja."

A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: 11717009-20044576   (OTP Bank)
0 Tovább

"A brazilokkal nem lehet durván beszélni"

Valamiért elkerülte a figyelmemet ez a nagyon részletes és kellemes összeállítás a Határátkelő-blogon. De nincs veszve semmi, a legtöbb megállapítás örökérvényű és a legfőbb magyar-brazil különbségeket most idemásolom. Többször hangosan, a térdemet csapkodva nevettem, annyira találó némelyik megfigyelés. Amúgy az egész írás elég hangulatos:

"Írok néhány helyi sajátosságot, amivel otthon biztosan nem találkozol, de itt teljesen természetes:

1.) Autópályán szembejövő biciklista.
2.) Az autópályát motorosok is használják (teljesen mindegy hány köbcenti), úgy röpködnek az autók mellett, mint a legyek.
3.) Autópályát keresztező út, szembejövő forgalommal (plusz motorosok), közlekedési lámpa nélkül. Muszáj használnod, különben nem tudsz hazamenni, mert kerülőút nincs. Azt hiszem, akkor halálfélelmem volt. De itt ez teljesen megszokott, nem láttam keresztet és virágcsokrot az út mentén.
4.) Egyes autók itt alkohollal működnek.
5.) A sarki kocsma helyén viszont sarki templom van. Falunként kb. 15.
6.) A benzinkútnál ingyenes a kávé.
7.) A STOP tábla helyett PARE feliratú táblánál kell megállni. Ezt jó, ha tudod. A megállni tilos pedig egy keresztülhúzott nagy E. Ezt is jó, ha tudod.
8.) Este 10 után a piros lámpa ugyan piros lámpaként funkcionál, de HALADJUNK! jelszó alatt ezt senki sem veszi komolyan (szigorúan gyér forgalom esetén!), a rendőr pedig tárgyalóképes. Itt még megjegyezném, hogy nagyobb városokban nem is ajánlott éjjel megállni a piros lámpánál (elég csak lelassítani), mert csak alkalmat ad a bűnözőknek, hogy kiraboljanak, míg várakozol.

vegyestálTipikus brazil vegyestál

9.) Azok a brazilok, akik mindent összekutyulnak a tányérjukon, mert szeretnek mindenből egy kicsit szedni, értem ez alatt bab, rizs, husi, krumpli, saláta, lasagne stb... teljesen rosszul voltak, hogy a húsos hasét, csülkös babbal ettem...hát, az biztos kivétel volt...Nekem viszont ízlett.
10.) A brazilokkal nem lehet durván beszélni és sürgetni őket. Ha ideges vagy, néznek rád nagy szemekkel és kérdezik, mi a baj. Ha erre még jobban kijössz a sodrodból, kedvesen megkérdezik, hogy kérsz-e kávét.
11.) Minden WC-ülőke szivacsos és puha és nem hideg.
12.) A WC-papírt nem húzzák le, hanem bele kell dobni egy szemetesbe, mert túl szűkek arrafelé a csatornák és sokszor el is dugulnak.
13.) Nagy divat errefelé a dupla hangfallal felturbózott autó: ez úgy néz ki, hogy beépítenek a csomagtartóba 2 db nagy teljesítményű hangfalat, aztán hadd szóljon! Csutkára a zenét, ki milyet szeret, aztán a kocsit kint hagyják a ház előtt. Ilyen felturbózott autó van egy pár, minden utcában más zene szól, úgyhogy non-stop utcabál feelingje van az embernek.

hangszóró a kocsibanOké, ennyire nem szokott brutál lenni, de azért nagyon nem lepődnék meg, ha látnék egy ilyet

14.) A házak nagy része kívül-belül csempével van leburkolva, ez a magas páratartalom miatt van. Ahol vakolva vannak a falak, azokat évente kell(ene) festeni, mert hamar fekete lesz a penésztől."

Továbbiak

0 Tovább

Ingyenes brazil szabadegyetem Budapesten!

Az ELTE Portugál Tanszéke Brazília budapesti nagykövetségének támogatásával tíz előadásból álló ingyenes szabadegyetemi kurzust indít, amelyen Brazília történetéről, irodalmáról, filmművészetéről, zenéjéről, és jelen társadalmi állapotairól lesz szó.

Az előadások csütörtökönként lesznek az ELTE BTK kampuszán (Múzeum krt. 4), a C. épület fszt. 2-es termében. Az első előadásra február 21-én 17.30-kor kerül sor. Az előadások ingyenesek, és magyar nyelvűek.
Érdeklődni a palferenc1@hotmail.hu-n lehet.

brazília

0 Tovább

Elírták egy magyar festő nevét a világ legnagyobb naiv festészeti múzeumában

Rióban található a világ legnagyobbjának tartott naiv festők múzeuma, a MIAN, közvetlen a Corcovadora vezető sikló lábánál. A főleg brazil festőkre koncentráló múzeum alagsorában helyet kapott egy nemzetközi gyűjtemény is, ahol meglepődve fedeztem fel egy hazai szerzőt, bizonyos Surinyánét és az ő 1984-ben Mártélyban készült képét. Íme:

A magyar Surinyáné-Sunrigane képe, amit Mártélyban festett

És a félrevezető aláírás (végülis csak egy évszám van a név és a helységnév között)

Aztán ez lett belőle

A meglepetés az ismertető kiírásban jött, a brazil muzeológusok ugyanis kicsit szabadon értelmezték a magyar szerző nevét, nem sokat vesződve a betűzgetéssel: az önmagában még hagyján, hogy a művész vezetéknevéből keresztnév lett, de még csak azt sem sikerült helyesen leírni, hanem, amint a képen látható, Sunrigane lett szegény Surinyánéból (aki nagy valószínűséggel Surinyáné Borsodi Katalin naiv művész). És ha ez nem lenne elég, a nagy nyári alkotótáborok helységének nevét, Mártélyt, nagyvonalúan megtették vezetéknevévé. Így a kiírás szerint Sunrigane Martely készítette a képet (az évszámot szerencsére sikerült nem elrontani).

A helyszínen nem jeleztem a tévedést, mert siettem, de azt hiszem, írok egy levelet a múzeumnak a trehányságról.


A kép úgynevezett nemzetközi kontextusban

A képek azért ilyen bénák, mert egy rettenetesen gagyi turista géppel készítettem, mert még mindig él bennem a reflex, hogy Rióba nem szabad értékes műszaki tárgyakat vinni. Pedig tényleg rengeteget javult a közbiztonság.

0 Tovább

Végre megvan Telo méltó magyar változata!

Végre végre itt van a Telo-sláger méltó magyar coverelése: Pákó levonult a Duna-partra úgy kb. Csepelnél, és megcsinálta az Ai Se Eu Te Pego átíratát. A brazil nyár slágere így most már a magyar nyárban is megfelelő tolmácsolásban hallható. Az Izaura-blog szívből gratulál az eredményhez!

0 Tovább

Brazil gitárművész a Balatonon

Filo Machado brazil klasszikus gitárművész koncertje nyitotta meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált szombaton, őt követi majd szerda este a szintén brazil Carlos Barbosa-Lima. Róla bővebben itt illetve a videóban.

A jegy ára 1500 forint, további infó itt.

0 Tovább

Plakátkiállítás is lesz a Rio+20 miatt

Csak nem ússzuk meg a Rio+20-at: szerdán délelőtt 10-től látható a GLOB-ALL MIX - a Budapesti Brazil Nagykövetség és a Magyar Plakát Társaság rendezvénye. A neves grafikusművészek munkáit bemutató nemzetközi plakátkiállítás 43 országban ugyanakkor, 2012. június 20-án, a Rio+20 konferencia első napján nyílik. A kiállítást Sérgio Eduardo Moreira Lima Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg; köszöntőt mond Nagy Andor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke és Bartos Mónika országgyűlési képviselő, a Magyar Plakát Társaság tagja.

Cím: Képviselői Irodaház (V., Széchenyi rkp. 19., aula)

Vintage brazil poszter (dekoráció csupán)

0 Tovább

Brazil főzőtanfolyam Budapesten

Egyedülálló lehetőség bepillantani a nem trükkösen bonyolult, ám annál fantasztikusabb brazil konyha rejtelmeibe, mivel június 9-én, szombaton brazil főzőtanfolyamot rendeznek a Bécsi úton.

"Az alapötletünk az volt, hogy olyan ételeket mutassunk be a magyar közönségnek, melyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, egészségesek és az ízviláguk annyira különleges, hogy a siker garantált: le fogod nyűgözni a barátaidat és a családtagjaidat az új receptekkel!" - írják a szervezők.

Az elkészült ételeket a helyszínen meg lehet enni, és természetesen kísérőként caipirinha is lesz.

Előzetesen kell regisztrálni a szórólapon látható mailcímre, minél többen regisztráltok, annál olcsóbb. A cím: Chef Parade, II. ker. Bécsi út 27.
További infó itt

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek