Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hallgasson esőerdőt munka közben!

Az agyzsibbasztó irodai munka, fárasztó kollégák és ordítozó főnök elől nincs jobb menekvés, mint az esőerdők esőjének és állatainak hangja. Két remek példát itt szemlézünk, ráadásul a második négyszeri lejátszásával a teljes munkaidő valamennyi zavaró hangja kiiktatható.

0 Tovább

Egy Amazonasnál talált szupergomba mentheti meg a világot a műanyagtól

A Yale Egyetem hallgatói és professzorai találtak egy gombát az Amazonas őserdejében, amely képes lebontani és felhasználni a közönséges poliuretán műanyagot, az ún. PUR-t.

Az egyetem a Rainforest Expedition and Laboratory nevű programjának keretében kutatott márciusban növények után az esőerdőben. A programot azért hozták létre, hogy az egyetemistákat bevonják a felfedezés alapú kutatásba - olvasható a Mashable.com-on.

Yale-fotó

A cikk szerint számos aktív organizmust beazonosítottak, köztük két különböző Pestalotiopsis microspora nevű izolátumot (?), amelyek képesek arra, hogy hatékonyan lebontsák és hasznosítsák a PUR-t. (Erről bővebben az angol nyelvű cikkben lehet olvasni, innentől nekem ez már magas.)

A poliuretán az emberiség egyik gonosz műanyagszemete, az ezt kedvelő szupergomba pedig az új lehetséges megoldás lenne a feldolgozására. A gomba ugyanis képes arra, hogy csak ezen a poliuretánon éljen, sőt, egyedülálló módon oxigénmentes környezetben is. A Yale Egyetem csoportja a világra szóló eredményeit a Biodegradation of Polyester Polyurethane by Endophytic Fungi című cikkben publikálta az Applied and Environmental Microbiology című lapban.

1 Tovább

Pest megyényi fát irtottak ki egy év alatt az Amazonasnál

A brazil űrkutatási intézet szerint 2010 augusztusa és 2011 júliusa között kb. 6240 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki az Amazonas térségében (az annyi mint teljes Pest megye Budapesttel együtt). Az erdőterület zsugorodásának mértéke 1995-ben érte el az eddigi tetőfokát: akkor 29 060 négyzetkilométeren irtották ki a fákat az Amazonas mentén. A brazil esőerdőknek már nagyjából a 20 százalékát kiirtották. (És nem túl jók a kilátások, decemberben a brazil szenátus 59-7 ellenében elfogadott egy törvényjavaslatot, amely lazítana az esőerdők védelmén. További infó a gonosz törvényről itt.)

0 Tovább

Hajnal a letarolt esőerdő felett

A Guardian mai számában egy londoni kiállítás képeiből szemléz, melyeket Sebastião Salgado és Per-Anders Pettersson fotóművészek készítettek a Sky Rainforest Rescue alapítvány megbízásából. A Sky TV és a WWF közös projektje azt tűzte ki céljául, hogy 1 milliárd - nem tévedés!!!  - fát ment meg az Amazonas-medence Peru felé eső részében fekvő Acre tartomány területén. Nekünk ez az egyszerre gyönyörű, egyszerre megrázó kép a kedvencünk:

0 Tovább

7000 négyzetkilométer amazonasi erdőt irtottak ki egy év alatt

Nagyobb erdőterületet pusztítottak ki tavaly az Amazonas térségében, mint az a korábbi adatokban szerepelt, ezért a brazil kormány kiigazította erről szóló jelentését - írja az MTI.

Eredetileg 6450 négyzetkilométernyi erdőterület kivágását jelentette be a kormány, amelynek környezetvédelmi minisztériuma október elején arról tájékoztatott, hogy fölfelé kellett módosítani az adatot, ugyanis összesen 7000 négyzetkilométeren történt erdőirtás 2009 augusztusa és 2010 júliusa között.

Így néz ki az amazonasi esőerdő irtás után

Az eltérés oka, hogy az illetékesek műholdas becslés alapján mérik fel a kiirtott erdőterület nagyságát, ezt az adatot azonban az ellenőrzés után rendszerint ki kell igazítani.

Bár a kiirtott esőerdő területe jelentős, az elmúlt húsz évben még így is ez a legalacsonyabb adat. Az erdőterület zsugorodása 1995-ben érte el a rekordnagyságot: abban az évben közel 30 ezer négyzetkilométeren irtották ki a fákat az Amazonas mentén.

Brazília a 2009-es koppenhágai klímacsúcson elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nyolcvan százalékkal csökkenti az amazonasi esőerdő irtását. A térség esőerdőinek húsz százaléka esett eddig áldozatul, pedig a globális felmelegedés elleni küzdelem szempontjából kardinális az Amazonas esőerdőinek megőrzése.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek