XVI. Benedek pápa bejelentése, miszerint február 28-ával lemond tisztségéről, kisebb földrengést váltott ki a katolikus egyházban. Azonnal spekulációk indultak meg lehetséges utódjáról. És mivel a katolikus egyház a maga 1,2 milliárd tagjával az egész világon jelen van, nehéz megjósolni, ki lesz a befutó a kb. 117 induló közül.

Igen ritka esemény, hogy egy pápa lemond tisztségéről. Legutóbb ilyen a 15. században, 1415 júliusában történt, akkor XII. Gergely pápa tett így.

Az optimális pápautód a hozzáértők szerint 60-70 év közötti, magas teológiai képzésben részesült, karizmatikus, jó vezető és nem utolsó sorban a Vatikánnal is jó kapcsolatot ápol. Mivel Afrikában és Latin-Amerikában él a katolikusok kb. fele, sokakban ismét felcsillant a remény, hogy ezúttal végre nem európai lesz a pápa. Eddig mindig európai és fehér egyházi személy látta el a tisztséget; most pedig ott van az utódjelöltek között a ghánai Peter Turkson bíboros is, akit, bár se nem fehér, se nem európai, sokan mégis nagy esélyesnek tartanak, de megbízható források Erdő Péter bíborost is emlegetik .

odilo schererOdilo Scherer

Itt most viszont nem veszünk számba mindenkit, csak a 19 latin-amerikai induló egyikével, a brazil Odilo Scherer bíborossal foglalkozunk. A 63 éves bíboros Sao Paulóból venné be Vatikánt, és bizonyos dolgokban egyáltalán nem régi vágású: élénken twitterezik, továbbá meggyőződése, hogy az internet és a Facebook segítségével kell közelebb vinni az egyházat a fiatalokhoz.

Más dolgokban viszont nem ennyire haladó szellemiségű a német bevándorlók gyermeke, aki már szülei új hazájában, Brazíliában, egy Cerro Largo nevű helyen látta meg a napvilágot (Rio Grande do Sul államban). Scherer szerint ugyanis nem kell görcsösen új stratégiákat kialakítani, hiszen, mint ahogy valahol mondta: "A legújabb a legrégebbi, hirdessétek az Evangéliumot!"

És azt az érdekességet se felejtsük el megemlíteni, hogy ha ő lenne a kiválasztott, a német pápát egy német származású brazil pápa követné.