Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hajnal a letarolt esőerdő felett

A Guardian mai számában egy londoni kiállítás képeiből szemléz, melyeket Sebastião Salgado és Per-Anders Pettersson fotóművészek készítettek a Sky Rainforest Rescue alapítvány megbízásából. A Sky TV és a WWF közös projektje azt tűzte ki céljául, hogy 1 milliárd - nem tévedés!!!  - fát ment meg az Amazonas-medence Peru felé eső részében fekvő Acre tartomány területén. Nekünk ez az egyszerre gyönyörű, egyszerre megrázó kép a kedvencünk:

0 Tovább

Átlagosan agresszív gégerákkal kezelik a brazil exelnököt

Tumort találtak Luiz Inacio Lula da Silva exelnök (röviden Lula) gégéjében, ami az orvosi jelentések szerint „átlagos agresszivitást” mutat és köztes állapotban van – írja a Folha című lap. A Dilma Rousseff előtt két ciklust is betöltött exelnököt egy Sao Paulo-i kórházban kezelik.

Lula feleségével és orvosaival a kezelés kezdetének napján

Lula október utolsó napján kezdte meg a kemoterápiát, ami sugárkezelést is magában foglal és februárig tart. A kezelés során a szokásos mellékhatásokkal kell majd számolni, egyebek mellett várhatóan ki fog hullani Lula haja és kismértékben meg fogja változni a hangja. A daganat nagyon közel található a politikus hangszálaihoz.

Az orvosok szerint a teljes gyógyulás esélye nagy, de körülbelül csak 40 nap múlva derül majd ki, hogyan reagál a daganat a kezelésre. Ha nem reagál rá, az orvosok szerint sebészeti beavatkozásra lehet szükség, amelynek a politikus hangjára már komolyabb következményei lehetnek.

Lula utódját, Dilma Rousseffet 2009-ben kezelték nyirokrákkal, aki teljesen felgyógyult betegségéből.

0 Tovább

A Magyar Nép Terének neveztek el egy teret Sao Paulóban

Több szempontból is érdekes hír érkezett a távirati irodától: egyrészt kiderül, hogy Kövér László újranyittatja a Sao Paulo-i magyar konzulátust, és kiderül az is, hogy felavattak egy Magyar Nép Terét a paulisták.

Sao Paulo több tízezer fős magyar közössége az idén Kövér László társaságában emlékezett meg 1956-ról, ahol az Országgyűlés elnöke bejelentette: a Latin-Amerika gazdasági fővárosának számító Sao Pauloban a magyar kormány hamarosan újranyitja az előző kormány által bezárt magyar konzulátust.    

Sao Paulo nem túl szép város (sőt, még tengerpartja sincs), viszont itt termelődik a brazil GDP nagy része

Az ünnepségen fellépett a Kaláka együttes és a brazíliai magyarok tánccsoportja, a Pántlika is. Szíjjártó Csaba nagykövet a házelnök jelenlétében átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét a helyi közösség egyik legaktívabb tagjának, Ráth Magdolnának.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma jelenleg 80-100 ezer, döntő többségük Sao Paulo szövetségi államban, azon belül is főleg magában a nagyvárosban élnek. A magyar diaszpóra az MTI szerint a befogadó közegű brazil társadalomban megbecsülést szerzett. „Az elismertségnek köszönhető az, hogy október 23-át ’Magyarország napjaként’ ünnepli Sao Paulo város és az állam törvényhozása is, illetve az is, hogy a város egyik közterületét elnevezték a Magyar Nép terének” – írja a távirati iroda szerencsés tudósítója.  

Az ünnepi rendezvényt az ország egyik legrangosabb magán általános- és középiskolájának számító, magyar alapítású, Szent Imre nevét viselő tanintézet dísztermében tartották meg vasárnap.

0 Tovább

Tudásmorzsa: mióta nem kell vízum Brazíliába?

2001. július 19-én lépett életbe a magyar és a brazil kormány között aláírt, a magánútlevéllel utazó emberek kölcsönös vízummentes utazásáról szóló megállapodás. Ezt most Kövér László aktuális brazíliai látogatásához kapcsolódóan közöljük.

(A blog egyébként nagyon hálás lenne, ha Kövér László személyesen beszámolna nekünk tapasztalatairól, esetleg küldene néhány fotót az Ipanemáról, ahova minden bizonnyal elvitték a vendégszerető brazilok.)

0 Tovább

Sao Paulo-i cserkészekkel ünnepli Kövér László október 23-át

Tíznapos hivatalos látogatásra Uruguayba és Brazíliába utazik Kövér László házelnök; a delegáció tagja Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár - írja az MTI.

Eszerint Kövér sokkal szerencsésebb, mint kollégája, Orbán Viktor, aki csak a szürke és hideg Brüsszelben ünnepli október 23-át. Kövér a jeles napon Sao Paulóban lesz kiscserkészekkel, miután csütörtökön szeli át az óceánt és pénteken utazik Brazíliába a magyar delegáció. Szombaton látogatást tesznek a magyar cserkészek embui Simon Bálint táborában, majd Sao Paulóban találkoznak magyar vállalkozókkal és a magyar kolónia vezetőivel.


Kövér László itt még Magyarországon, de a brazilok szívének is kedves pillanatban

Vasárnap Kövér László találkozik a Szent Gellért Apátság magyar szerzeteseivel és a Szent Imre Kollégium képviselőjével, majd részt vesz a magyar közösség október 23-i ünnepségén, és beszédében bejelenti a konzuli iroda újranyitását - derül ki a programból.

Hétfőn megbeszélést folytat a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetségének elnökével, Sao Paulo Állam Törvényhozásának elnökhelyettesével és a brazil város főpolgármesterével.

A következő napon Brazíliavárosban a magyar delegáció tárgyal a helyi magyar kolónia képviselőivel, szerdán pedig a Brazil Köztársaság alelnökével, majd a külügyminiszterrel és az ipari miniszterrel. Csütörtökön a brazil képviselőház, valamint a szenátus elnökével folytat megbeszélést a magyar házelnök.

Hivatalos látogatása utolsó állomásaként pénteken Rio de Janeiróban Kövér tárgyal Rio de Janeiro Állam Törvényhozásának elnökével és az állam kormányzójával. Este a delegáció munkavacsorán vesz részt a tiszteletbeli konzulokkal és a Rio de Janeiró-i magyar kolónia tagjaival. A hivatalos látogatás október 29-án zárul.

Az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Kövér egy nappal a brazil látogatás előtt, csütörtökön érkezik az uruguayi fővárosba, Montevideóba, ahol megbeszélését folytat a képviselőház elnökével, majd Roberto Conde Carreras ügyvezető külügyminiszterrel. A házelnök aznap este tárgyal Danilo Astorival, a Szenátus elnökével, egyben ügyvezető köztársasági elnökkel, majd megkoszorúzza az uruguayi magyarok 1956-os köztéri emléktábláját, találkozik a magyar közösség tagjaival az Uruguayi Magyar Otthonban, ahol beszédet is mond, és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adja át Jankovics Károlynak, az otthon elnökének.

0 Tovább

Brazil állam Magyarország szintjén

Sajnos nem tudom kirakni pop up-ba, de valamennyire így is látszik ez a pompás térkép, amit az Economist készített szeptemberben. Annak járt utána, hogy valójában hol tart a mindenki által tényként kezelt és sokat hangoztatott brazil gazdasági boom (aki nem tudná: egy-két éve Brazíliát emlegetik a következő gazdasági szupernagyhatalomként). A lap végigvette a brazil államok GDP-jét és megkereste, hogy ki melyik országgal van azonos szinten.

Az eredmény nem meglepő: élen a szorgos Sao Paulo Lengyelországnak megfelelő GDP-vel, második Rio de Janeiro állam, ami Szingapúrral van egy szinten, aztán jön Minas Gerais, amit hozzánk hasonlítottak. És ha már így alakult, itt vannak a híres minasi sajtot is előállító államról szóló alapokosságok.

(További klikkolgatási lehetőségek az eredeti interaktív térképen.)

0 Tovább

Hatalmasat kaszálnak a brazil focisták

Írtak a kollégáim egy cikket arról, hogy a szárnyaló brazil gazdaság hatalmas focistafizetéseket eredményez, és emiatt már nincs értelme annak, hogy külföldi csapathoz szerződjenek el a brazil focisták. Ha jól látom, a global-soccer.eu -ból indultak ki, a teljes cikk itt van, itt meg egy részlet, ami érdekes:

A brazil klubok pénzügyi szempontból kiemelkednek Dél-Amerikában, és lassan az európai egyesületekkel is fel tudják venni a versenyt. Míg 2010-ben Európában a klubok 29 százalékkal kevesebbet költöttek új focistákra, addig Brazíliában 63 százalékkal nőtt az igazolásokra kiadott összeg.


A brazilok a fizetéseket tekintve is egyre versenyképesebbek: a Milantól hazaigazolt Ronaldinho heti 100 ezer fontot keres, Neymarnak a Santosnál heti 55 ezer font a bére, míg a Corinthiansnál a portugál Sportingtól érkezett Liedson hetente 40 ezer fontnak megfelelő összeget kap. Ezeket a béreket szponzorok segítségével tudják kifizetni: Ronaldinho esetében a Traffic nevű sportügynökség, egy sportszergyár (Olympikas) és egy élelmiszerlánc (Batavo) dobja össze a pénzt, a Flamengónak csak a bér 25 százalékát kell állnia. Neymar javadalmazását egy másik sportszergyártó (Nike) és egy telekommunikációs cég (Nextel) állja, a Santos csak a pénz ötödét biztosítja, a Fluminensénél pedig egy gyógyszergyár (Unimed) teszi lehetővé, hogy a riói egyesület biztosítani tudja Fred, Belletti és Deco fizetését.

0 Tovább

Stevie Wonder Botafogo-meccsre viteti magát a Rock in Rio alatt

Stevie Wonder néhány nappal ezelőtt (a hír szerzője van abban a luxushelyzetben, hogy elég ennyire mélyre mennie az időmegjelölésben) az éppen futó Rock in Rio nevű fesztivál alatt találkozott barátjával, Carlos Alberto Torres-szel (a brazil válogatott és sok más mellett a Botafogo egykori edzője). Gyorsan meg is kérdezte a kapitánytól, hogy nem vinné-e el a Botafogo egyik meccsére. (Az énekes 29-én lesz fesztiválheadliner, de már ott van a helyszínen. Amúgy itt az egyhetes fesztivál fellépőinek listája, elég menő, van benne pl. Red Hot Chilli Peppers.)


A Botafogo volt egyébként az első brazil csapat, amiről a vak énekes hallott. Azóta szereti a klubot és gyűjti a játékosokkal kapcsolatos történeteket, például olyan legendákról, mint Garrincha.

0 Tovább

A legnoirabb akcióhős Sao Paoloba költözik

Max Payne a legcoolabb főhős, akit valaha monitorra álmodtak. A megkeseredett nyomozót már két elképesztően fasza játékban is irányíthattuk New York havas-borongós utcáin, lerobbant bérházain és saját nyomasztó álmain keresztül. A lövöldözős játéksorozat mérföldkőnek számít a játékiparban, korábban még soha nem sikertült ilyen jól eltaláni a véres akció és noir filmek hangulata közti arányt.

De úgy tűnik, a gyártó Rockstar Games ráunt a komor new york-i miliőre, és zaklatott múltú hősét a Ragnarok viharából a napfényes délre repítette. Hogy a videon is látható baile-funk partyk és a csiricsáré dealerek világában hogy fog elboldogulni melankolikus hősünk, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a kultjáték költözködése történelmi esemény: a világ legdinamikusabban fejlődő művészeti ága felfedezte magának Brazíliát.

1 Tovább

Jön a budapesti Brazil hét!

A következő infót kaptam a Brazil Nagykövetségtől, és mit sem teszek szívesebben, mint hogy azonnal be is másolom ide: a Brazil Nagykövetség támogatásával a Magyarországon Élő Brazilok Tanácsa kulturális programsorozatot szervez Budapesten, melynek célja a sokszínű brazil kultúra népszerűsítése és a kétoldalú kapcsolatok erősítése. A "BRAZIL HÉT - SEMANA BRASIL" rendezvénysorozat hivatalos nyitóprogramja a Brazil Nagykövetség szervezésében 2011. szeptember 7-én, Brazília nemzeti ünnepén tartandó zártkörű fogadás lesz, a nagyközönség szeptember 8 és 13 között az alábbi programokra látogathat el:

Szeptember 8. csütörtök

"Sergio absztrahált álmai és érzései..."

Sergio Valmir Bosa brazil festőművész kiállítása.

Cím: Hapimag Galéria (1014 - Budapest, Fortuna utca 18.)

Időpont: 17:00

A kiállítás 2011. október 15-ig tekinthető meg.

"Brazil színek Budapesten"

Brazil képzőművészek kiállítása.

Szervezők: Judith Klein és Carmen Pousada

Cím: Nádor Galéria (1054 - Budapest, József Nádor tér 8.)

Időpont: 18:00

A kiállítás 2011. szeptember 23-ig tekinthető meg.

Szeptember 9. péntek

"Kávé és irodalom"

Irodalmi teadélután verssel és prózával, brazil kávéval és süteményekkel.

Szervező: ELTE/BTK - Brazil lektorátus

"Brazília, ahogy mi ismerjük" - Dr. Pál Ferenc, az ELTE BTK dékánhelyettesének és a Portugál Irodalmi és Nyelvi Tanszék vezetőjének előadása Brazília és Magyarország kapcsolatáról.

Cím: ELTE (1088 - Budapest, Múzeum krt. 4.)

Időpont: 17:00

(A további négy nap a másik oldalon)

1 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek