Írtak a kollégáim egy cikket arról, hogy a szárnyaló brazil gazdaság hatalmas focistafizetéseket eredményez, és emiatt már nincs értelme annak, hogy külföldi csapathoz szerződjenek el a brazil focisták. Ha jól látom, a global-soccer.eu -ból indultak ki, a teljes cikk itt van, itt meg egy részlet, ami érdekes:

A brazil klubok pénzügyi szempontból kiemelkednek Dél-Amerikában, és lassan az európai egyesületekkel is fel tudják venni a versenyt. Míg 2010-ben Európában a klubok 29 százalékkal kevesebbet költöttek új focistákra, addig Brazíliában 63 százalékkal nőtt az igazolásokra kiadott összeg.


A brazilok a fizetéseket tekintve is egyre versenyképesebbek: a Milantól hazaigazolt Ronaldinho heti 100 ezer fontot keres, Neymarnak a Santosnál heti 55 ezer font a bére, míg a Corinthiansnál a portugál Sportingtól érkezett Liedson hetente 40 ezer fontnak megfelelő összeget kap. Ezeket a béreket szponzorok segítségével tudják kifizetni: Ronaldinho esetében a Traffic nevű sportügynökség, egy sportszergyár (Olympikas) és egy élelmiszerlánc (Batavo) dobja össze a pénzt, a Flamengónak csak a bér 25 százalékát kell állnia. Neymar javadalmazását egy másik sportszergyártó (Nike) és egy telekommunikációs cég (Nextel) állja, a Santos csak a pénz ötödét biztosítja, a Fluminensénél pedig egy gyógyszergyár (Unimed) teszi lehetővé, hogy a riói egyesület biztosítani tudja Fred, Belletti és Deco fizetését.