Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekfilm húsvétra

Egy cukipofa gyerekfilm nézhető meg teljes egészében a youtube-on: a Menino Maluquinho, amit egy rajzfilmből filmesítettek meg (talán emiatt is emlékeztet egy kicsit a Dennis, a komiszra, vagy a magyar gyerekfilmek közül a Hahó, a tengerre - ami amúgy szintén fent van a youtube-on). Nem néztem még meg, csak végigpörgettem, ami alapján pompás kalandok folynak szuper helyszíneken, pl. Paraty-ban. Portugálul van, angol felirat nélkül.

meninoKép a filmből ill. a teljes film (érdemes kirakni teljes képrenyőre):

0 Tovább

Capoeira egy 1986-os Pif magazinban

Közvetlenül Barbie baba és egy nyárs társaságában. A Franciaországban ismert boksz és a karate keverékeként írják le, ami azért vicces.
Pif magazin
Itt lehet megnézni nagyobban. A kép a szemfüles F. Róbert felfedezése.

0 Tovább

Anyák küzdelme a víz és a bürokrácia ellen - ma a Toldiban!

Péntek este fél 8-tól Budapesten, a Toldi mozi nagytermében látható a Bay Of All Saints című amerikai-brazil dokumentumfilm. A filmet hat éven át forgatta Annie Eastman rendező három anyáról, akik egyedül nevelik gyerekeiket egy bahiai vízi favelában. Amikor a helyi kormányzat fel akarja számolni a szegénynegyedet, hirtelen szembe kell nézniük a hajléktalanság veszélyével. A film a Ha érteni akarod a világot-filmfesztiválon látható 500 forintos belépőjegyért.

Még nem láttam, de aki igen, az azt írja róla, hogy megindító történet a három nő harcáról a kilátástalanság ellen. (Alább a trailer, ez pedig itt a film linkje.)

A trailert végigkíséri a berimbau nevű capoeirás hangszer hangja, amiről kiderült, hogy nem véletlen, mivel a rendezőnő capoeirázik. Itt egy beszélgetés a filmrendezővel, sok filmrészlettel.

Itt pedig a filmfesztivál programja.

0 Tovább

Három brazil termék, amitől boldogabbak lennének a magyarok

Egyetlen terméknek sem vagyok a titkos marketingese, sőt (bánatomra) még egyetlen brazil cég sem keresett meg, hogy szponzorálná a blogomat, szóval az őszinte lelkesedés íratta velem ezt a posztot.

Miután viszonylag gyakran utazom Európában, egyre több helyen látom ezt a három élelmiszert: az egyik a Guarana Antarctica nevű üdítő, a másik a pao de queijo (legfőképpen por formában), a harmadik az acai nevű gyümölcs pépje hűtött italként (máshogy nincs értelme, mert magasabb hőmérsékleten elmegy a hatóanyaga).

Az elmúlt három hónapban Portugáliában és Dublinban is szuperegyszerűen hozzájutottam mindhárom élelmiszerhez, de nem kell ilyen messzire menni: augusztusban Bécsben vásároltam guarana üdítőt illetve vehettem volna pao de queijót is fagyasztva, ha nem lett volna kint éppen 30 fok.

Mindezek után mindig elkeseredek, hogy ezek a kitűnő termékek vajon miért nem tudják átlépni a magyar határt (oké, mindkettő felbukkan olykor budapesti brazil éttermekben, de az havonta csak max pár tucat emberhez jut el).

Guarana Antarctica Portugáliában vásárolt termék

Visszakanyarodva a címhez, szerintem nagyon egyszerű okból tennék boldogabbá a magyarokat ezek a termékek: nem feltétlenül azért, mert - az acait kivéve - annyira egészségesek lennének, hanem mert finomak és új, szokatlan ízeket tartalmaznak, ráadásul még csak nem is különösebben drágák. A pao de queijo ráadásul gluténmentes. Szóval nagyon boldog lennék, ha a mondjuk a rengeteg ázsiai üzlet, aminek nagy része úgy is Bécsből hozza be a termékeit, a bécsi raktárban néha rányúlna ezekre is.


Pao de queijo a sütés előtt és a sütés után - Dublinban vásárolt brazil porból

Ha valakinek netán vannak információi, hogy valahol mégis kaphatók ezek Magyarországon, kérem, azonnal posztoljon!

3 Tovább

Fóka kel át a zebrán

A lenti videóban az látható, amint egy óriási elefántfóka éppen átkel a zebrán a dél-brazil Balneario Camboriu nevű városban. A fóka úgy került a zebrára, hogy kiúszott az óceánból és elindult a város felé.

Itt pont az a jelenet látható, amikor a féltonnás állatot a tűzoltók és rendőrség segítségével megpróbálják visszaterelni az óceánba. Egy helyi biológus szerint a fóka pihenni jött ki a vízből, ahová egy óra ötven perc után végül magától tért vissza.

0 Tovább

Arnold Schwarzenegger fülledt videóban magyarázza el a karnevált

Az internet tényleg egy aranybánya, mivel ilyen fantasztikus videókra lehet bukkanni: Arnold Schwarzenegger jelenlegi kormányzó magyarázza el a világnak, mi az a riói karnevál. Eközben kendőzetlenül stíröli a csajok seggét és jelenti ki, hogy teljesen megérti, miért van oda Brazília az ő kedvenc testrészéért, a seggért (bunda). Ki is próbálja a szambát és ha már ott van, közben kicsit megfogdossa a táncosnő bundáját, aki visszatolja a kezét a derekára. Kijelenti továbbá, hogy imádja a portugál nyelvet, mert nagyon romantikus, és nagyon (azaz: gusztustalanul) HOT nyelvleckét vesz egy kedves hölgytanártól. A pixelesség ellenére is z s e n i á l i s!


Arnold SchwarzeneggerJelenet a videóból: Arnold bájgúnárkodik egy riói hölggyel

0 Tovább

Amikor pókok sötétítik el az eget

Kis híján lemaradtunk február legrémisztőbb videójáról, ami egy pókfelhőt mutat Santo Antônio da Platinában, Brazília déli részén. Egy bizonyos Erick Reis nevű webdesigner vette fel az alábbi szuperrémisztő jelenetet, amikor épp távozni akart cimborája eljegyzési bulijáról: a videóban az látható, hogy elképesztő mennyiségű pók szövi be a környéket.

A G1 nevű site beszélt egy helyi biológussal, aki azt mondta, hogy viszonylag normális a pókok ilyenforma tevékenysége. Az Anelosimus eximius nevű faj látható, melyek ún. társas pókok, és arról ismertek, hogy hatalmas kolóniákat alakítanak ki. Közösen egész hálótakarókat hoznak létre, amivel az a céljuk, hogy hatékonyabban kapják el a rovarokat. A Wikipedia szerint az Anelosimus eximius kolóniája akár az 50 000 egyedet is elérheti.

0 Tovább

Rohanjatok a moziba, kezdődik a latin-amerikai filmnapok!

Este indul az Országos latin-amerikai filmnapok, melynek csupa díjnyertes filmje Budapesten főleg a Cirkóban és vidéki városokban láthatók majd. Mondjuk becsúszott egy portugál film is, de ennek én kimondottan örülök. A fesztivál nyitó díszelőadása a Violeta lesz a Toldi moziban csütörtök este.

TabuTabu

Először is lesz egy bódítónak tűnő, szép lassú tempójú brazil film, a Historias que so existem quando lembradas, amit nem láttam, de a trailere alapján nagyon szívesen megnézném:

Másrészt lesz egy óriási kedvencem, a Tabu (Miguel Gomes filmje), ami ugyan nem latin-amerikai, hanem portugál (bár tény, hogy közreműködtek benne brazilok is); de sebaj, ha egyszer ez volt az egyik legjobb film, amit tavaly láttam, kapott is a Berlinalén két díjat. Ha most Magyarországon lennék, azonnal rohannék a moziba. Ráadásul a filmnapok vendégei lesznek a film szereplői, Manuel Mesquita és Carloto Cotta is.

És végül még egy film a programból, a mexikói Post Tenebras Lux, melynek rendezője, Carlos Reygadas tavaly Cannes-ban elvitte a legjobb rendezésnek járó díjat:

Részletes program itt a kívánt napra/címre/helyszínre klikkolva.

0 Tovább

A következő olimpia gigantikus tervei

Rio Olimpia 2016

Az alábbi videóban a 2016-os olimpiáig tervezett gigantikus riói városfejlesztések láthatók, amint gyerekek magyarázzák el őket. Ha ennek csak a 70%-a is elkészül időre, én leborulok a brazilok nagysága előtt:

És még egy érdekesség az olimpiához: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (International Olympic Committee) pár hónapja nyilvánosságra hozta a 2016-os olimpia betűtípusát. A betűket a Dalton Maag stúdió tervezte; formájuk egyrészt a sportolók mozgására reflektál, másrészt Brazília legismertebb földrajzi és építészeti látnivalóit idézi. És még az olimpia fő irányelveit is megjeleníti, úgyis mint pl. harmonikus sokféleség, energia és elszántság.

0 Tovább

Közeledik egymáshoz Magyarország és Brazília

Csak egy villámgyors lapszemle, mert körmömre ég a munka, a teljes cikk itt olvasható a Kitekintőn, én most csak pár érdekességet másoltam ide:

"A Brazíliában kéthavonta megjelenő IBEF (Pénzügyi Vezetők Brazil Intézete) gazdasági lap  2013. februári-máricusi számában jelent meg Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília budapesti nagykövetének cikke a magyar-brazil gazdasági, politikai, oktatási és kapcsolatokról. A cikk kiemeli a 2012 novemberében rendezett gazdasági vegyes bizottsági ülés és a Sao Paulo-i üzleti fórum jelentőségét" - olvasható a cikkben." (A nagykövettel egyébként készítettünk nem sokkal azután egy interjút, hogy megérkezett Budapestre. Itt olvasható.)

A nagykövet szerint hazánk és a dél-amerikai óriás igyekeznek új lépést tenni bilaterális kapcsolataik erősítésére.

Sérgio Eduardo Moreira LimaSérgio Eduardo Moreira Lima (Fotó: Pályi Zsófia)

"Cikkében kiemeli, hogy a két ország kapcsolatainak alakulását jelentősen befolyásolta a nagyszámú magyar emigráció, a latin-amerikai országok közül Brazíliában, Săo Paulóban él a legnagyobb magyar kolónia, melynek száma a százezret is meghaladja. A brazíliai magyarságnak jelentős szerepe volt a dél-amerikai ország fejlődésében, például a magyar származású Jorge Sabo 1946-ban megalapította az autóalkatrészekkel foglalkozó Sabó gyárat, amely mára multinacionális vállalattá nőtte ki magát, több kontinensen is jelen van. Oktatási intézmények létrehozása is fűződik magyarok nevéhez, magyar szerzetesek munkájának köszönhető a Săo Geraldo (Szent Gellért Kolostor) és a Colégio Santo Americano (Szent Imre Iskola) megalapítása."

"Brazília és Magyarország úgy döntöttek, hogy a gazdaságaik termelékenysége és eredményessége érdekében egyesítik erőiket. (...) A Brazil-Magyar GVB ülés megerősítette ezt a partnerséget a két ország között, ami az egész régióra kihat." - véli a nagykövet."

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek