Nem szoktam a kedvenc blogjaimat szó szerint idézni, jobban szeretek inspirálódni (csórni) tőlük, mint fordítgatni. Van viszont az Eyes on Brazilon egy érdekes poszt, amit már januárban bejelöltem, mivel amúgy is régóta akarok már írni a rettegett brazil közbiztonságról szerzett tapasztalatimról. De még mielőtt ez valóban megtörténne, íme pár idézet az érdekes cikkből.

Mint a szerző írja, egy-két favelában élt Rióban és Niteróiban (utóbbi hajóval 10 perc Riótól), de egyszer sem érezte, hogy veszélyben lett volna az élete. Mondjuk be is tartotta az általános szabályokat, például, hogy ne mászkáljon éjszakánként a favela és a „normális városrészek” határán. Amúgy egyszer sem félt az alatt a 12-13 hónap alatt, amit favelákban töltött.

Fantasztikusan szemléletes illusztráció a szemes blogról

„Ellentétben azzal az általános véleménnyel, miszerint a favelák veszélyesek, ha az ember valamelyikben vagy a közelében lakik, akkor a lehető legbiztonságosabb helyen van. Amennyiben egy piti tolvaj ugyanis úgy dönt, hogy az ott élőket rabolná ki, könnyen lehet, hogy nem éli meg a másnapot, ennek pedig az az oka, hogy egyetlen favelának a főnöke sem akarja a rendőrség vagy bárki más figyelmét magára vonni. Elég fontos (nekik), hogy a biznisz – azaz a drogkereskedelem – a megszokott kerékvágásban működjön, és hogy biztonságban tudják bonyolítani az ügyleteiket a közepestől a magas bevételig rendelkező kuncsaftokkal” – írja a kiváló blog szerzője.

Aztán kitér arra a kivételre is, amikor az egyik favela át akarja venni a hatalmat egy másik felett, azért, hogy nagyobb ereje, presztízse és még több pénze legyen (erről szól egy halom film a brazil filmgyártás elmúlt 10-15 évéből). A szerző szerint az ebből fakadó háború már a múlté, főleg, mert mostanában mind több riói favelába költözik be az UPP stb. (Unidade de Polícia Pacificadora). (Az UPP egy sikeres bűnüldöző program, hogy visszaszerezzék a drogdealerektől és magán milíciáktól a favelák irányítását. 2010-11 között kb. 12 riói favelában futott a program, az egyik a Cidade de Deus, azaz Isten városa, a Complexo Alemao nevű favelában elért őrületes sikerekről novemberben itt is szó volt.)

A végén még azt is javasolja a szerző, hogy ha valaki Rio menő városrészein kívül akar élni és inkább egy életszerű lakóhelyet választana magának, bátran költözzön valamelyik favela közelébe legalább néhány hónapra. (Ehhez Izaura-blogilag csak annyit fűznénk hozzá, hogy előtte azért tájékozódjon a helyiektől, hogy melyik legyen az a favela, mert nagyon nem mindegy, csúnyán be lehet nézni.)