Rióban található a világ legnagyobbjának tartott naiv festők múzeuma, a MIAN, közvetlen a Corcovadora vezető sikló lábánál. A főleg brazil festőkre koncentráló múzeum alagsorában helyet kapott egy nemzetközi gyűjtemény is, ahol meglepődve fedeztem fel egy hazai szerzőt, bizonyos Surinyánét és az ő 1984-ben Mártélyban készült képét. Íme:

A magyar Surinyáné-Sunrigane képe, amit Mártélyban festett

És a félrevezető aláírás (végülis csak egy évszám van a név és a helységnév között)

Aztán ez lett belőle

A meglepetés az ismertető kiírásban jött, a brazil muzeológusok ugyanis kicsit szabadon értelmezték a magyar szerző nevét, nem sokat vesződve a betűzgetéssel: az önmagában még hagyján, hogy a művész vezetéknevéből keresztnév lett, de még csak azt sem sikerült helyesen leírni, hanem, amint a képen látható, Sunrigane lett szegény Surinyánéból (aki nagy valószínűséggel Surinyáné Borsodi Katalin naiv művész). És ha ez nem lenne elég, a nagy nyári alkotótáborok helységének nevét, Mártélyt, nagyvonalúan megtették vezetéknevévé. Így a kiírás szerint Sunrigane Martely készítette a képet (az évszámot szerencsére sikerült nem elrontani).

A helyszínen nem jeleztem a tévedést, mert siettem, de azt hiszem, írok egy levelet a múzeumnak a trehányságról.


A kép úgynevezett nemzetközi kontextusban

A képek azért ilyen bénák, mert egy rettenetesen gagyi turista géppel készítettem, mert még mindig él bennem a reflex, hogy Rióba nem szabad értékes műszaki tárgyakat vinni. Pedig tényleg rengeteget javult a közbiztonság.