Brazil nádcukor ment meg minket a keserűségtől, száz év után először ugyanis nádcukrot finomítanak Magyarországon, hogy pótolják a hiányt. Az első 8000 tonna már Kaposváron van, az asztalra ősszel kerülhet a brazil nádcukor.

Lám, hogy változik a világ, nemrég még azt írtuk itt, hogy a brazilok miatt nincs cukor a sarki közértben, amit aztán a hivatalos szervek némiképp meg is erősítettek, most meg azt fogjuk írni, hogy éppen miattuk lesz!

A Magyar Cukor Zrt. Brazíliából származó, 20 ezer tonnányi nádcukor feldolgozásával enyhíti a cukorrépa kora őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt - írja a szerdai Világgazdaság.

Így néz ki megmentőnk, a cukornád, ráadásul amikor még zöld, le is szokták centrifugálni és akkor szuperfinom lé folyik ki belőle

A lépés azért is különleges, mert Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít. A dél-amerikai alapanyag Constantán keresztül érkezik majd a Duna menti adonyi kikötőbe.

A 20 ezer tonnányi nyers nádcukorból a feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz - tájékoztatta a Világgazdaságot Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása - írja a cikkre hivatkozva az MTI.

Az első szállítmány - 8000 tonna - Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát.

(Engem például az nagyon érdekelne, hogy rá lesz-e írva a zacskóra, hogy Nádcukor vagy marad az, hogy Cukor.)