Brazília és a világ egyik legmenőbb építésze, Oscar Niemeyer szerdán töltötte be a 103-at. A jeles napot azzal ünnepelte, hogy egyszerre két múzeumot is megnyitott. Az Oscar Niemeyer Alapítvány épülete a Rióval szomszédos Niteroiban a modernista építész 70 éves karrierjéből szemezget rajzokat és modelleket. Szintén szerdán nyílt meg az Oscar Niemeyer Kulturális Központ Aviles-ben (a linkje erre), Spanyolország északi részén, ami pedig egy hommage a nagy mesternek. Mindkét múzeumot ő maga tervezte a BBC szerint.

Ez a spanyol központ by night

Niemeyer tervei alapján épült Brazília futurisztikus fővárosa, Brazíliaváros, illetve még kb. 600 épület, egyebek mellett a New York-i ENSZ-székház (előbbinek idén volt ötvenével jubileuma, amiről írtam egy cikket, itt meg egy szuper videó a város építéséről).

Niemeyer amúgy Le Corbusier, a híres francia építész tanítványa volt, aztán ahogy azt mondani szokás, túlnőtt mesterén, miután sosem látott egyedi stílust hozott létre, amelyet egyszerre jellemez a merev, rideg beton és az abból kialakított sodró, érzéki görbék. Niemeyer egyszer azt mondta, hogy épületeinek stilizált domborulatait a brazil nők kanyarulatai ihlették.

Niteroiban egyébként több munkája is látható, itt van a híres UFO, a Kortárs Művészetek Múzeuma, amiről itt egy távoli kép, az alul látható két fotót pedig én készítettem. Rióból egy BKV-jegynyi kompút, mondanom sem kell, hogy megéri.

Múzeum kintről

és bentről

Mindebből már le is vontam a tanulságokat, hiába matuzsálem valaki: 1. ha van tartalom az életében, nincs kedve meghalni 2. ha a Copacabana fölött van óriásablakos műteremlakása (ahogy Niemeyernek) duplán nincs kedve meghalni.