Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Biztonságos vagy para favelában lakni?

Nem szoktam a kedvenc blogjaimat szó szerint idézni, jobban szeretek inspirálódni (csórni) tőlük, mint fordítgatni. Van viszont az Eyes on Brazilon egy érdekes poszt, amit már januárban bejelöltem, mivel amúgy is régóta akarok már írni a rettegett brazil közbiztonságról szerzett tapasztalatimról. De még mielőtt ez valóban megtörténne, íme pár idézet az érdekes cikkből.

Mint a szerző írja, egy-két favelában élt Rióban és Niteróiban (utóbbi hajóval 10 perc Riótól), de egyszer sem érezte, hogy veszélyben lett volna az élete. Mondjuk be is tartotta az általános szabályokat, például, hogy ne mászkáljon éjszakánként a favela és a „normális városrészek” határán. Amúgy egyszer sem félt az alatt a 12-13 hónap alatt, amit favelákban töltött.

Fantasztikusan szemléletes illusztráció a szemes blogról

„Ellentétben azzal az általános véleménnyel, miszerint a favelák veszélyesek, ha az ember valamelyikben vagy a közelében lakik, akkor a lehető legbiztonságosabb helyen van. Amennyiben egy piti tolvaj ugyanis úgy dönt, hogy az ott élőket rabolná ki, könnyen lehet, hogy nem éli meg a másnapot, ennek pedig az az oka, hogy egyetlen favelának a főnöke sem akarja a rendőrség vagy bárki más figyelmét magára vonni. Elég fontos (nekik), hogy a biznisz – azaz a drogkereskedelem – a megszokott kerékvágásban működjön, és hogy biztonságban tudják bonyolítani az ügyleteiket a közepestől a magas bevételig rendelkező kuncsaftokkal” – írja a kiváló blog szerzője.

Aztán kitér arra a kivételre is, amikor az egyik favela át akarja venni a hatalmat egy másik felett, azért, hogy nagyobb ereje, presztízse és még több pénze legyen (erről szól egy halom film a brazil filmgyártás elmúlt 10-15 évéből). A szerző szerint az ebből fakadó háború már a múlté, főleg, mert mostanában mind több riói favelába költözik be az UPP stb. (Unidade de Polícia Pacificadora). (Az UPP egy sikeres bűnüldöző program, hogy visszaszerezzék a drogdealerektől és magán milíciáktól a favelák irányítását. 2010-11 között kb. 12 riói favelában futott a program, az egyik a Cidade de Deus, azaz Isten városa, a Complexo Alemao nevű favelában elért őrületes sikerekről novemberben itt is szó volt.)

A végén még azt is javasolja a szerző, hogy ha valaki Rio menő városrészein kívül akar élni és inkább egy életszerű lakóhelyet választana magának, bátran költözzön valamelyik favela közelébe legalább néhány hónapra. (Ehhez Izaura-blogilag csak annyit fűznénk hozzá, hogy előtte azért tájékozódjon a helyiektől, hogy melyik legyen az a favela, mert nagyon nem mindegy, csúnyán be lehet nézni.)

0 Tovább

A világ egyik legveszélyesebb egyeteme lett a salvadori

Hónapok óta késsel és fegyverekkel támadnak a diákokra Salvadorban, Bahia fővárosában. Gyakran csak egy mobiltelefont vagy egy pár tornacipőt rabolnak, de folyamatosan rettegésben tartják a diákokat a Spiegel jó nagy cikke szerint. A támadók a szomszédos favelából jönnek - gyakran biciklivel - és szó szerint bármire képesek, ezért most az Universidade Federal da Bahia nevű salvadori egyetem a világ egyik legveszélyesebb felsőoktatási intézménye.

Pontos számok egyelőre nincsenek, de az egyetem vezetése szerint több mint száz ilyen eset fordult elő az elmúlt fél évben. A kampusz ugyanakkor paradicsomi: az 50 hektáros területet félig dzsungel borítja, majmok lógnak a fákról és érett mangók potyognak az egyetemisták ölébe - éppen ideális a gyors elrejtőzésre is.

Balra az egyetem, jobbra a favela (A képet a Spiegel adta kölcsön)

Az egyetem egyelőre nem tudja, hogyan reagáljon a rendszeres támadásokra, az egyik történelemprofesszor mindenesetre inkább a saját otthonába helyezte át a szemináriumokat, miután az egyik tanítványát fényes nappal megtámadták, elverték és kirabolták. (A teljes Stori németül a fent belinkelt cikkben olvasható.)

2 Tovább

Rió legkeményebb rendőrei bevetés előtt

Szó esett itt már a Tropa de elite (Elitalakulat) című Berlinale-győztes brazil filmről. Annak a keletkezéstörténetéhez röviden annyi, hogy José Padilha (nem a lounge-zenész) rendező egy dokumentumfilmet akart csinálni a riói rendőrség speciális alakulatáról, a BOPE-ról (Batalhao de Operacoes Policiais Especiais); de mivel össze-vissza fenyegették, hogy kicsinálják, maradt a játékfilm. Na, részben a BOPE pucolta ki november végén a Morro do Alemao nevű favelát. Itt pedig egy elképesztő videó arról, hogyan készültek a nagy bevetésre. Mivel Tarzan-portugált beszélek, nem értem a nagyfőnök minden egyes szavát, ha valaki 3 mondatban össze szeretné foglalni, küldjön mindenképp mailt a vincze.barbara@origo.hu-ra.

A videón amúgy a Paulo Henrique Azevedo de Moraes nevű Bope-főnök lelkesít 240 speciális rendőrt az operáció megkezdése előtt. 1.45-nél példát lehet venni, milyen motiváltak a rió csúcsrendőrök, ha bűnüldözésről van szó!

0 Tovább

További fotók a vasárnapi akcióról

További fotók a vasárnapi nagyszabású riói rendőri akcióról angol képfeliratokkal a boston.com oldalán, itt. Ez a sorozat egyik képe, a PAZ felirat békét jelent.

 

0 Tovább

Justin Bieber-freskót találtak az egyik szuperveszélyes riói drogbárónál

A hétvégén volt ez a 2600 rendőrt megmozgató óriási favela-kipucoló akció Rióban, amiről az ez alatti posztban már esett szó. Ennek során nemcsak 11 tonna marihuánát, egy egész fegyverarzenált (néhány itt) – beleértve egy rakétát is – foglaltak le a drogbandáknál, hanem egy Justin Bieberről készült freskót is.

 

Egy Pezao nevű nagyfőnök, akit a Guardian úgy jellemez, mint a terület legjobb traficante-ja (ez kb. ilyen drogbáró-dealer-nagyfőnököt jelent), úgy tűnik, a hely egyik legnagyobb Justin Bieber-fanja is egyben. Az R7 brazil hírsite mutatta be a 16 éves sztárról készült freskót, amit a veszélyes férfinál találtak, és egyúttal 65 letaglózó képben számolt be az akcióról (a többi 64 kép itt).

Az eddig példanélküli műveletet vasárnap reggel 8-kor kezdték a hetvenezer lakosú Complexo do Alemao nevű favelában és a rendőrség állítása szerint 9.30-ra már be is fejezték. Marcus Vinicius Braga, a drog-különítmény főnöke "aggasztóan nyugodtnak" írta le a műveletet és szinte biztosra veszi, hogy a drogbárók ellen folytatott harcok ezzel nem fejeződtek be. (A lenti képen látható a hathatós rendőri jelenlét.)


0 Tovább

2600 rendőr rohanta le az egyik legnagyobb riói favelát

Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi favelájában.

Helyszíni tudósítások szerint ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe - írja az MTI a favela szót a villa szó mintájára következetesen két l-lel.

Ezt a képet az AFP bátor fotósa készítette, remélem, nem sértődik meg, hogy kölcsönvettem

A riói katonai rendőrség főnöke közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favelában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a bűnözők nem reagáltak a szombati ultimátumukra, és nem voltak hajlandók feladni magukat.

(Mindenképp érdemes továbbolvasni!)

0 Tovább

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött Rióban a drogbandák ellen

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött kedden Rio de Janeiro faveláiban a drogbandák ellen.

A helyi hatóságok úgy vélik, hogy a bűnöző csoportokhoz tartozók immár városi gerillaharcot folytatnak a biztonsági erők ellen. Csak az elmúlt 48 órában több mint egy tucatszor támadtak rá a rendfenntartókra. Rendőrautókat gyújtottak fel, és golyózáport zúdítottak két őrposztra. Bár senki sem sebesült meg, a riói külvárosokban a félelem légköre uralkodik - írja az MTI.

Sergio Cabral, riói kormányzó kedden azt mondta, hogy az összes hadra fogható rendőrt mozgósították, akik páncélosok és helikopterek támogatásával kezdték meg a drogcsempészek kifüstölését.

Hogy ez az egész mekkora fighthoz vezethet, szépen bemutatja a Tropa de elite (Elit alakulat) című José Padilha-film, ami meg is nyerte a 2008-as Berlinalét, pedig azért bőven volt nála jobb alkotás.

0 Tovább

Lesz-e biztonsági para a riói vb-n és az olimpián?

Előre bocsátom, hogy nem saját - és kis barátaim - Brazíliával kapcsolatos cikkeit fogom itt kizárólag promózni. Mondjuk csak hetente egyszer rakok ki egyet. Ebben itt például felhívtam pár riói átlag fiatalt és riói favelaszakit azzal a kérdéssel, hogy szét kell-e paráznunk magunkat attól, ha az olimpiára vagy a foci vb-re Rióba utazunk. (A választ trükkösen nem árulom el, kiderül a cikkből - kacsintós szmájli.)

A brazil közbiztonságról most csak dióhéjban annyit, hogy a nagyvárosokban tényleg para kicsit a turistás közlekedés, de ha az ember észnél van, ill. a nyolckeres kirándulásoknál kicsit éberebb, plusz nem egy feltűnősködős, fényképezőgépcsattogtatós idióta; nem valószínű, hogy bármi rémisztő történik vele.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek