Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétfőn már brazil nádcukrot ebédelhetünk

Hétfőtől már az üzletekben lehet a répából készült cukorral azonos minőségű, Brazíliából importált nádcukor, amelyet a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában, az ország egyetlen működő cukorgyárában dolgoznak fel - közölte Szeles Zoltán, a kaposvári gyár operatív igazgatója pénteken az MTI-vel.

A nádcukor behozatalára azért volt szükség, mert nem tudják kiszolgálni a vevőiket a hazai cukorrépa őszi betakarításáig, a magyarországi termelés ugyanis az elmúlt években jelentősen visszaesett - indokolta Szeles Zoltán a tulajdonos, az osztrák Agrana cégcsoport lépését. Mint mondta, gazdasági szempontból ez nekik "nullás üzlet", a piac megtartása és fenntartása a céljuk.

A nádcukorból készült termék fogyasztói ára a cukorrépából készült cukorhoz hasonló lesz - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a piaci árakat alapvetően a világpiaci árak, illetve az európai piaci árak befolyásolják.

Az igazgató a nádcukor behozatalról azt mondta: importra a hazai cukorrépa-termelés csökkenése óta minden évben szükség van, az újdonság az, hogy most nem répa-, hanem nádcukor került az országba. Ez annyiban különleges, hogy Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot. A nádcukor finomítására április óta készültek, a kristályosítás technológiai folyamata ugyanis más, mint a répacukornál - fűzte hozzá.

A kaposvári gyárban 20 ezer tonna nyers nádcukorból mintegy 19 ezer tonna - a répacukorral azonosan, 99,9 százalék szacharóz vegyületet tartalmazó - tiszta cukor készül.

Az első 8 ezer tonnás brazíliai szállítmány feldolgozását szerdán kezdték el, a munka várhatóan a hónap végéig tart. A feldolgozásban a gyár 170 állandó dolgozója mellett 60 idénymunkás is részt vesz.

A várhatóan szeptember 7-én induló, 100-110 naposra tervezett kampányban mintegy 900 ezer tonna cukorrépából 105-110 ezer répacukrot állítanak elő, ami megfelel az Európai Unió által meghatározott, cukorrépából belső piacra termelhető cukorkvótának - közölte az igazgató. Hozzátette: ez a mennyiség a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi.

0 Tovább

Brazil nádcukor érkezik a magyarok asztalára!

Brazil nádcukor ment meg minket a keserűségtől, száz év után először ugyanis nádcukrot finomítanak Magyarországon, hogy pótolják a hiányt. Az első 8000 tonna már Kaposváron van, az asztalra ősszel kerülhet a brazil nádcukor.

Lám, hogy változik a világ, nemrég még azt írtuk itt, hogy a brazilok miatt nincs cukor a sarki közértben, amit aztán a hivatalos szervek némiképp meg is erősítettek, most meg azt fogjuk írni, hogy éppen miattuk lesz!

A Magyar Cukor Zrt. Brazíliából származó, 20 ezer tonnányi nádcukor feldolgozásával enyhíti a cukorrépa kora őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt - írja a szerdai Világgazdaság.

Így néz ki megmentőnk, a cukornád, ráadásul amikor még zöld, le is szokták centrifugálni és akkor szuperfinom lé folyik ki belőle

A lépés azért is különleges, mert Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít. A dél-amerikai alapanyag Constantán keresztül érkezik majd a Duna menti adonyi kikötőbe.

A 20 ezer tonnányi nyers nádcukorból a feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz - tájékoztatta a Világgazdaságot Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása - írja a cikkre hivatkozva az MTI.

Az első szállítmány - 8000 tonna - Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát.

(Engem például az nagyon érdekelne, hogy rá lesz-e írva a zacskóra, hogy Nádcukor vagy marad az, hogy Cukor.)

1 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek