Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így szól az egyik legnagyobb brazil város, amikor a brazilok gólt lőnek

Hogyan reagál Moema, egy csöndes São Paulo-i környék arra, amikor a brazil nemzeti válogatott gólt lő az aktuális foci-vb-n? Egyebek mellett hatalmas ovációval, vuvuzelával és tűzijátékkal. Claus Wahlers helyi lakos lefilmezte a környékét a 2014-es foci-vb nyitó meccsén, amikor Brazília 3-1-re nyert Horvátország ellen. Már most őrületes a hangulat, jaj, mi lesz még itt!

via

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!) 

0 Tovább

Pálmafákon lógó díszek, félmeztelen télapó - ilyen a karácsony a trópusokon

Egyszer voltam közvetlenül karácsony előtt Rióban és elég vicces volt az elképesztő mennyiségű és sokszor iszonyú giccses havas-fenyőerdős-szarvasos karácsonyi dekoráció a 30 fokban. A hó hiányát töméntelen mennyiségű műhóval igyekeztek ellensúlyozni a derék brazilok, a legjobb karácsony előtti pillanatképként pedig arra emlékszem, hogy az ünnepek tiszteletére vörös szőnyeggel fedték le az Ipanema strandjára vezető egyik utcát, amin a szörfösök mezítláb sétáltak le deszkáikkal a hónuk alatt.

Most Demetzer Zsazsa olyan elképesztő mázlista, hogy Sao Paulóban és Rióban csapatja karácsonykor, a két metropoliszból küldte ezt a csodás ünnepi csokrot

Fotók: Demeter Zsazsa

karácsonyHa nincs fenyő, vegyen egy szép pálmát!
karácsony rio

Forro nevű táncot táncolnak a Feira Nordestina piacon
karácsony rioOrchidea és lépcsőn ücsörgő télapó
karácsony

Mi más lenne a télapón a trópusokon, mint standpapucs (ingjét is levette a nagy melegben)
karácsony rio
Nagybetűs Dekoráció
karácsony rio Hűvösebb napokon 30 fok alá megy a karácsonyi hőmérséklet
karácsony lagoaRió belső taván, a Lagoán minden évben felépítik a világ egyik legnagyobb kamu-karácsonyfáját, ami néha tüzijátékot lövell ki magából 

(Ha tetszett a poszt, ide kattintson és akkor az újévben is jönnek majd a hírek!)

0 Tovább

Erőszakba torkollott brazil tüntetések a hétvégén

Anarchista tüntetők kirakatokat zúztak be, bankautomatákat rongáltak meg, és összevertek egy rendőrt helyi idő szerint péntek éjjel a brazíliai Sao Paulóban a diákok ingyenes tömegközlekedéséért rendezett megmozdulása után. Csaknem száz embert őrizetbe vettek.

Dilma Rousseff brazil elnök szombaton Twitterén "antidemokratikus barbárságnak" nevezte a rendbontást, és együttérzéséről biztosította az összevert rendőrt, akit kulcscsonttöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba.

A Pase Libre Mozgalom (MPL) által szervezett megmozdulás békésen indult, de fekete ruhás, kapucnis, az arcukat eltakaró emberek jelentek meg, és törni-zúzni kezdtek. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy megfékezze őket.

Brazíliában az elmúlt hónapokban rendszeresek az utcai tiltakozó megmozdulások. Júniusban egymillióan tiltakoztak a 2014-es labdarúgó-világbajnokság miatti milliárdos kiadások és a burjánzó korrupció ellen. Ugyanebben a hónapban Sao Paulóban több tízezren vonultak föl a tömegközlekedési rendszer fejlesztéséért. A pedagógusok is utcára vonultak, ők béremelést követeltek. Rio de Janeiróban és Sao Paulóban álarcos anarchisták kisebb csoportjai visszatérően megzavarták a békés tiltakozást, és összecsaptak a rendőrséggel.
(MTI)

0 Tovább

A nap képe: Sao Paulo-i tető 1960-ból

Sao PauloPhoto © René Burri/Magnum Photos, Sao Paulo. 1960.

(Ide érdemes klikkelnie, ha nem akar lemaradni Brazíliát tárgyaló posztjainkról.)

0 Tovább

Újabb remek videó a brazil összecsapásokról

"Ráirányították a fegyvereiket (a rendőrök) azokra az újságírókra, akik a közelükbe mentek, és azt kiabálták: húzzatok el! Menjetek át az utca túloldalára!" Az előzőnél is jobb videó a brazil utcai összecsapásokról, mely alaposan körüljárja a rendőrök túlkapásait (könnygáz, gázspré, gumilövedékek bevetése). Remek megfejtések 05.12-nél, 07.32-nél és 11.20-nál. Az elmúlt napok eseményeinek narrátora a gumilövedékkel megsebesített / kilőtt szemű újságírólány, aki kórházi ágyából meséli el a történteket. (Itt is van angol fordítás.)

Folha újságíró

Ez pedig egy nagyszerű kép a brazíliavárosi tiltakozásokról (Dilma és kormánya ellen):tiltakozás
Kép innen

(Ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről, ide érdemes klikkelni!)

0 Tovább

Az egyetemistákat és az újságírókat sem kíméli a brazil rendőrség

Alapvető fontosságú - portugál-angol nyelvű - videó arról, hogy mennyire semmibe veszi a brazil rendőrség az egyetemisták tiltakozó demonstrációit, a sajtó munkáját és általában az emberi jogokat. A sem violencia, azaz az "erőszak nélkül" kórusnak szemlátomást semmi hatása nem volt a június 13-i tüntetésen Sao Paulóban.

kép via

Én nem találtam meg, hogy lehet előretekerni (vagy lerakni kisebbe), de mindenképp érdemes végignézni a kb. 6-7 perces videót. A végső harmadban van pl. olyan rész, ahol a rendőrök simán gumilövedéket küldenek egy erkélyen filmező emberre, egy újságíró pedig elmondja, hogy a rendőrök nem hagyták dolgozni. A legvégén kicsit idegesítő a keménykedő angol szöveg.

A tiltakozások amúgy eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődtek, de a célok egyre bővültek, és most már a "Jobb Brazíliát!” a jelszó, melybe beletartoznak az oktatás és az egészségügy fejlesztése, a rendőri erőszak és a korrupt kormány elleni hangok is.

Beszédes transzparens, ami időközben kipofozott formában a Facebookon is kering

A június 13-i tüntetéseket hétfőn továbbiak követték, amikor a nagyvárosokban összesen legalább kétszázezer ember ment az utcára. Sao Paulóban mintegy 65 ezren, Rióban százezren, Belo Horizontéban pedig legkevesebb húszezren vettek részt a kormányellenes megmozdulásban. A karrierjét szélsőbaloldali gerillaként kezdő Dilma Rousseff eddig nem aggódta túl a történteket, annyit közölt, hogy a békés tiltakozások helyénvalóak, és "a demokrácia részét képezik".

(Tehát itt a videó, itt pedig egy remek angol nyelvű összefoglaló a brazil sajtóból. És ezen a Facebook-oldalon lehet követni a tiltakozásokat - portugálul)

0 Tovább

Hogyan lett Lovasi Andrásból Bástya elvtárs Brazíliában?

A Budapest Bár pár hete tízállomásos miniturnéra utazott Brazíliába. Az első repülőjét a hó miatt lekéső, majd a másodikkal kollégái után eredő Lovasi András a turnéról visszatérve emailes miniinterjúban számolt be tapasztalatairól. Eszerint négy napot töltöttek Rióban (L.A. csak hármat - lásd repülő), a többit Sao Paulóban; emellett turistáskodtak és megtekintették az Iguazu-vízesést. Kiderül egyebek mellett, hogy milyen koncertezni Brazíliában, hogy a brazilok felállva ünnepelték a Budapest Bárt, hogy miért érezte magát Bástya elvtársnak L.A., illetve az is, hogy sudár termetére még a helyi nők is felfigyeltek, amit a még sudárabb Frenk azzal igyekezett hárítani, hogy L.A. ki van égve.

Lovasi András Budapest BárLovasi András a Budapest Bárral (kép innen)

Elsőként azt szerettük volna megtudni, hogy voltak-e Lovasi Andrásnak előzetes elvárásai Brazíliával szemben és észlelte-e a két szupermetropolisz, a nemtörődöm Rio és a szorgos Sao Paulo közti eltéréseket és rivalizálást:

Nyilván volt néhány sztereotípia a fejben, és ezeknek lelkesen meg is feleltek a brazilok, de a városok közti rivalizálás nem annyira jött át. Csak annyi, hogy Sao Paulóban nagyobbak és drágábbak a kocsik. És talán a belvárosban kevesebb a rendőr. Rióba a  reptérről befelé jövet azért elég riasztó volt a sok lepusztult épület és romhalmaz a permanens olajszag és az akkor még szokatlan rengeteg szögesdrót mindenen. Rióban tényleg minden nap buli volt, legalábbis a mi utcánkban, ahol aludtunk (szerettem volna csak), az utcán a helyiek a hostelben meg a horvát turistalányok és a körülöttük legyeskedő szörfbajnokok vitték a prímet. Minden este más műfajú parti volt állítólag a belső udvaron, amit krétával írtak fel egy táblára: afrobeat, funky stb., de én mindig ugyanazt a James Brown-videót láttam csak, és mentem aludni, a Frenk mondta is az érdeklődő lányoknak, hogy már ki vagyok égve. Sao Paulóban meg voltunk két klassz buliban is, egy utcabálon, meg egy choro-klubban, jó volt a zene, és gud volt a vájb (ezt egy kaliforniai fiú mondta, egy nagyon szép helyi lányt ölelgetve).

Hogyan fogadták a zenekart, ugyanazok a számok hasítottak, mint itthon? Hogyan reagáltak a sao paulói magyarok?
Csak egy olyan hely volt, a Magyar Intézet, ahol többségben voltak a magyarok, máshol max egy-két család. Mindenhol nagyon szerették a produkciót, néha már közben is ment a felállva ünneplés, stb., a műsor fele instrumentális volt, az énekesek csak 2-2 dalt énekeltek, de azok is működtek. a körülmények klasszak, jó cuccok, új koncerttermek, teltház, jó logisztika, catering, szóval nagyon menőként kezeltek bennünket.

A magyarok közvetlenek, segítőkészek, és főleg az idősebbek részéről tapasztaltuk persze a megindulás jeleit is, de szerveztek nekünk napközbeni programokat is, úgyhogy amennyire lehetett bejártuk Sao Paulót (inkább csak néhány részét, mert ezt a várost szerintem senki sem ismeri teljesen).

Találkoztál olyan brazil zenékkel, amiket azóta is hallgatsz vagy készülsz letölteni? Brazíliában mindig, mindenhol szól a zene, kaptál el valamit, ami akár beépülhet még valahova?

A telefonommal felvettem pár zenekart, de sajna nem tudom a nevüket, de megismerkedtünk egy kint élő magyar csajjal, aki lehet, hogy megpróbál néhány zenekart Európába és persze Magyarországra elhozni. A direkt hatások általában elég bénák a zenében, lehet, hogy csak évek múlva bukkan fel valami motívum, de akkor már azt hiszem majd, hogy én találtam ki. 

És végül arra a kérdésre, hogy mit szeretett leginkább és mit legkevésbé Brazíliában, a következőket válaszolta az előadóművész:
Amit igen: leginkább a gyümölcsök, a steak-ek, az éghajlat és a meleg eső, a sokféle ember, hogy a nők belenéznek a szemedbe, a zöld sok árnyalata, a Copacabanán este a focizó kiscsávók, a kényelmes buszfotelek éjjel, hogy amikor úsztam egyedül egy medencében, ketten is vigyáztak rám egy-egy magaslesről, mint Bástya elvtársra.

Bástya elvtársBástya elvtárs az uszodában

Amit nem: elég drága minden (az utolsó 3 évben állítólag 30%-kal nőttek az árak). Sok a rács, szögesdrót, villanypásztor, szerencsére minket nem zsebeltek ki, megúsztuk, de sok kemény sztorit meséltek a helyiek.

(Ha a jövőben semmiképp sem szeretne lemaradni a brazil hírekről, ide érdemes klikkolni.)

0 Tovább

Német származású brazil is lehet az új pápa

XVI. Benedek pápa bejelentése, miszerint február 28-ával lemond tisztségéről, kisebb földrengést váltott ki a katolikus egyházban. Azonnal spekulációk indultak meg lehetséges utódjáról. És mivel a katolikus egyház a maga 1,2 milliárd tagjával az egész világon jelen van, nehéz megjósolni, ki lesz a befutó a kb. 117 induló közül.

Igen ritka esemény, hogy egy pápa lemond tisztségéről. Legutóbb ilyen a 15. században, 1415 júliusában történt, akkor XII. Gergely pápa tett így.

Az optimális pápautód a hozzáértők szerint 60-70 év közötti, magas teológiai képzésben részesült, karizmatikus, jó vezető és nem utolsó sorban a Vatikánnal is jó kapcsolatot ápol. Mivel Afrikában és Latin-Amerikában él a katolikusok kb. fele, sokakban ismét felcsillant a remény, hogy ezúttal végre nem európai lesz a pápa. Eddig mindig európai és fehér egyházi személy látta el a tisztséget; most pedig ott van az utódjelöltek között a ghánai Peter Turkson bíboros is, akit, bár se nem fehér, se nem európai, sokan mégis nagy esélyesnek tartanak, de megbízható források Erdő Péter bíborost is emlegetik .

odilo schererOdilo Scherer

Itt most viszont nem veszünk számba mindenkit, csak a 19 latin-amerikai induló egyikével, a brazil Odilo Scherer bíborossal foglalkozunk. A 63 éves bíboros Sao Paulóból venné be Vatikánt, és bizonyos dolgokban egyáltalán nem régi vágású: élénken twitterezik, továbbá meggyőződése, hogy az internet és a Facebook segítségével kell közelebb vinni az egyházat a fiatalokhoz.

Más dolgokban viszont nem ennyire haladó szellemiségű a német bevándorlók gyermeke, aki már szülei új hazájában, Brazíliában, egy Cerro Largo nevű helyen látta meg a napvilágot (Rio Grande do Sul államban). Scherer szerint ugyanis nem kell görcsösen új stratégiákat kialakítani, hiszen, mint ahogy valahol mondta: "A legújabb a legrégebbi, hirdessétek az Evangéliumot!"

És azt az érdekességet se felejtsük el megemlíteni, hogy ha ő lenne a kiválasztott, a német pápát egy német származású brazil pápa követné.

0 Tovább

Mozgókép post itekből egy galéria falán

Gyorsan egy videó, mielőtt azonnal elalszom: 350 ezer post it egy Sao Paulo-i galéria falán, amin több, mint 30 ezer üzenetet helyeztek el, és elképesztő mozgóképpé áll össze a videón.

0 Tovább

Tudásmorzsa: Sao Paulóban van a világ legnagyobb lakóháza

És az a neve, hogy Copan (Companhia Pan-Americana). Az idén 105-ik életévében járó Oscar Niemeyer tervezte épületben 1160 - nagyon különböző méretű - lakás található, amikben kb. 5000 ember él. A 115 méter magas Copan hat, egymáshoz épített lakótömbből áll és S-formát mintáz. 1957-ben kezdték el építeni, 1963-ban költöztek be az első lakók, a 90-es évekre viszont annyira lepusztult és lezüllött, hogy majdnem bezárták. De aztán Sao Paulo város és a Copan másodépítésze megmentették, és világ legnagyobb lakóháza manapság ismét tele van lakóval.

0 Tovább
«
123

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek