Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kell-e rettegni Brazíliában?

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk, amit az origóra írtam. Magamat nem idézem, mert az tré. A cikk itt.

0 Tovább

Függőlegesen terjeszkednek a favelák

Hamarosan jönnek a saját kontentok, de gyorsan még egy érdekes MTI-cikk a Globoból.

Az O Globo című brazil lap szerint 113 futballpálya méretével lett kisebb a riói favelák területe négy év alatt, a szegénynegyedek azonban vertikális növekedésnek indultak, noha a polgármester betiltotta az ilyen irányú terjeszkedést.

A 2000 és 2010 közötti években a nyomornegyedek lakossága 27,5 százalékkal, egymillióról 1,4 millióra bővült, miközben Rio de Janeiro más részeiben csak 7,4 százalékos népességgyarapodás volt kimutatható. A brazil nagyváros hivatalos körzethatárán belül jelenleg 763 favelát számlálnak, míg 2000-ben csak 514 volt. Ez 48 százalékos növekedést jelent. A favelákban 118 ezer új épület nőtt ki a földből ez idő alatt, ami 36,8 százalékos bővülés.

Rocinhában, Rio legnagyobb favelájában, a turistaövezet déli részén például a földcsuszamlásoktól fenyegetett veszélyzónában lévő 22 ezer négyzetméternyi lakóterületet bontottak le és költöztették ki az ott élőket, akiknek kártérítést fizettek. A hatóságok 2011 decembere és ez év márciusa között mégis 206 - napi átlagban 1,7 - új ház építését tiltották meg. Így viszont van olyan épület, amely 11 emeletet számlál. A tiltás ellenére a lakások megépülnek, és egyelőre nem is bontják le őket, még a 11 emeletest sem.

0 Tovább

Biztonságos vagy para favelában lakni?

Nem szoktam a kedvenc blogjaimat szó szerint idézni, jobban szeretek inspirálódni (csórni) tőlük, mint fordítgatni. Van viszont az Eyes on Brazilon egy érdekes poszt, amit már januárban bejelöltem, mivel amúgy is régóta akarok már írni a rettegett brazil közbiztonságról szerzett tapasztalatimról. De még mielőtt ez valóban megtörténne, íme pár idézet az érdekes cikkből.

Mint a szerző írja, egy-két favelában élt Rióban és Niteróiban (utóbbi hajóval 10 perc Riótól), de egyszer sem érezte, hogy veszélyben lett volna az élete. Mondjuk be is tartotta az általános szabályokat, például, hogy ne mászkáljon éjszakánként a favela és a „normális városrészek” határán. Amúgy egyszer sem félt az alatt a 12-13 hónap alatt, amit favelákban töltött.

Fantasztikusan szemléletes illusztráció a szemes blogról

„Ellentétben azzal az általános véleménnyel, miszerint a favelák veszélyesek, ha az ember valamelyikben vagy a közelében lakik, akkor a lehető legbiztonságosabb helyen van. Amennyiben egy piti tolvaj ugyanis úgy dönt, hogy az ott élőket rabolná ki, könnyen lehet, hogy nem éli meg a másnapot, ennek pedig az az oka, hogy egyetlen favelának a főnöke sem akarja a rendőrség vagy bárki más figyelmét magára vonni. Elég fontos (nekik), hogy a biznisz – azaz a drogkereskedelem – a megszokott kerékvágásban működjön, és hogy biztonságban tudják bonyolítani az ügyleteiket a közepestől a magas bevételig rendelkező kuncsaftokkal” – írja a kiváló blog szerzője.

Aztán kitér arra a kivételre is, amikor az egyik favela át akarja venni a hatalmat egy másik felett, azért, hogy nagyobb ereje, presztízse és még több pénze legyen (erről szól egy halom film a brazil filmgyártás elmúlt 10-15 évéből). A szerző szerint az ebből fakadó háború már a múlté, főleg, mert mostanában mind több riói favelába költözik be az UPP stb. (Unidade de Polícia Pacificadora). (Az UPP egy sikeres bűnüldöző program, hogy visszaszerezzék a drogdealerektől és magán milíciáktól a favelák irányítását. 2010-11 között kb. 12 riói favelában futott a program, az egyik a Cidade de Deus, azaz Isten városa, a Complexo Alemao nevű favelában elért őrületes sikerekről novemberben itt is szó volt.)

A végén még azt is javasolja a szerző, hogy ha valaki Rio menő városrészein kívül akar élni és inkább egy életszerű lakóhelyet választana magának, bátran költözzön valamelyik favela közelébe legalább néhány hónapra. (Ehhez Izaura-blogilag csak annyit fűznénk hozzá, hogy előtte azért tájékozódjon a helyiektől, hogy melyik legyen az a favela, mert nagyon nem mindegy, csúnyán be lehet nézni.)

0 Tovább

Tudásmorzsa: A brazilok hat százaléka él favelában

A brazil földrajzi és statisztikai intézet adatai szerint több mint 11,4 millió ember, azaz Brazília lakosságának hat százaléka él favelákban. Az országban 6329 favelát tartanak számon, a legtöbbet (23,2%) Sao Paolo államban, a második legtöbb (19,1%) Rio de Janeiro államban van.

A favelákban álló bádogházak 67,3 százalékában van szennyvízcsatorna, 72,5 százalékában áram, 88,3 százalékában folyó víz és a szemétszállítás is működik.

A riói Rocinhát  tartják a világ legnagyobb favelájának

0 Tovább

Felszabadították a világ egyik legnagyobb faveláját

Vasárnap reggel a rió szuperrendőri alakulat, a BOPE felszabadította a világ legnagyobb favelájának tartott Rocinhát. A brazil rendőrség és a hadsereg több elitegysége, összesen 3000 ember, tankokkal és helikopterekkel szállta meg a Rocinhát, ahol legalább 120 ezer ember lakik. Az akció előtti napokban elfogták Rio egyik legkeresettebb drogbáróját, a Rocinhát irányító Antonio Francisco Bonfim Lopest (becenevén Nem).

Amióta Rio megkapta a 2014-es foci-világbajnokság és a 2016-os nyári olimpiai játékok szervezési jogát, sorra tisztítja a faveláit, amikből óvatos becslések szerint legalább kétszáz van. A lefoglalt drogokról és fegyverekről elképesztő videó itt.

A hvg.hu Nagyításában még több kép itt.

0 Tovább

Testen hordható nyomornegyed

0 Tovább

Rio Breaks

Be kell valljuk, hogy csak most jutott el hozzánk a Rio Breaks címet viselő 2009-es szörfös favelafilm híre. Alkalmasint majd mi is megnézzük az érdekesnek tűnő dokut, de addig is sok szeretettel küldjük mindenkinek a film fantasztikus soundtrackjét.

0 Tovább

Dübörög a tisztogatás Rioban

A szó szoros értelmében dübörög a 2014-es focivébé előtti tisztogatás Rio de Janeiroban, hiszen a hírek szerint a BOPE kommandósai ezúttal tankok (valójában lövészpáncélosok) kíséretében vonultak be a Mangueira nevű favelába. A vicces az, hogy a korábbi években már többször is rajtaütöttek az itt tenyésző drogkartelleken, de úgy tűnik, nem sok sikerrel. Most azonban muszáj lesz fenntartani az ellenőrzést, hiszen Mangueria közelében van a Maracana-stadion, és mindennél kínosabb lenne, ha a drogbandák visszaszivárognának a a döntő helyszínének közelébe.

Ugye, hogy nem tank? (a kép az Origoról van)

Úgy tűnik, az elmúlt hetekben-hónapokban a rendőrség komolyan elszánta magát arra, hogy a főbb rioi közlekedési útvonalak és stadionok környékén lévő favelákat pacifikálja, mert ez már a 18. megtisztított kerület. Arra mondjuk roppant kíváncsiak lennénk, az eddigi foglalásokat milyen infrastrukturális és társadalmi felzárkóztató programokkal támogatták meg, mert - hatalmas szociálpolitikai közhely következik! - néhány száz Colt Commandot lóbáló deszantossal nem lehet mélyreható változást előidézni, a katonák kivonulásával megint vissszajönnek a szintén jól felfegyverzett dealerek, és azután kezdődik az egész előről.

Most el is kezdem túrni az internetet egy olyan cikk után, ami megvonja az eddigi intézkedések mérlegét!

3 Tovább

Ismét drogbandák lőtték egymást egy riói favelában

Egyelőre nincs sok időm, így most egy gyors hétfői MTI, aztán hamarosan újra jönnek a Fantasztikus Témák!

Egy favela fölötti ellenőrzés megszerzéséért vívott tűzpárbajt egymással két drogbanda vasárnap Rio de Janeiro északi részén. A brazil nagyváros rendőrsége szerint hat bandatag életét vesztette, három vétlen civil pedig könnyebben megsebesült. Tíz fegyveres támadt rá a Para Pedro nevű negyedre, és az ezt követő lövöldözésben ketten meghaltak, négy drogdealer pedig a helyszínre érkező rendőrökkel kibontakozott összecsapásban vesztette élet. Négy bűnözőt őrizetbe vettek, több fegyvert lefoglaltak a rendőrök.

0 Tovább

A világ egyik legveszélyesebb egyeteme lett a salvadori

Hónapok óta késsel és fegyverekkel támadnak a diákokra Salvadorban, Bahia fővárosában. Gyakran csak egy mobiltelefont vagy egy pár tornacipőt rabolnak, de folyamatosan rettegésben tartják a diákokat a Spiegel jó nagy cikke szerint. A támadók a szomszédos favelából jönnek - gyakran biciklivel - és szó szerint bármire képesek, ezért most az Universidade Federal da Bahia nevű salvadori egyetem a világ egyik legveszélyesebb felsőoktatási intézménye.

Pontos számok egyelőre nincsenek, de az egyetem vezetése szerint több mint száz ilyen eset fordult elő az elmúlt fél évben. A kampusz ugyanakkor paradicsomi: az 50 hektáros területet félig dzsungel borítja, majmok lógnak a fákról és érett mangók potyognak az egyetemisták ölébe - éppen ideális a gyors elrejtőzésre is.

Balra az egyetem, jobbra a favela (A képet a Spiegel adta kölcsön)

Az egyetem egyelőre nem tudja, hogyan reagáljon a rendszeres támadásokra, az egyik történelemprofesszor mindenesetre inkább a saját otthonába helyezte át a szemináriumokat, miután az egyik tanítványát fényes nappal megtámadták, elverték és kirabolták. (A teljes Stori németül a fent belinkelt cikkben olvasható.)

2 Tovább
«
123

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek