Miközben mi azt nézzük, hogyan kúszik végre a hőmérő higanyszála a nulla felé, addig odát már a karneváli szezonra alapoznak - például a kiskedvencek megtáncoltatásával. A hajtás után az MTI humorsziporkákkal megtűzdelt tudósítása a Blocao-ról!

Sokak szerint a karnevál a brazíliai élet egyik legmeghatározóbb pillanata, és az évente megrendezésre kerülő Blocao – az utcai mulatság (bloco) és a kutya (cao) szavak összeillesztésének gyümölcse – révén a négylábú háziállatok is kivehetik a részüket a mulatozásból.

A vasárnapi felvonuláson rózsaszín tütübe és munkásruhába öltöztetett labradorok ugrándoztak együtt tündérszárnyakkal felszerelt máltai terrierekkel. A valódi kilétüket pedig inkább szuperhősjelmez mögé rejtő uszkárok kissé zavartan szaglászták a flitteres háremnadrágokba öltöztetett tacskókat. „Copacabanában jut most egy négyzetméterre a legtöbb kutyatulajdonos. Nemcsak ők, hanem az állatok is megérdemlik ezt a nagyszabású ünnepséget” – mondta Marco Antonio Toto, a Blocao szervezője, aki valóban igazat beszél, a Zona Sulban elképesztő sok a házikedvenc-kategóriás kis öleb.

A viszonylag kevés összezördülés nélkül lezajlott, a tengerparti Atlantica sugárúton végiggördülő felvonuláson számtalan új barátság – és pórázcsomó – köttetett. A karneváli hangulat még a legvisszahúzódóbb résztvevőkből is kihozta az állatot: a hot dognak öltözött hároméves Kiko nevű tacskóra még a saját gazdája is alig ismert rá. „Normális esetben nem túl társaságkedvelő kutya, sem az embereket, sem a többi ebet illetően, de most tényleg remekül szórakozik. Biztos magával ragadta a karneváli szellem” – magyarázta a gazdája.

„Azt hiszem, hogy a Blocao létezésének a ténye, illetve hogy ilyen sok embert és állatot idevonz, azt mutatja, hogy változik az állatokkal szembeni hozzáállásunk – jelentette ki az egyik résztvevő, aki két mentőkutyájával érkezett a felvonulásra. – A társadalom végre kezdi megérteni, hogy még ha valaki nem is szereti az állatokat, akkor is tisztelnie kell őket.”