Új sorozatunkban megnézzük az ABC-kben kapható brazil déligyümölcsöket, és a címke alapján utánajárunk, honnan röppentek ide hozzánk. Először itt ez a szép mangó, amit tegnap vettem és a címke szerint a Sao Francisco-völgyből érkezett.

A Sao Francisco-völgy a hatalmas ország észak-keleti részén található tájegysége, ahol főleg szőlőt és mangót termesztenek szó szerint a fél világnak (meg még egy kis cukornádat, kókuszdiót, banánt, dinnyét és guavát is). A terület tökszáraz, viszont rengeteget süt a nap, ám ha nem lenne a 3200 kilométer hosszú Sao Franisco folyó, amely átszeli, hajukra kenhetnék az egyéb gyümölcsérlelő adottságaikat. A nálunk landolt mangót valahol itt termesztették, legnagyobb valószínűséggel Pernambuco államban.

Az exportra érlelt gyümölcsöket tonnaszám szállítják Petrolina város repterére, amely kifejezetten arra van berendezkedve, hogy a friss gyümölcsöket a Sao Francisco-völgyből egyenesen Európába és az Egyesült Államokba röppentse. A rakomány-terminálon 6 nagy hűtő működik, amelyek mindegyike egyenként 17 000 doboznyi gyümölcsöt tud továbbítani (gondolom, naponta), és két hűtőalagúttal is fel van szerelve. (Okvetlen olvasson tovább, mert térkép is lesz!)

 

Utána valahol gondolom, hogy Németországban landol a sok kis mangó, aztán egy-két nap múlva már ott is figyel a budapesti Aldi polcán, ahol 349 forintért megvettem.

(Elnézést a Tudatos Vásárlóktól, de a poszt kedvéért nem tehettem mást. Vigaszként gondoljanak arra, hogy ez az északnyugat a hatalmas ország egyik legszegényebb régiója, ahol egy ilyen exportra termelő nagyüzem éhező emberek ezreinek ad munkát).

A völgyről bővebben angolul itt. (de figyelem, PDF-ben!)