Csak egy villámgyors lapszemle, mert körmömre ég a munka, a teljes cikk itt olvasható a Kitekintőn, én most csak pár érdekességet másoltam ide:

"A Brazíliában kéthavonta megjelenő IBEF (Pénzügyi Vezetők Brazil Intézete) gazdasági lap  2013. februári-máricusi számában jelent meg Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília budapesti nagykövetének cikke a magyar-brazil gazdasági, politikai, oktatási és kapcsolatokról. A cikk kiemeli a 2012 novemberében rendezett gazdasági vegyes bizottsági ülés és a Sao Paulo-i üzleti fórum jelentőségét" - olvasható a cikkben." (A nagykövettel egyébként készítettünk nem sokkal azután egy interjút, hogy megérkezett Budapestre. Itt olvasható.)

A nagykövet szerint hazánk és a dél-amerikai óriás igyekeznek új lépést tenni bilaterális kapcsolataik erősítésére.

Sérgio Eduardo Moreira LimaSérgio Eduardo Moreira Lima (Fotó: Pályi Zsófia)

"Cikkében kiemeli, hogy a két ország kapcsolatainak alakulását jelentősen befolyásolta a nagyszámú magyar emigráció, a latin-amerikai országok közül Brazíliában, Săo Paulóban él a legnagyobb magyar kolónia, melynek száma a százezret is meghaladja. A brazíliai magyarságnak jelentős szerepe volt a dél-amerikai ország fejlődésében, például a magyar származású Jorge Sabo 1946-ban megalapította az autóalkatrészekkel foglalkozó Sabó gyárat, amely mára multinacionális vállalattá nőtte ki magát, több kontinensen is jelen van. Oktatási intézmények létrehozása is fűződik magyarok nevéhez, magyar szerzetesek munkájának köszönhető a Săo Geraldo (Szent Gellért Kolostor) és a Colégio Santo Americano (Szent Imre Iskola) megalapítása."

"Brazília és Magyarország úgy döntöttek, hogy a gazdaságaik termelékenysége és eredményessége érdekében egyesítik erőiket. (...) A Brazil-Magyar GVB ülés megerősítette ezt a partnerséget a két ország között, ami az egész régióra kihat." - véli a nagykövet."