Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Német származású brazil is lehet az új pápa

XVI. Benedek pápa bejelentése, miszerint február 28-ával lemond tisztségéről, kisebb földrengést váltott ki a katolikus egyházban. Azonnal spekulációk indultak meg lehetséges utódjáról. És mivel a katolikus egyház a maga 1,2 milliárd tagjával az egész világon jelen van, nehéz megjósolni, ki lesz a befutó a kb. 117 induló közül.

Igen ritka esemény, hogy egy pápa lemond tisztségéről. Legutóbb ilyen a 15. században, 1415 júliusában történt, akkor XII. Gergely pápa tett így.

Az optimális pápautód a hozzáértők szerint 60-70 év közötti, magas teológiai képzésben részesült, karizmatikus, jó vezető és nem utolsó sorban a Vatikánnal is jó kapcsolatot ápol. Mivel Afrikában és Latin-Amerikában él a katolikusok kb. fele, sokakban ismét felcsillant a remény, hogy ezúttal végre nem európai lesz a pápa. Eddig mindig európai és fehér egyházi személy látta el a tisztséget; most pedig ott van az utódjelöltek között a ghánai Peter Turkson bíboros is, akit, bár se nem fehér, se nem európai, sokan mégis nagy esélyesnek tartanak, de megbízható források Erdő Péter bíborost is emlegetik .

odilo schererOdilo Scherer

Itt most viszont nem veszünk számba mindenkit, csak a 19 latin-amerikai induló egyikével, a brazil Odilo Scherer bíborossal foglalkozunk. A 63 éves bíboros Sao Paulóból venné be Vatikánt, és bizonyos dolgokban egyáltalán nem régi vágású: élénken twitterezik, továbbá meggyőződése, hogy az internet és a Facebook segítségével kell közelebb vinni az egyházat a fiatalokhoz.

Más dolgokban viszont nem ennyire haladó szellemiségű a német bevándorlók gyermeke, aki már szülei új hazájában, Brazíliában, egy Cerro Largo nevű helyen látta meg a napvilágot (Rio Grande do Sul államban). Scherer szerint ugyanis nem kell görcsösen új stratégiákat kialakítani, hiszen, mint ahogy valahol mondta: "A legújabb a legrégebbi, hirdessétek az Evangéliumot!"

És azt az érdekességet se felejtsük el megemlíteni, hogy ha ő lenne a kiválasztott, a német pápát egy német származású brazil pápa követné.

0 Tovább

Most pedig mindenki adakozzon - Boglár Lajos gyűjteménye veszélyben!

Bede Másfélévutazás Márton hívta fel a figyelmemet erre a kitűnő lehetőségre: itt az idő, hogy akiben van egy kis jó érzés, van valamennyi pénze, fontos neki Latin-Amerika és/vagy az antropológia, adakozzon a Szimbiózis Alapítványnak.

Néhány részletet kimásoltam, a teljes felhívás itt .

"Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyamatosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében.

Nemzetközileg is elismert gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye az a felbecsülhetetlen értékű tárgyanyag, amely ma a budapesti Néprajzi Múzeumban  található.

Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni.

A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indít, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a család által kért összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja."

A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: 11717009-20044576   (OTP Bank)
0 Tovább

A karneváli szezon színes tollai

Idén február 8 és 12. között lesz a hivatalos karnevál, de Rióban (meg gondolom, a többi brazil városban is) már javában megy a beöltözős őrjöngés. Egyre-másra változnak át kedves barátaim a Facebookon kólásdobozzá, színes labdákat tartalmazó hálóvá, olajsejkké. Már évek óta készülök írni egy nagy posztot arról, mennyivel jobbak az utcai blocók, mint a lehúzós Sambadromóban izzadni órákon át sok pénzért, ám az előző évek tapasztalatai alapján idén már nem ígérem biztosan, hogy megírom végre.

toll Marta Balcerzak

És egy laza szálakkal ide kötődő hír: a Front Row Society a "Tollak vs. kristályok" tervezési versenyén az volt a feladat, hogy a pályázók a természet által inspirált formákat alakítsanak át ruhán viselhető művészi mintává. Ez itt a 14 győztes egyike, Marta Balcerzak, akit a brazil karneváli szezonban használt egzotikus madártollak inspiráltak. A minta hamarosan sálakon lesz kapható világszerte. Hogy pontosan hol és hogy ki a többi győztes, itt.

0 Tovább

Építse le Brazíliával kapcsolatos előítéleteit!

Nem tudom, hogy Rafael önjelölt, hazájáért felelősséget érző enterténer vagy valamilyen országimázs-szervezetnek dolgozik, mindenesetre elkezdett egy sorozatot, amiben a brazil előítéletekkel akar szakítani, és ez itt az első rész. Angolul van, ezért - és a remek tartalom miatt - azoknak is érdekes, akik amúgy nem fogékonyak a brazil témákra. Valamivel kevesebb, mint 500 nap van a brazíliai foci-vb-ig, addigra végülis kitisztulhat a kép Brazíliáról.

0 Tovább

Bemutatták a 2014-es foci-vb hivatalos poszterét

Nyilvánosságra hozták a 2014-es foci-vb hivatalos poszterét. Egy bizonyos Crama ügynökség munkája, amely két cselező játékos lába közti fehér foltban ábrázolja Brazília térképét, körben pedig, a színes részeken brazil szimbólumok sorjáznak. A győztes posztert olyan illusztris zsűri választotta ki, melyben ott ült Ronaldo, Bebeto egykori játékos, Romero Britto művész és Marta Suplicy brazil kulturális miniszter. A vb-n résztvevő 12 brazil város már novemberben bemutatta a saját poszterét. A Fuleco névre hallgató tatu-kabalaállatról pedig már mi is szót ejtettünk.

foci-vb hivatalos poszterKattintson a képre, és akkor nagyobban is előjön!

A poszter bemutatását eredetileg a vb kezdete előtt pontosan 500 nappal, hétfőre tervezték, de a santa mariai klub 235 halálos áldozatot követelő tragédiája miatt szerdára halasztották az eseményt.

(Update: több brazil cimbora arról témázgat a Facebookon, hogy a grafika a brazil Unilever logójára emlékezteti őket. Hát tessék, itt a logó, döntse el magának bárki.)

0 Tovább

"A brazilokkal nem lehet durván beszélni"

Valamiért elkerülte a figyelmemet ez a nagyon részletes és kellemes összeállítás a Határátkelő-blogon. De nincs veszve semmi, a legtöbb megállapítás örökérvényű és a legfőbb magyar-brazil különbségeket most idemásolom. Többször hangosan, a térdemet csapkodva nevettem, annyira találó némelyik megfigyelés. Amúgy az egész írás elég hangulatos:

"Írok néhány helyi sajátosságot, amivel otthon biztosan nem találkozol, de itt teljesen természetes:

1.) Autópályán szembejövő biciklista.
2.) Az autópályát motorosok is használják (teljesen mindegy hány köbcenti), úgy röpködnek az autók mellett, mint a legyek.
3.) Autópályát keresztező út, szembejövő forgalommal (plusz motorosok), közlekedési lámpa nélkül. Muszáj használnod, különben nem tudsz hazamenni, mert kerülőút nincs. Azt hiszem, akkor halálfélelmem volt. De itt ez teljesen megszokott, nem láttam keresztet és virágcsokrot az út mentén.
4.) Egyes autók itt alkohollal működnek.
5.) A sarki kocsma helyén viszont sarki templom van. Falunként kb. 15.
6.) A benzinkútnál ingyenes a kávé.
7.) A STOP tábla helyett PARE feliratú táblánál kell megállni. Ezt jó, ha tudod. A megállni tilos pedig egy keresztülhúzott nagy E. Ezt is jó, ha tudod.
8.) Este 10 után a piros lámpa ugyan piros lámpaként funkcionál, de HALADJUNK! jelszó alatt ezt senki sem veszi komolyan (szigorúan gyér forgalom esetén!), a rendőr pedig tárgyalóképes. Itt még megjegyezném, hogy nagyobb városokban nem is ajánlott éjjel megállni a piros lámpánál (elég csak lelassítani), mert csak alkalmat ad a bűnözőknek, hogy kiraboljanak, míg várakozol.

vegyestálTipikus brazil vegyestál

9.) Azok a brazilok, akik mindent összekutyulnak a tányérjukon, mert szeretnek mindenből egy kicsit szedni, értem ez alatt bab, rizs, husi, krumpli, saláta, lasagne stb... teljesen rosszul voltak, hogy a húsos hasét, csülkös babbal ettem...hát, az biztos kivétel volt...Nekem viszont ízlett.
10.) A brazilokkal nem lehet durván beszélni és sürgetni őket. Ha ideges vagy, néznek rád nagy szemekkel és kérdezik, mi a baj. Ha erre még jobban kijössz a sodrodból, kedvesen megkérdezik, hogy kérsz-e kávét.
11.) Minden WC-ülőke szivacsos és puha és nem hideg.
12.) A WC-papírt nem húzzák le, hanem bele kell dobni egy szemetesbe, mert túl szűkek arrafelé a csatornák és sokszor el is dugulnak.
13.) Nagy divat errefelé a dupla hangfallal felturbózott autó: ez úgy néz ki, hogy beépítenek a csomagtartóba 2 db nagy teljesítményű hangfalat, aztán hadd szóljon! Csutkára a zenét, ki milyet szeret, aztán a kocsit kint hagyják a ház előtt. Ilyen felturbózott autó van egy pár, minden utcában más zene szól, úgyhogy non-stop utcabál feelingje van az embernek.

hangszóró a kocsibanOké, ennyire nem szokott brutál lenni, de azért nagyon nem lepődnék meg, ha látnék egy ilyet

14.) A házak nagy része kívül-belül csempével van leburkolva, ez a magas páratartalom miatt van. Ahol vakolva vannak a falak, azokat évente kell(ene) festeni, mert hamar fekete lesz a penésztől."

Továbbiak

0 Tovább

Capoeira-film a hideg hétköznapokra

Most vettem észre, hogy fent van a Youtube-on a Besouro című film, amire nagy várakozással ültem be 2009-ben a Berlinalén, aztán majdnem elaludtam, olyan unalmas volt, végül - bár azért egész jól szórakoztam - kicsit csalódottan távoztam. Nem is ajánlanám itt, ha hibái ellenére nem derülne ki belőle egy sor érdekes dolog a capoeiráról, annak egy fontos alakjáról, Besouro Mangangáról, a legendás bahiai capoeiristáról illetve az 1920-as évek állapotairól. Szóval ha úgy nézi valaki, mint egy játékfilmes jegyeket is magán viselő dokut, akkor jól fog szórakozni.

(Magáról Besouro Mangangáról itt van az alaptudás.)

besouro

0 Tovább

Groovy zene január végére: Rafael Castro

Rafael Castro egy tréfás kedvű brazil énekes. Ez pedig egy hot, groovy száma:



Még több szám és remek hangulatú weboldal itt. (Engem amúgy halványan Frank Zappára emlékeztet a habitusa.)

rafael castro

0 Tovább

Közel 250 halálos áldozat egy dél-brazíliai szórakozóhelyen

Nem nagyon szoktam aktuális híreket posztolni, de ezt most kirakom, illetve idekopizom:

Egyetlen vészkijárata volt a Brazília déli részén fekvő Santa Maria városában található Kiss nevű klubnak, ahol helyi idő szerint ma hajnalban 245 halálos áldozatot követelő diszkótűz tört ki. A szórakozóhely belső terében tartózkodóknak mindössze a fele élte túl, amikor a fellépő zenekar tűzijátéka miatt meggyulladt a helyiség szigetelése. A diszkónak nem volt tűzvédelmi engedélye, pedig a hatóságok szóltak nekik, hogy újítsák meg. A túlélők beszámolói alapján nem volt esélye annak, aki nem állt nagyon közel a vészkijárathoz. A helyszínen készült videó alapján a teremben akkora volt a füst, hogy semmit sem lehetett látni. Az MTI szerint ez az elmúlt évtized legnagyobb diszkószerencsétlensége.

A Kissben egyetemi bulit tartottak, főleg mezőgazdasági hallgatók voltak ott, a brazil lapértesülések szerint a halálos áldozatok többsége tinédzser. A klubban telt ház volt, körülbelül 500 ember tartózkodott bent, és még további 1500 a belső udvar területén. Sokan a mérgező füst miatt haltak meg, de az áldozatok többségét valószínűleg halálra taposták. Dilma elnök azonnal a helyszínre utazott. (További részletek itt)

Képek a fotóra klikkelve (az origóról csórva):

Itt meg egy videó:

0 Tovább

Ingyenes brazil szabadegyetem Budapesten!

Az ELTE Portugál Tanszéke Brazília budapesti nagykövetségének támogatásával tíz előadásból álló ingyenes szabadegyetemi kurzust indít, amelyen Brazília történetéről, irodalmáról, filmművészetéről, zenéjéről, és jelen társadalmi állapotairól lesz szó.

Az előadások csütörtökönként lesznek az ELTE BTK kampuszán (Múzeum krt. 4), a C. épület fszt. 2-es termében. Az első előadásra február 21-én 17.30-kor kerül sor. Az előadások ingyenesek, és magyar nyelvűek.
Érdeklődni a palferenc1@hotmail.hu-n lehet.

brazília

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek