Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétfőn már brazil nádcukrot ebédelhetünk

Hétfőtől már az üzletekben lehet a répából készült cukorral azonos minőségű, Brazíliából importált nádcukor, amelyet a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában, az ország egyetlen működő cukorgyárában dolgoznak fel - közölte Szeles Zoltán, a kaposvári gyár operatív igazgatója pénteken az MTI-vel.

A nádcukor behozatalára azért volt szükség, mert nem tudják kiszolgálni a vevőiket a hazai cukorrépa őszi betakarításáig, a magyarországi termelés ugyanis az elmúlt években jelentősen visszaesett - indokolta Szeles Zoltán a tulajdonos, az osztrák Agrana cégcsoport lépését. Mint mondta, gazdasági szempontból ez nekik "nullás üzlet", a piac megtartása és fenntartása a céljuk.

A nádcukorból készült termék fogyasztói ára a cukorrépából készült cukorhoz hasonló lesz - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a piaci árakat alapvetően a világpiaci árak, illetve az európai piaci árak befolyásolják.

Az igazgató a nádcukor behozatalról azt mondta: importra a hazai cukorrépa-termelés csökkenése óta minden évben szükség van, az újdonság az, hogy most nem répa-, hanem nádcukor került az országba. Ez annyiban különleges, hogy Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot. A nádcukor finomítására április óta készültek, a kristályosítás technológiai folyamata ugyanis más, mint a répacukornál - fűzte hozzá.

A kaposvári gyárban 20 ezer tonna nyers nádcukorból mintegy 19 ezer tonna - a répacukorral azonosan, 99,9 százalék szacharóz vegyületet tartalmazó - tiszta cukor készül.

Az első 8 ezer tonnás brazíliai szállítmány feldolgozását szerdán kezdték el, a munka várhatóan a hónap végéig tart. A feldolgozásban a gyár 170 állandó dolgozója mellett 60 idénymunkás is részt vesz.

A várhatóan szeptember 7-én induló, 100-110 naposra tervezett kampányban mintegy 900 ezer tonna cukorrépából 105-110 ezer répacukrot állítanak elő, ami megfelel az Európai Unió által meghatározott, cukorrépából belső piacra termelhető cukorkvótának - közölte az igazgató. Hozzátette: ez a mennyiség a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi.

0 Tovább

Brazil nádcukor érkezik a magyarok asztalára!

Brazil nádcukor ment meg minket a keserűségtől, száz év után először ugyanis nádcukrot finomítanak Magyarországon, hogy pótolják a hiányt. Az első 8000 tonna már Kaposváron van, az asztalra ősszel kerülhet a brazil nádcukor.

Lám, hogy változik a világ, nemrég még azt írtuk itt, hogy a brazilok miatt nincs cukor a sarki közértben, amit aztán a hivatalos szervek némiképp meg is erősítettek, most meg azt fogjuk írni, hogy éppen miattuk lesz!

A Magyar Cukor Zrt. Brazíliából származó, 20 ezer tonnányi nádcukor feldolgozásával enyhíti a cukorrépa kora őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt - írja a szerdai Világgazdaság.

Így néz ki megmentőnk, a cukornád, ráadásul amikor még zöld, le is szokták centrifugálni és akkor szuperfinom lé folyik ki belőle

A lépés azért is különleges, mert Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít. A dél-amerikai alapanyag Constantán keresztül érkezik majd a Duna menti adonyi kikötőbe.

A 20 ezer tonnányi nyers nádcukorból a feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz - tájékoztatta a Világgazdaságot Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása - írja a cikkre hivatkozva az MTI.

Az első szállítmány - 8000 tonna - Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát.

(Engem például az nagyon érdekelne, hogy rá lesz-e írva a zacskóra, hogy Nádcukor vagy marad az, hogy Cukor.)

1 Tovább

Na tessék, hogy van köze a braziloknak a cukor árához!

Sokan felhördültek, amikor azt írtam, hogy a cukor drágulásának a brazilok az okai. Itt a cikk, amiből kiderül az igazság: "Az áremelkedés oka, hogy a világ két legnagyobb cukortermelő országában - Brazíliában és Indiában - rossz volt a termés, másrészt emelkedik az olaj ára, és ezért Brazíliában a cukornádból több bioetanolt gyártanak. (...) A kereslet legnagyobb részét az elmúlt években import cukorral szolgálták ki, az árakat így alapvetően az import határozta és határozza meg ma is. "A közelmúltban azért emelkedtek olyan hirtelen az árak, mert tartalékkészletek hiányában és az EU szabályozás miatt a világpiaci hatások közvetlenül begyűrűztek a belpiaci árakba" - állítja a minisztérium.

0 Tovább

A brazilok miatt nincs elég cukor a sarki közértben

Na mért nem lesz nálunk elég cukor? Na mért? Hát a brazilok miatt. A brazilok ugyanis olyan modernek lettek, hogy gazdasági boomjuk keretében elkezdtek bioetanolt előállítani a cukornádból, ami ugye remek alternatíva a benzin mellett.

A bioetanolt vegyi úton, cukornádból állítják elő. Az előbb mondták az Inforádióban, hogy nemcsak Magyarországon van (és lesz) egyre kevesebb cukor emiatt, hanem egész Európában. Azt is mondták, hogy nálunk már most vannak olyan boltok, ahol korlátozták a cukorvásárlást és egy ember csak max. három kiló cukrot vehet. Heló hatvanas évek!

Bár ma már korszerű gépek végzik a munkát, egy ilyen archaikus hangulatú képet választottam, mert így egy pillanatra megemlékezhetünk Izaurára és sorstársaira, akik szintén cukornád-ültetvényen dolgoztak

Jó hír viszont, hogy a februári Geo magazin szerint jelenleg 70 ezer négyzetkilométren termesztenek cukornádat Brazíliában (ez kb. akkora, mint Magyarország mínusz Kisalföld) és ezt a közeli jövőben további 230 ezerrel szeretnék növelni (ez a terület valamivel nagyobb, mint 3 Magyarország).

Amúgy Brazília a látszat ellenére nem akkora jófej zöld ügyekben: 179 ország ökomérlegének összehasonlításakor első helyen a legnagyobb környezetszennyezőként Brazília áll. Bűnlajstromján fakivágások, biodiverzitás elvesztése, műtrágyák hatalmas mértékű használata és vízszennyezés.

5 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek