Anarchista tüntetők kirakatokat zúztak be, bankautomatákat rongáltak meg, és összevertek egy rendőrt helyi idő szerint péntek éjjel a brazíliai Sao Paulóban a diákok ingyenes tömegközlekedéséért rendezett megmozdulása után. Csaknem száz embert őrizetbe vettek.

Dilma Rousseff brazil elnök szombaton Twitterén "antidemokratikus barbárságnak" nevezte a rendbontást, és együttérzéséről biztosította az összevert rendőrt, akit kulcscsonttöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba.

A Pase Libre Mozgalom (MPL) által szervezett megmozdulás békésen indult, de fekete ruhás, kapucnis, az arcukat eltakaró emberek jelentek meg, és törni-zúzni kezdtek. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy megfékezze őket.

Brazíliában az elmúlt hónapokban rendszeresek az utcai tiltakozó megmozdulások. Júniusban egymillióan tiltakoztak a 2014-es labdarúgó-világbajnokság miatti milliárdos kiadások és a burjánzó korrupció ellen. Ugyanebben a hónapban Sao Paulóban több tízezren vonultak föl a tömegközlekedési rendszer fejlesztéséért. A pedagógusok is utcára vonultak, ők béremelést követeltek. Rio de Janeiróban és Sao Paulóban álarcos anarchisták kisebb csoportjai visszatérően megzavarták a békés tiltakozást, és összecsaptak a rendőrséggel.
(MTI)