Mivel Barack Obama éppen szombaton kereste fel Dilma Rousseffet, a hatalmas ország miniszterelnökét, nemcsak mi dolgozunk a március 15-i tilitolizás miatt, hanem brazil kollégáink is.

Nem követem pontosan, mi zajlik, de az előbb belenéztem pár lapba, és eszerint rendben megérkezett az Egyesült Államok elnöke.

(Itt egy remek videó a reptéri készületekről az elnöki magángéppel.) Az előbb néztem bele a CNN tévéadásába, akkor csak annyit lehetett látni, hogy a pártja színébe (vörös) öltözött Dilma mennyivel kisimultabb, mint az amerikai elnök.

Vasárnap Obama Rio belvárosban, a lezárt Cinelandia téren fog beszélni a brazil néphez (a belépés ingyenes); és amellett, hogy ezután családjával felmennek a Corcovadóra, az Isten városa nevű favelába is ellátogatnak a Rio Times szerint (mintha a valóságban összekeveredne a favela-pápalátogatásról szóló Tropa de elite és az Isten városa című film). Az Isten városáról nekem minden brazil haverom azt mondta, hogy be ne tegyem oda a lábam, de most állítólag elindult ott valami szociális fejlesztő projekt, és kicsit jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt. Mindenesetre bátor, és egyben szimbolikus szegénység elleni tett a presidente részéről.

Itt van néhány cikk a lényegi információkkal különböző nyelveken, a második - és kicsit a negyedik is - elmagyarázza az utazás célját. A fotó a Globo internetes kiadásából van.